Dean Klafurić
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
PRVA PRILIKA U HNL-U

SN doznaju: Slaven Belupo ima novog trenera! Vodio je hrvatsku reprezentaciju, bio u Dinamu...

Tomislav Stipić rastao se u konkretnim odnosima s Upravom, novo ime nekoć je radilo u Dinamu.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. lipanj 2021. 18:35

Tomislav Stipić od četvrtka više nije trener i sportski direktor Slavena Belupa, a rastanak je protekao u mirnom tonu.

- Sjeli smo, porazgovarali i dogovorili se. Dali smo si ruku i razišli se uz puno razumijevanja i respekta – rekao je Tomislav Stipić nakon obavljenog razgovora s vodstvom kluba u kojem je bio trener od listopada 2019. godine.

Došao je iz Njemačke kao anonimac za naše pojmove, pun želje za dokazivanjem i afirmacijom u hrvatskom okruženju.

- Gotovo dvije godine služio sam ovome klubu onako kako sam najbolje mogao, s mogućnostima koje sam imao na raspolaganju u odnosu na suparnike. Odlazim s osjećajem da je priča na neki način zaokružena.

Imao je Stipić u Slavenu prilično dug mandat u HNL okvirima.

- Igrao sam protiv petorice trenera Hajduka, protiv Toplaka dok je vodio Inter, Varaždin i Lokomotivu. Smatram da je jako važno da javnost i donositelji odluka u klubovima shvate da je trener ključ svega, da je on ambasador znanja i marketinga, i da bi te osobe trebale biti malo zaštićenije.

Kako gledate na svoje razdoblje u Koprivnici, jeste li zadovoljni učinjenim?

- Bilo mi je dopušteno biti gotovo dvije sezone u ovom velikom klubu u hrvatskim okvirima, kroz kojeg su prošla velika trenerska imena kao što su Dalić, Kranjčar, Čačić, Jurčić... U Slavenu sam bio u teškom razdoblju, prolazili smo kroz koronu, kroz transformaciju u organizaciji. Smatram da sam donosio glavne odluke koje su doprinijele da klub bude non-stop stabilan. Što se tiče rezultata, osvojili smo dva sedma mjesta, igrali polufinale i četvrtfinale Kupa. Nažalost, nismo se uključili u borbu za Europu, ali srećom nismo bili ni ozbiljan kandidat za ispadanje iz lige. Krstanović je kod mene trebao najmanje minuta za gol, Glavčić se razvio u veznjaka koji zabija i asistira...

Kaže ovaj mladi stručnjak kako je za njega vođenje Farmaceuta bilo jako dobro iskustvo.

- Zahvalio bih svima, i bivšem i sadašnjem direktoru. Rekao sam već ranije da ću ići jako tiho kad budem odlazio, kao da se jednog dana želim vratiti. Bilo je ovo jako lijepo, ujedno i vrlo intenzivno razdoblje.

Iz kluba nisu komunicirali o razlozima prekida suradnje.

- Ne treba postojati razlog, to je nogomet i meni je sve jasno. Mogu osjetiti atmosferu, kemiju među ljudima. U Koprivnici ostavljam prijatelje, prošao sam ovdje lijepu školu, a nešto sam i dao. Došao sam u tada najbolji mogući klub za mene, malen, a ujedno velik, s kratkim putevima, u malom i krasnom gradu.

Na kraju je jedino kazao kako mu nije jasno zašto do dogovora o raskidu nije došlo ranije.

- Imao sam ponude koje sam odbio, a isto tako se i klub mogao ranije početi pripremati za novu sezonu. No, tako je kako je, Slavenu želim sve najbolje - zaključio je Stipić.

Farmaceuti otvaraju novu stranicu. U budućnosti žele stvoriti svoj prepoznatljiv identitet davanjem prilike mlađim igračima iz vlastite škole, uz kvalitetnu selekciju igrača koji bi trebali podići kvalitetu momčadi. U tom pravcu išla je i potraga za trenerom. Kuloari su, naravno, nudili različite opcije, i nije nemoguće da su neki od trenera čija su se imena spominjala u nekom trenutku doista i bili kandidati za Stipićevog nasljednika; Samir Toplak, Dražen Besek, Branko Karačić...

image
Dean Klafurić
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Međutim, odabran je Dean Klafurić, 48-godišnjak iz Kurilovca pokraj Velike Gorice, trener s UEFA Pro licencom koji je između ostalog osvojio i dvostruku krunu s Legijom u Poljskoj. Bio je i izbornik hrvatske ženske reprezentacije, radio je u mladim momčadima Dinama, bio je pomoćnik u prvoj momčadi Modrih te u U-15 i U-20 reprezentaciji Hrvatske, isto tako u saudijskom Al-Nassru i Al-Ainu u Emiratima. U Legiji je naslijedio Romea Jozaka kojem je bio pomoćnik te je uzeo prvenstvo i Kup. Posljednji posao mu je bio u ciparskom Ethnikosu, a u Belupu bi prvi put trebao raditi samostalno u jednom klubu iz HNL-a.

Očekuje se da će Klafurić kao novi Slavenov trener biti predstavljen tijekom subote.

Gonzalo Garcia novi trener Istre 1961

Španjolski stručnjak Gonzalo Garcia (37) novi je trener Istre 1961 koji će već od utorka povesti momčad u pripreme za iduću sezonu, priopćeno je u petak poslijepodne iz tabora pulskog nogometnog prvoligaša.

Novi trener Puljana rođen je 13. listopada 1983. u Montevideu, igračku karijeru započeo je u Composteli, a uz ovaj klub igrao je i za Real Madrid B, nizozemski Heerenveen, Groningen, Maccabi Tel Aviv i Anorthosis.

Trenersku karijeru započeo je u nizozemskom Twenteu kao pomoćni trener Marina Pušića u sezoni 2018/19. Pušićevim odlaskom preuzeo je momčad koju je vodio kroz sezonu 2019/20.

Novi pulski kormilar Garcia u Pulu stiže s pomoćnikom Bobom de Klerkom (59), koji je poznato trenersko ime iz glasovite Ajaxove škole nogometa a radio je i kao pomoćnik Franka de Boera.

Garcia je naslijedio Danijela Jumića postavši 27. trener "zeleno-žutih" u njihovoj prvoligaškoj povijesti te osmi u tri posljednje godine, otkad je pulski klub u većinskom vlasništvu Grupacije Baskonia-Alaves.

Istra 1961 je prošlu sezonu završila na devetom mjestu sa 29 bodova, bodom više od Varaždina koji je ispao u niži rang natjecanja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 23:36