RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
BORBA ZA TITULU

Smanjen je jaz između Modrih i konkurencije, ali najveći protivnik Dinamu zapravo je - Dinamo

Poraz prvaka od West Hama kao da je osokolio konkurenciju, premda nije jasno zbog čega
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 19. rujan 2021. 18:40

U ovom našem čudnom nogometnom okruženju, koji je preslika društvenih nam zbilja, jasno se nazire tendencija krajnosti.
Pretjerivanja su dio DNK nogometa i javnog mu doživljaja. Dinamo je u Euroligi izgubio od momčadi druge dimenzije, utoliko je nejasno nakon mnoštva nepokrivene euforije aktualna dramaturgija modre zbilje. West Ham United nije klub iz neke nogometne periferije, nego aktualno uspješan akter najbogatije i stručno gledano najbrutalnije lige po izazovima. Jedan detalj puno govori tome u prilog, a to je činjenica da je WH manje prisutan u Europi od Dinama. To iz razloga što Hammersi žive u ligi gdje je jako teško izboriti europsku vizu s obzirom na to da je konkurencija za te pozicije strašna...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix


Je li Dinamov poraz od takvog kluba znak za uzbunu? Neuspješnost Modrih u četvrtak navečer nije dramatičan trenutak. To je pokazatelj da se nešto u jakosti ili funkcioniranju maksimirskog kluba griješi. Nije problem izgubiti utakmicu u grupi od bilo koga jer nitko tamo nije stigao bez određenih kvaliteta. Pogotovo nije problem izgubiti od najjače momčadi u grupi. Ono što može biti problem to je način na koji se izgubi, odnosno, nagovještaj slabosti u igri koje mogu biti odlučne i u dvobojima sa sebi više-manje prihvatljivijim konkurentima kao što su Genk ili Rapid.

Ojačala nada

Dinamova nemoć iskazana u Maksimiru protiv Engleza iz nekog je razloga osnažila nadanja domaće konkurencije da bi mogli zaustaviti dominaciju Dinama. Neke poveznice između poraza s WH-om i promjenom hijerarhije u Prvoj HNL nije da baš vidimo, odnosno, ne razabire se značajna promjena odnosa između velike četvorke. Dinamo je, naime, i u ovoj fazi, kada je u očitom padu moći u odnosu na prošle dvije sezone, moći čiji je dojam diktirao europski iskorak a ne uobičajenost HNL-a, i dalje najjači u domaćim okvirima. Tablica ukazuje da su Modri i s utakmicom manje, i s neočekivanim porazom od Slavena Belupa u Maksimiru u prvom kolu, pri vrhu. Oni su zorno demonstrirali svoju dominantnu poziciju uvjerljivim nastupom i pobjedom u Osijeku. U toj momčadi više nema Jakića i Majera, ali opet, kadar Modrih je dovoljno širok da bi se za domaću konkurenciju taj deficit kompenzirao...


Ono što je ipak drugačije, to je ono što smo već najavili uoči početka sezone, a što se moglo logički zaključiti temeljem protekle sezone i prijelaznog roka - to je smanjivanje jaza između Dinama i konkurencije. Maksimirski je klub imao značajne razlike u bodovima u odnosu na tri kluba velike četvorke, Osijek, Rijeku i Hajduk. Slijed događanja ovog ljeta dao je naslutiti da se diže Hajduk, da Osijek možda nije bolji od prošle sezone, ali je barem iste razine, dok je Rijeka pomalo iznenadila dobrim startom u kontekstu promjena koje su se dogodile.


Dakle, približavanje tri kluba dominantnom Dinamu je činjenica. To što se smatra da su Modri slabiji nego lani može osnažiti dojam da bi im Rijeka, Hajduk i Osijek mogli pomrsiti račune u trci za naslov. To je sportski logičan pristup, čak i poželjno gledanje za konkurenciju.

Ono što je, barem za sada, ipak realnije, to je da Dinamo i dalje ima najviše aduta da prvenstvo zaključi na prvom mjestu. Nama se čak čini da je najveći protivnik Dinama zapravo Dinamo, odnosno, da u Maksimiru mogu slijedom krivih poteza ili loših reakcija na probleme pomoći konkurenciji da realnije gaji ambiciju za naslov. Idućih par mjeseci će nam u tom smislu dati jasne naznake gdje stvari idu.

RIJEKINI ŠAMPIONSKI IZGLEDI
Dojam u početku sezone je vrlo dobar, čak iznad očekivanja. No, Rijeka je za sada uvjerljiva domaćinski (svih 12 bodova), dok je na gostovanjima osvojila tek 5 od 12 boda. To nisu ritmovi momčadi koja bi htjela biti prvak.

OSIJEKOVI ŠAMPIONSKI IZGLEDI
Jasno je da Osječani ne igraju na razini prošle sezone. Je li to trenutna faza ili nešto drugo, pokazat će se. Poraz od DInama kući nije dobar znak, pet izgubljenih bodova u Osijeku, kao i pet u gostima, ne odaju korak za naslov.

HAJDUKOVI ŠAMPIONSKI IZGLEDI
Dobra ja atmosfera oko Bijelih, ali se zasad materijalizira više u gostima (10 od 12). Kod kuće Hajduk ima problematičan ritam. Osvojili su tek 6 bodova od 12, a porazi od Osijeka i Rijeke dodatno limitiraju uvjerenje da je ovo godina velikog iskoraka.

- 8 bodova zaostao je Osijek lani za Dinamom
- 24 bodova zaostala je Rijeka lani za Dinamom
- 25 bodova zaostao je Hajduk lani za Dinamom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 06:22