GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
SEZONA ZA POVIJEST

Slavonci ovo ne pamte godinama! Osijek ukorak s Dinamom ide prema žestokom derbiju u Gradskom vrtu

Bijelo-plavi su bez ikakvih problema osvojili Pulu i igraju svoje najbolje prvenstvo ikad
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. travanj 2021. 09:33

Kako su zaključili prethodno razdoblje (pobjede nad Lokomotivom 2:0 i Šibenikom 4:0), tako su Osječani nastavili prvenstveni pohod i nakon pauze. Pobijedili su u Puli momčad Istre “samo” s 2:0, iako je trebao biti najmanje duplo izraženiji rezultat.
Iako su na Drosini slavili prethodnu pobjedu (studeni 2020.) s 4:1, ovaj nam je Osijek izgledao uvjerljivije.

Tada su u finišu slomili otpor Zeleno-žutih i to više s kontrama. Ovaj put su djelovali sigurno i s pobjedničkim gardom od prve do posljednje minute, uz određeni pad koncentracije sredinom drugog dijela, kada su Puljani stvorili poneku ozbiljniju napadačku akciju. No, tada je Bjelica reagirao taktički mudro. Osjetivši da ritam pada, i da domaći dolaze do daha, ubacio je veznog Kleinheislera i izvadio napadača Santinija. Ubrzo se opet uspostavila dominacija Osijeka, koji je utakmicu priveo kraju bez nekog stresa, jer iako je drugi gol postignut u 88. minuti, domaći nisu djelovali sposobni ozbiljnije ugroziti fokusiranog Ivušića...

Izdanje u Puli potvrdilo je da Osijek protokom vremena, u kojem je ova grupa igrača na okupu s Bjelicom, napreduje u natjecateljskom izrazu. Hod u 2021. potvrđuje tu činjenicu. Trenutno dijele prvu poziciju sa 61 bodom, ali Dinamo ima utakmicu manje, s Hajdukom na Poljudu. Što to sve može značiti na početku četvrtog turnusa sezone?

image
VLADO KOS/CROPIX

Osijek pod Nenadom Bjelicom, i s najkonkurentnijim kadrom igrača, igra najbolju HNL sezonu od njenog osnutka. U najmanju ruku upisat će najbolji prvenstveni doseg u klupskoj povijesti, drugo mjesto. Je li spreman i za prvi naslov prvaka, u svijetlu trenutnih natjecateljskih odnosa s Dinamom? Jedino što se može najaviti to je da će neizvjesnost te borbe biti značajka posljednjeg turnusa. Dinamo je s dva ipak neočekivana domaća poraza (Rijeka, Šibenik) i remijem u Šibeniku doprinio snaženju Osijekovih nada.

Tim prije što je Bjeličina momčad u ovoj godini pokazala da i svoje manje kvalitetne igre dobiva organiziranim radnim pristupom i homogenošću, daklem natjecateljski učinkovito. Jedan od faktora koji može imati bitan utjecaj na tu borbu jest razlika u obvezama. Dinamo igra Euroligu, Kup i prvenstvo, Osijek je fokusiran samo na ligu. Igrači Modrih podvrgnuti su iznimnom zahtjevnom kalendaru, uz mnoštvo reprezentativnih izazova, pa je manjak svježine i te kako osjetljiv.

image
MARKO MRKONJIC /CROPIX Cropix

Komotnija situacija

Četvrti turnus objema momčadima znači četiri domaće utakmice i pet gostovanja, iako su Dinamova kod Lokomotive i Gorice praktično zagrebačke utakmice. Osijeku slijede dva povezana gostovanja kod Slavena Belupa i Hajduka, a onda im dolazi Dinamo. Dočekat će ga u fizički komotnijoj situaciji. Uoči tog iznimno važnog međusobnog ogleda Dinamo ima Lokomotivu i Istru, ali i dvije povijesno vrijedne utakmice s Villarealom. Uzvrat u Španjolskoj bit će tri dana prije gostovanja u Osijeku. Zato nam se čini da će ključni odgovori u definiranju šansi u borbi za prvo mjesto stići baš na utakmici u Gradskom vrtu...
Kako god bilo, već sada se može ustvrditi da je Osijek u ovoj sezoni napravio veliki (povijesno) natjecateljski iskorak pod vodstvom Bjelice. Činjenica je da je i Dinamo natjecateljski napravio veliki (povijesno) iskorak s europskim štihom.
Njihova će borba u finišu sezone i zato biti nova draž HNL nadmetanja za prvo mjesto.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 13:16