VOJKO BASIC Cropix
NAPADAJU EUROPU

Slično kao jaje jajetu: Tramezzanijeva prokušana formula nosi rezultat, ali je li dosegao svoj maksimum?

Splićani su još jednom pobjedom s jednim postignutim pogotkom osvojili i Aldo Drosinu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. travanj 2021. 16:25

Pula je izgledala kao nešto već viđeno za Bijele. Šesti puta je Hajduk ovog proljeća pobijedio s 1:0 u utakmici koja je već po običaju bila teška za gledanje. Ali, pamti se pobjeda s kojom su Bijeli ostali u utrci za Europom. Ponovio je Hajduk i protiv Istre jedno od izdanja na koja se već navikavamo u drugom dijelu sezone. Utakmice u kojima su rijetki potezi za pamćenje, ali skupljaju se bodovi.

Cilj se ispunjava

Vjerojatno bi takva bila i utakmica s Belupom prošlog tjedna na Poljudu da se nije dogodilo isključenje Mujakića, koje je poremetilo zamišljenu koncepciju talijanskog stručnjaka. Da se utakmica s igračem manje može dobiti i protiv puno jačeg protivnika, potvrdio nam je prošle subote Marcelo Bielsa sa svojim Leedsom na Etihadu. Ali, Belupa smo se sjetli tek u kontekstu priče o dva izgubljena boda. Jer, proljetne utakmice Hajduka su slične kao “jaje jajetu”. Nisu atraktivne, ali uglavnom donose željeni cilj.

Zato, kako god analizirali Tramezzanijev nogomet, Talijan u konačnici ispunjava zadatak. Preuzeo je Hajduk na petom mjestu s 13 bodova iza trećeplasrane Gorice, a tri mjeseca kasnije ima šest bodova minusa uz utakmicu manje u odnosu na momčad iz Turopolja.

Jasno, uvijek se može pričati o dojmu, o igri koja ima svoju konstantu. Razlike su na početku Tramezzanijeva mandata bile prisutne samo u dvobojima s kvalitetno snažnijim suparnicima poput Osijeka i Dinama, ali baš nam u petak na Poljud stiže Bjeličina momčad, pa ćemo imati prilike uvjeriti se koliko je Hajduk napredovao u protekla dva mjeseca. Jer, gledajući razvoj igre Hajduka kroz recentno razdoblje, postavlja se razvidno pitanje koliko uopće može Tramezzani napredovati s aktualnom momčadi?

Rezultat kao saveznik

Hajduk je Talijan preuzeo u trenutku kada se nakon prosinačkog poraza od Gorice na Poljudu činilo da su Bijelima pobjegli svi europski vlakovi. Tramezzani je uspio u tom segmentu, rezultatski je vratio Hajduk na europski kolosijek. Daleko su još Bijeli od sigurnog plasmana među četiri, ali ponovno su živi u borbi za Europu. Prepolovljena je prednost Gorice, Hajduk ima natjecateljski naboj, ima se za što boriti do kraja sezone. Istina je da pobjeđuje s 1:0 u tvrdim, zahtjevnim taktičkim utakmicama, ali jasno je da će Tramezzani i do kraja sezone biti isključivo fokusiran na rezultat. Svjestan je pragmatični Talijan da je rezultat ono što trenera drži na klupi, stoga se nada kako će europskim plasmanom zavrijediti mjesto u Hajduku i sljedeće sezone.

Jasno je da će plasman na kraju sezone odrediti “palac gore ili palac dolje”, međutim, jasno je da Hajduku predstoji veliki posao u stvaranju kompetitivne momčadi, a shodno tome i igre za sljedeću sezonu. Međutim, u preostalih 40 dana ove sezone Hajduk ostaje koncentiran na instant-rezultat. Traži se skupljanje bodova u opreznoj igri koja se u napadačkom dijelu temelji na Livaji, a rezultat će pokrivati ili otkrivati evidentne manjkavosti igre i kadra. Tramezzani se drži provjerenog recepta, okrenuo se iskusnima i taj mu recept donosi rezultat. Uostalom, prvi je cilj ovoga proljeća bio i ostao doseći europske kvalifikacije ovog ljeta. Tramezzani je izabrao svoj način kako će doći do cilja i bez obzira što su kritičari igre sve glasniji, argument rezultata veliki je saveznik talijanskom treneru.

Je li Tramezzani pokazao maksimum u Hajduku? Dojma smo da još ima prostora za napredak. Pokazao je prepoznatljivost igre s ozbiljnim defenzivnim blokom i serijom pobjeda protiv momčadi koje su plasmanom ispod Hajduka. Pritom je izgubio od Dinama i Osijeka, odigrao neriješeno s Goricom, a iznimke su dva “kiksa” u domaćem porazu od Lokomotive i remiju s Belupom.

Predvidljiv recept

Igra Hajduka stvara malo šansi, protivniku se također ne dopuštaju prilike, a naposlijetku presuđuje individualna kvaliteta, uglavnom Livaje i Umuta. To je recept Tramezzanijevih utakmica u kojima je igra bila jednako predvidljiva i protiv Varaždina početkom ožujka i mjesec dana kasnije protiv Istre u Puli. No, sada dolaze četiri teška iskušenja. Osijek na Poljudu, Belupo u Koprivnici, pa Dinamo u Zagrebu i Rijeka na Poljudu. Trebat će i u tim susretima pobjeđivati za bitan iskorak Tramezzanijeva Hajduka.

HAJDUKOV RASPORED

29. kolo (16. travnja):
Hajduk - Osijek

30. kolo (20. travnja):
Slaven Belupo - Hajduk

31. kolo (25. travnja):
Dinamo - Hajduk

32. kolo (1. svibnja):
Hajduk - Rijeka

33. kolo (8. svibnja):
Varaždin - Hajduk

34. kolo (12. svibnja):
Hajduk - Gorica

35. kolo (16. svibnja):
Šibenik - Hajduk

36. kolo (22. svibnja):
Hajduk - Lokomotiva
Napomena: Ako Dinamo ne ostvari plasman u polufinale EL, zaostala utakmica Hajduk - Dinamo igrat će se 5. svibnja na Poljudu.

Tramezzani i Bjelica najviše igraju 1:0

U dosadašnjih 28 kola bilježimo 32 rezultata 1:0, a pritom je Tramezzani sa šest takvih pobjeda na prvom mjestu. Drugi je Bjelica, čiji je Osijek u pet navrata slavio tim rezultatom. Slijede Dinamo s četiri, te Šibenik, Lokomotiva, Istra i Gorica s po tri minimalne pobjede uz čistu mrežu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 00:49