Boris Kovačev / Cropix
VATRENI U IRSKOJ

Slaven Bilić uoči Dublina: Neću robovati rezultatu, ali tražim pobjedu zbog ozračja

Bilić u kadru u odnosu na lipanjski sraz s Gruzijom ima Petrića, Iličevića i Strinića te Olića, povratnika nakon 10 mjeseci, a nema Jelavića i Badelja
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 08. kolovoz 2011. 23:55

ZAGREB - Slaven Bilić upravo navršava pet godina na položaju izbornika hrvatske nogometne A-reprezentacije, gostovanje u Dublinu u srijedu (20.45) u kolovoškom je terminu kao i ono u Livornu 2006., kad je svladan svježi svjetski prvak Italija (2-0).

U kolovozu naša reprezentacija tradicionalno ne gubi: nakon Italije, 2007. u Sarajevu je svladana BiH (5-3), godinu potom u Mariboru Slovenija (3-2), a lani je kod Slovaka završilo 1-1. U kolovozu 2009. nije se igrala prijateljska, nego kvalifikacijska utakmica s Bjelorusijom i Bilić Boysi su promarširali Minskom (3-1).

Uoči pripremnog sraza s Republikom Irskom koju vode Talijani ( Trapattoni i Tardelli), Bilićev stožer nema problema s ozljedama igrača zamišljenih za početnu postavu, no zbog problema s koljenom je otkazao joker napadač Nikica Jelavić, a zbog bolnih tetiva alternativa za sredinu terena, Milan Badelj.

Bilić uoči svoga 53. nadmetanja na klupi Hrvatske (36 pobjeda, 11 remija, učinak 76%) naglašava da neće robovati rezultatu, jer mora isprobati neke varijante, ali da mu nije svejedno kakav će biti ishod, kako zbog ozračja u njegovoj momčadi, tako i “među narodom”.

- Čeka nas jaka provjera, protiv suparnika koji s velikim entuzijazmom očekuje nastavak kvalifikacija u kojima ima dobre izglede za plasman na Euro 2012., suparnika mentaliteta poput našeg, dakle koji ne pravi razliku između prijateljskih i neprijateljskih nadmetanja. Irci će nas htjeti pobijediti i baš su nam dobrodošao suparnik - smatra Bilić, kojem se znalo predbacivati da “protiv nekih ne želi igrati”.

Bilić i njegov stožer će peto hrvatsko gostovanje u Dublinu (učinak 0-2-2), ali prvo na novom stadionu Aviva, iskoristiti da još jednom s igračima proanaliziraju prethodne utakmice i mentalno ih pripreme za preostala četiri kvalifikacijska izazova.

- Želimo vidjeti u kakvom smo stanju kao grupa uoči završetka kvalifikacija. Igramo protiv suparnika kvalitete Grčke i Izraela, bez obzira na to što će Ircima nedostajati poneki prvotimac. Pregledao sam njihovih posljednjih pet kvalifikacijskih utakmica, apsolutno se vidi talijanska taktička ruka, od momčadi koja je bila nabrijana i motivirana napravio je Trapattoni strašan pomak u disciplini - tvrdi Bilić.

Najintrigantnije pitanje je tko će istrčati u dresu s brojem jedan:

- Znate da nemam običaj tri dana prije utakmice reći sastav, ali znatno nam se popravila situacija s vratarima u donosu na vrijeme kad sam pisao pozivnice za ovu akciju. Pletikosa je potpisao ugovor kao prvi vratar Rostova, u subotu nije igrao samo zato jer mu još nije stigao certifikat, no dobit će tamo konstantnost branjenja . Subašić na početku sezone brani jako dobro, dakle ostao je samo Runje da pronađe klub. Naravno, pratimo i druge kandidate koji su na dispoziciji.

Za varijante koje će isprobati Bilić kaže da nisu spektakularne:

- Imamo svoj sustav i jedan podsustav ovisno o našem izboru zdravih i spremnih igrača, manje ovisno o suparniku s kojim se susrećemo. Pokušat ćemo s nekima koji nisu bili tu zbog ozljeda ( Olić, Petrić, Strinić, Iličević, op. a.), a moguće su i rošade tijekom igre bez poteza s klupe - zagonetan je ostao naš izbornik.

Kandidati za nastup su: Pletikosa, Subašić i Runje (vratari), Srna, Vrsaljko, Ćorluka, Šimunić, Lovren, Schildenfeld, Strinić, Pranjić, Vukojević, Dujmović, Modrić, Kranjčar, Iličević, Perišić, Eduardo, Olić, Kalinić, Mandžukić i Petrić.

Irci za dvoboj s Hrvatskom:

vratari:

Shay Given (Aston Villa)

Keiren Westwood (Sunderland)

David Forde (Millwall)

braniči:

Stephen Kelly (Fulham)

Richard Dunne (Aston Villa)

Ciaran Clark (Aston Villa)

Sean St. Ledger (Leicester City)

Darren O'Dea (Leeds Utd)

Marc Wilson (Stoke City)

vezisti:

Stephen Ward (Wolverhampton)

Glenn Whelan (Stoke City)

Jonathan Walters (Stoke City)

Darron Gibson (Manchester Utd)

Damien Duff (Fulham)

Stephen Hunt (Wolverhampton)

Keith Treacy (Burnley)

napadači:

Robbie Keane (Tottenham)

Kevin Doyle (Wolverhampton)

Shane Long (Reading)

Andy Keogh (Wolverhampton)

Simon Cox (WBA)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 10:05