DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
SENZACIJA

Šok na startu HNL-a! Slaven slavio na Maksimiru, pogledajte golove gostiju, Livaković tragičar!

Kod 0:1 VAR je nakon 4 minute poništio dosuđeni penal za modre. Nije pomoglo ni 9 minuta nadoknade
Piše: Nikola Lipovac/JL, Sportske novostiObjavljeno: 16. srpanj 2021. 21:07

DINAMO - SLAVEN BELUPO 0:2 (Krstanović 51', Bogojević 84')

Zagreb. Stadion: Maksimir. Gledatelja: 572. Sudac: Marin Vidulin (Kanfanar) 6; pomoćnici: Goran Perica (Šibenik), Alen Jakšić (Split). VAR: Ivan Bebek (Rijeka) 7. AVAR: Robi Kezele (Rijeka). Strijelci: 0-1 Krstanović (51.), 0-2 Bogojević (84., Glavčić)Žuti kartoni: Marina, Bogojević. Crveni kartoni: -. Igrač utakmice: Ivan Krstanović

DINAMO (4-1-4-1): Livaković 4,5; Ristovski 5,5, Lauritsen 5,5, Perić 5,5, Štefulj 5 (od 60. Mišić 6); Franjić 5,5; Kastrati 5,5 (od 60. Petković 5,5), Gojak 5 (od 46. Majer 6), Ivanušec 5,5 (od 74. Čop -), Oršić (od 74. Menalo -); Gavranović 5,5

SLAVEN BELUPO (4-4-2): Čović 6,5; Bogojević 7, Zirdum 6,5, Paracki 6,5, Božić 6,5, Laušić 6,5 (od 69. Bosec -); Mlinarić 6 (od 60. Brković 6), Marina 7, Glavčić 7, Zvonarek 6 (od 85. Van Bruggen -); Krstanović 7 (od 69. Monjac -)


Iznenađenje na startu novog hrvatskog nogometnog prvenstva! Slaven Belupo je slavio protiv Dinama 2-0, ostvarivši svoju drugu pobjedu u Maksimiru u povijesti. Prvi put to se dogodilo ujesen 2004., te je sezone prvak zadnji put bio Hajduk, a Dinamo završio u “ligi za bedaka”. Sad će barem branitelj naslova biti potpuno mobiliziran za sljedeći europski izazov na istome mjestu, s Omonijom u utorak (20.00, HNTV), dok će Koprivničanima ova tri neočekivana boda biti bonus u borbi za bijeg s “vječnog” sedmog mjesta…

S trojicom iz Reykjavika startao je Damir Krznar, Lauritsenom u obrani, Ivanušecom u vezi i Oršićem u napadu. Na vrata se vratio reprezentativac Dominik Livaković, Zagorac je bio na klupi, a Nevistić na tribini, dok se (i ako se) “Livi” ne proda to će biti prva dva čuvara mreže “modrih”. Nakon 30. kolovoza prošle godine u Maksimiru je prvi put zaigrao povratnik Amer Gojak, Tolić je izostao zbog žutih kartona iz prošlog prvenstva, kao i Knöll kod gostiju. Dean Klafurić je startao sa 16-godišnjim “wunderkindom” Lovrom Zvonarekom, a umjesto Gode i spomenutog Knölla zagrali su mladi debitanti u 1. HNL, Marin Laušić (20) i Mihael Mlinarić (21).

Branili su se gosti u 5-4-1, plitko, usko, na svojoj polovici. Pokušavali su domaći brzom pas-igrom, ali presporo je to bilo, Ivanušec i pogotovo Gojak bili su prestatični. Nadalje, Štefulj je imao više problema s Bogojevićem nego ovaj s njim, a Kastratiju je oduzeto najveće oružje - prostor. Štoviše, bolje su prilike u prvih 45 minuta imali gosti. U 18. je Mlinarić zakasnio na Laušićev centaršut, a u 24. je Glavčić nabacivao iz slobodnog udarca, no lopta je sve prevarila, prošla i pogodila - gredu. Odbijanac su očistili Ristovski i Franjić. Pokušavao je Dinamo i metodom duge lopte iza leđa zadnje linije Koprivničana, tako je Lauritsen u 36. minuti pronašao Kastratija, ovaj iz trka pucao, ali pogodio gredu. U 38. minuti Krstanović je natjerao Livakovića da se ispruži po travi, a prvi udarac “modrih” unutar okvira vratiju bio je Ivanušecov u 45. minuti. Oršićeva dva pokušaja iz njegovih “zona” bila su neprecizna. Dodajmo i da je povratnik u hrvatski nogomet Mario Marina očekivano dobio javnu opomenu i to već za svoj prvi oštar start, nad Gavranovićem u 27. minuti.

