Samuel Eduok u sredini
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
PRESKUPA INVESTICIJA

Sjećate li se njega? U Split se vraća najskuplji igrač Hajduka kojeg bi se u klubu vrlo rado riješili...

Voljni moment je problem, uspije li to podići na višu razinu, bio bi najveće pojačanje za Hajduk
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. lipanj 2021. 12:11

Dok Bijeli traže pojačanje u napadu, na pripremama Hajduka za novu natjecateljsku sezonu, a čiji je start zakazan 14. lipnja, od prvoga se dana očekuje i Samuela Eduoka. Dapače, informacije s Poljuda jasno govore kako Bijeli i dalje računaju na 27-godišnjeg Nigerijca, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Konyasporu, a profesionalni ugovor u Hajduku ima do ljeta 2022. godine.

Skromna avantura

Nije se nigerijski ofenzivac naigrao u novoj turskoj epizodi, shodno tome razvidno je da se ni ozbiljne ponude zasad ne naziru. Što ostaje Hajduku nego uzeti Eduoka natrag, s ciljem da se eventualna prodaja ostvari na kraju ljetnog mercata. Nadali su se na Poljudu kako će posudbom u Konyaspor promijeniti silaznu putanju, vjerovali su da će se Eduok vratiti u nekadašnju formu igrajući u poznatom okruženju.

Jer, u Turskoj je pružao najbolja izdanja, zabijao golove za Kasimpasu, potom i za Erzurum, ali nije to uspio ponoviti u Konyasporu. Upisao je tek četiri nastupa u cijeloj sezoni turske Superlige, s naglaskom da nijednu prvenstvenu utakmicu nije počeo u prvoj postavi. Zadnji nastup u Superligi imao je još krajem studenoga prošle godine, u posljednjih šest mjeseci borio se s ozljedom koljena, a zatim i s ulaskom u zapisnik.

Konyaspor je početkom veljače promijenio trenera, Ismaila Kartala naslijedio je Ilhan Palut, kod kojeg Nigerijac nije odigrao ni minute. U Kupu je nastupio sredinom siječnja i od tada više nije igrao. O posudbi u Konyu više ne treba trošiti riječi, propustio je Eduok priliku osigurati sebi novi turski angažman, ali i Hajduk riješiti briga. Ovako se na Poljudu ponovno moraju boriti s pitanjem “što uraditi sa skupocjenim napadačem” jer Eduok je Hajduk koštao više nego tadašnji kapetan Mijo Caktaš. Jasno, i danas košta istih 700.000 eura, ali sljedeće sezone u svlačionici poljudskoga kluba više nema bivšeg kapetana.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

Skupi ugovor

Gdje je problem Eduoka i zašto se sa skepsom gleda na njegov povratak u splitske redove? Da je Eduok svaku utakmicu igrao u “plafonu” svojih mogućnosti, u Hajduku bi sasvim sigurno birali između milijunskih ponuda raznih klubova. Ali, realnost je sasvim drukčija. Čak štoviše, nakon epizode u Konyi upitnici su se isključivo multiplicirali. Zato bi na Poljudu bili najsretniji da se mogu riješiti još jedne sezone njegovog skupog ugovora jer ako već ne pruža ono zbog čega je doveden, jasno je da se prosipaju veliki novci. Ali, ne mogu se riješiti, morat će se težim putem zajednički do cilja.

Može li novi Hajdukov trener Jens Gustafsson vratiti Eduoka na izdanja iz ljeta 2019. najintrigantnije je pitanje. Nigerijac je briljirao u četiri startne utakmice u dresu Hajduka postigavši tri zgoditka uz četiri asistencije. Ali, bio je to njegov labuđi pjev. Sve što se nakon toga događalo bili su kratki neznatni bljeskovi bez neke odigrane utakmice za dugo pamćenje. Više se, nažalost, pamti kako je Eduok kod Tudora zaboravio doći na doručak, zbog čega prije godinu dana nije putovao na važnu utakmicu s Lokomotivom u Zagrebu.

Danas se vraća u konkurenciju Jaira i Jakoliša kao poznatih lica, te Ljubičića, Biuka i Diamantakosa. Nigerijac može igrati krilo, može i na centarfora. Može sve kada ima želju. Kod Burića i Tudora je na početku imao status prvotimca, ali kasnije je unatoč golovima redovito selio na klupu. Voljni moment je očito bio problem, uspije li taj segment podići na višu razinu, Eduok bi bio najveće pojačanje za Hajduk. Ali, pitanje je može li, ima li želje i motiva za novim dokazivanjem u svojoj nogometaškoj karijeri.

Prvi strijelac slovenskog prvenstva na meti Hajduka

Najbolji strijelac slovenskog prvenstva, 22-godišnji Jan Mlakar, zapeo je za oko i Bijelima. Nema spoznaje da su u tijeku pregovori, ali podcrtan je u bilježnici sportskog direktora poljudskoga kluba Mindaugasa Nikoličiusa.

Mlakar je 183 centimetra visoki napadač premierligaša Brightona, koji je prošlu sezonu proveo na posudbi u Mariboru, gdje je u 32 prvenstvena nastupa postigao 14 zgoditaka.

Mlakar je ponikao u Domžalama odakle je preselio u Fiorentinu, a zatim je preko Maribora transferiran u Brighton u siječnju 2019. godine za 3 milijuna eura nakon čega je igrao na posudbama u Ljudskom vrtu, Queens Park Rangersu i Wiganu. Ugovor s Brightonom ima do ljeta 2022. godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 17:40