SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
SAMOKRITIKA MU NIJE STRANA

Skromni dinamovac koji je prošao pakao potresa, jednim potezom možda je odlučio prvaka: ‘Iskupio sam se‘

Dinko Horkaš nakon što je klubu iz kojeg je na posudbi indirektno pomogao u borbi za naslov
Piše: Ivica HercegObjavljeno: 04. svibanj 2021. 13:57

Kao da je Nenad Bjelica imao neki predosjećaj pred dravski derbi. Osječki je trener dio najave utakmice posvetio rivalu Dinamu i njegovim igračima koji su na posudbi u ostalim hrvatskim prvoligašima. Vjerojatno nije ni slutio da će jedan od njih Dinko Horkaš, sadašnji vratar Varaždina, biti ključna figura dvoboja koji je njegovoj momčadi donio još dva boda zaostatka za Modrima.

Mladi vratar potvrdio je da polako postaje specijalist za obranu kaznenih udaraca. Onaj obranjen Lončaru u Puli, kao i ovaj Mierezu, mogli bi u konačnom zbroju biti od presudne važnosti za sudbinu Varaždina.

- Na neki način za nas je to bila utakmica biti ili ne biti. I zato je osvojeni bod velik kao kuća - prvo nam je rekao Dinko kojeg smo mobitelom nazvali u Sisak gdje je kod kuće proveo jučerašnji dan odmora, te nastavio:

- Time smo barem donekle nadoknadili ono što smo propustili u utakmicama u kojima smo pobjede imali već u rukama pa ostali bez njih, sa Slavenom Belupom, Šibenikom i Istrom 1961.

Dinko je pokazao da mu samokritika nije strana, naprotiv:

- Obranom jedanaesterca uspio sam se iskupiti za pogrešku kod poravnanja Miereza. Srećom, nismo nakon toga potonuli ni ja niti momčad. A vjerujete nije bilo lako izdržati sve te prijetnje, doslovno iz minute u minutu redale su se akcije. Uspjeli smo i to nam punio znači, mislim da možemo još do četiri boda s kojima bismo dosegnuli luku spasa.

U nedavnoj utakmici u Varaždinu Osijek je slavio nakon prednosti Varaždina od 2:0, a dvostruki strijelac bio je upravo argentinski napadač, od toga jednom s 11 metara. Horkaš je očito dobro zapamtio lekciju iz Varaždina pa ga je sada pročitao u 99. minuti. I tako zaustavio njegov i klupski učinak. I ne samo to, prije toga je doista vrhunskom obranom izvukao ispod grede udarac vodećeg topnika Prve HNL koji su već svi vidjeli u mreži. Tako je na neki način ovaj puta dvoboj okončan rezultatom 2:1 za varaždinskog vratara, kojeg kopka ipak jedna stvar:

- Nikad se neće znati, da nisam pogriješio kod primljenog pogotka možda smo na kraju mogli do tri boda...

A upravo je Horkaš najviše prosvjedovao kod suca Košutića kod pregleda VAR snimke uoči kaznenog udarca. Zašto?

- Bio sam najbliži lopti, vidio da se Santini i Novoselec drže rukama, lopta je obojicu udarila u ruke. No, sudac je donio odluku, ja sam se smirio, stao na liniju vrata i obranio za veliku radost - jednostavnim rječnikom objasnio nam je najnapetije sekunde 32. kola Prve HNL.

Prošao pakao potresa

Mladi vratar Dinama na posudbi u Varaždinu, 21-godišnji Dinko Horkaš, za vrijeme potresa koji je razrušio Petrinju prije nekoliko mjeseci bio je u svojoj kući u Sisku.

Treslo se gotovo isto kao u Petrinji, zaista je doživio grozno iskustvo...

- Bio sam doma kad je zatreslo. Prvo je bio onaj prvi potres ujutro, bilo je baš užasno, navečer smo svi legli spavati, ali nismo mogli, neugodno je ležati i čekati novi potres. Zaspali smo tek negdje pred jutro, brat i ja smo se probudili negdje oko 11 sati, brat je ostao na katu, ja sam bio dolje. A onda je krenulo... Užas... Mene je bacilo na zid, pa na vrata, nabio sam ruku, krenuo sam po stepenicama, vikao bratu da se spusti. Uspjeli smo nekako istrčati van, ja u kratkim hlačama i majici kratkih rukava, a brat u - gaćama! Obojica smo bili u šlapama koje nosimo doma - priča Horkaš.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 13:45