Na poluvremenu se spustio ljetni pljusak, malobrojni gledatelji (572) navlačili su kabanice ili pobjegli pod zapadnu tribinu dok oborine ne prestanu. Majer je zamijenio Gojaka. Po skliskom terenu dolazi do pogrešaka, a prvi je pogriješio onaj koji inače najmanje griješi - Livaković. Promašio je loptu i Krstanović je sa 30 metara pogodio prazna vrata za 0-1 u 51. minuti.

Pogledajte gol Krstanovića:

U 60. minuti dvostruka Krznarova izmjena, ušli su Mišić i Petković, Franjić je prešao na lijevog beka. Od 63. do 67. minute trajala je provjera kaznenog udarca za Dinamo kojeg je Vidulin dosudio nakon, činilo se, duela Zvonareka i Ristovskog, no VAR Bebek ga je zvao na provjeru i sudac je poništio svoju odluku, kobnog dodira nije bilo. U 70. minuti Petković se popiknuo i reklamirao “penal”, VAR je dao za pravo glavnom sucu. Uveo je brzo Krznar i zadnja dva aduta s klupe, povratnike Čopa i Menala, ali i Klafurić je prije toga osvježio momčad. U 77. Čop je promašio volej nakon prekida.

Kazna je stigla u 84. minuti. Brza kontra, dodavanja po zemlji, Glavčić je izbacio Bogojevića na desnom krilu, udarac u suprotni kut neobranjivo. Igralo se devet minuta nadoknade, prenervozni su bili domaći da bi nešto suvislo kreirali i ostalo je 0-2.

Pogledajte gol Bogojevića:

--------------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90'+9' - U završnici su pokušali Menalo i dvaput Lauritsen, no Farmaceuti zasluženo odlaze u Koprivnicu s tri boda!

90'+6' - Gavranović pokušava atraktivno škaricama, prolazi to pored gola.

90'+3' - Ogromna je gužva u šesnaestercu Farmaceuta... kombiniraju dinamovci, prijete Petković, Majer i ostali, no gostujuća obrana disciplinirano vlada svojim kaznenim prostorom.

90' - Vidulin je označio čak devet minuta sudačke nadoknade.

86' - Izašao je 16-godišnji Zvonarek koji je odigrao dobru utakmicu, mijenja ga Damian van Bruggen.

Gol za 0:2

84' - GOOOL! Glavčić je poveo kontru i odigrao dupli pas sa Zvonarekom, zatim je sjajno gurnuo Bogojevića u priliku, a napadač Slavena pogađa suprotni kut Livakovićevih vrata za 2:0!

83' - Majstorsku loptu Josipa Mišića primirio je Menalo prsima, ali izbijaju to Farmaceuti. I opet je dosuđeno zaleđe... Dinamo steže obruč.

81' - Pritišću dinamovci i prijete iz svih oružja... Menalo je prošao kroz sredinu, međutim udarac je bio slab i lako to hvata Čović. Junački sada izdržavaju sve te nalete gostujući braniči!

77' - Što je sada promašio Čop... Nakon slobodnjaka spuštena mu je lopta točno na noge, oko njega nije bilo nikoga, a Čop mlitavim udarcem promašuje čitav gol! Iako, ne bi to bilo niti priznato, naknadno je označeno zaleđe...

74' - Krznar vadi nevidljive Ivanušeca i Oršića, priliku će dobiti Menalo i Čop.

72' - Nova Petkovićeva šansa! Pokušao je pronaći Gavranovića, ali lovi to Čović.

71' - Sada Petković pada u šesnaestercu nakon dvoboja s Božićem, Vidulin ne svira ništa, VAR mu daje za pravo!

69' - Nove promjene kod Farmaceuta. Izašli su Laušić i strijelac Krstanović, ulaze Bosec i Monjac.

63' - PREGLEDAVA SE VAR! Zvonarek je bio u duelu s Ristovskim u šesnaestercu, kontakta je bilo, no čini se da je branič Dinama možda i simulirao. Dugo ovo traje, čak četiri minute, čuju se i zvižduci s maksimirskih tribina, sudac Vidulin pregledava VAR snimku... Nema jedanaesterca!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

60' - Mijenju i Krznar i Klafurić. Izašli su Štefulj i Kastrati, ulaze Mišić i Petković. Kod Farmaceuta će na klupu Mlinarić, mijenja ga Arijan Brković.

56' - Prijeti i Dinamo! Ristovski izlazi kao pobjednik u duelu s Glavčićem, zatim gura Gavranovića u šansu, a udarac Dinamova napadača prolazi pored suprotne vratnice!

Gol za 0:1:

51' - GOOOL! Grubu pogrešku napravio je Dominik Livaković, a svemu je kumovala i sve jača kiša... Loše je zahvatio jednu loptu i praktički je predao u noge veteranu Krstanoviću koji iz takve situacije ne griješi te s oko 30 metara pogađa praznu mrežu! Ovo je čak 109. pogodak u HNL-u iskusnog napadača Slaven Belupa!

47' - Paracki čisti u posljednjem trenutku ispred Oršića! Odlično se snašao kapetan Farmaceuta u ovoj opasnoj situaciji...

46' - Vraćamo se na Maksimir. Damir Krznar odlučio je u svlačionici ostaviti Amera Gojaka, zamijenit će ga Lovro Majer. Na zagrijavanju su Petković, Mišić i Bulat.

Na Maksimiru su uvjeti teži nego u prvome dijelu, kiša je počela usred pauze, a sada se samo pojačava.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Trener Slaven Belupa može biti zadovoljan svojim HNL debijem. Farmaceuti su bili raspoloženiji, nekoliko su puta zaprijetili i iznenadili Modre, a mnogo su sreće imali dinamovci kada je Glavčić pogodio gredu. Uskoro se greda zatresla i na drugoj strani kada je Kastrati pobjegao gostujućoj obrani, no do kraja prvoga dijela mreže su ostale netaknute.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

45'+1' - Sijevnula je kontra Dinama! Livaković dugačkom loptom gura Gavranovića u priliku, ali uspijevaju to zatvoriti Koprivničani. Ide se na odmor!

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

41' - Odvažio se i Laušić na udarac, prolazi to pored Livakovićevih vrata...

40' - Živnuli su dinamovci, Gojakov šut iz daljine prohujao je iznad gola!

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

36' - JOŠ JEDNA GREDA, SADA NA DRUGOJ STRANI! Fantastičnom je dugačkom loptom preko cijelog terena Lauritsen pronašao Kastratija, a Dinamov napadač pogađa gredu!

33' - Oršićev ubačaj ide daleko od Gavranovića i lako to hvata gostujući vratar Ivan Čović.

27' - Prvi ovosezonski žuti karton pripao je Mariju Marini, i to opravdano, zbog prekršaja na Gavranoviću. Oršić je izveo taj slobodnjak iskosa - samo preko grede.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

24' - TRESE SE GREDA NA MAKSIMIRU! Puno je sreće imao Dinamo... Glavčić je centrirao iz slobodnjaka, Božić u padu nije uspio promijeniti smjer, a lopta je prevarila i Livakovića te pogodila gredu! Slaven Belupo zasad konkretniji!

19' - Nova prilika Slavena! Još jednom sjajno ubacuje Laušić, ovog puta Bogojevićev udarac završava u bloku!

17' - Šansa Farmaceuta usred 'uspavanke' na Maksimiru! Mlinarić se ubacio iz drugog plana i prošuljao se pored Perića, ali nije uspio zahvatiti taj centaršut...

10' - I dalje bez prave šanse na Maksimiru. Gosti zasad gotovo da nisu niti prešli centar, a dinamovci očekivano kombiniraju i disciplinirano vrebaju pogrešku protivničke obrane.

4' - Modri su odmah preuzeli inicijativu i težište igre prenijeli na koprivničku polovicu. Udarac Luke Ivanušeca sada završava u bloku Farmaceuta.

1' - Počela je nova sezona HNL-a! Na Maksimiru će pravdu dijeliti sudac Marin Vidulin iz Kanfanara. Uoči susreta Arijanu Ademiju dodijeljena je nagrada za fair-play.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix


18.00: Stigli su sastavi! Trener Modrih Damir Krznar odlučio je ispremiješati sastav u odnosu na europsku utakmicu s Valurom. Od prve minute krenut će Štefulj, Perić, Ristovski, Franjić, Gojak, Kastrati i Gavranović. Također, na gol se vraća reprezentativna 'jedinica' Dominik Livaković.

Dean Klafurić debitirat će u HNL-u na klupi Slavena, a u svom premijernom nastupu neće moći računati na ozlijeđene Knölla, Godu i Lulića.


Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 02:09