DAMIR KRAJAC Cropix
REVOLUCIJA NA POMOLU

Šou s VAR-om ide dalje: Hoćemo li od iduće sezone javno slušati suce? Projekt je već dobio zeleno svjetlo

Na Skupštini se raspravljalo i o plavom kartonu, ali predsjednik FIFA-e je sasjekao tu ideju
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. ožujak 2024. 12:20

Dok su u Hrvatskoj goruća tema snimke iz VAR sobe, IFAB je na Skupštini u Škotskoj izglasao kako se u svim natjecanjima dopušta mogućnost da sudac javno gledateljima objasni odluku donijetu uz pomoć VAR-a. Nakon što je predsjednik HNS-a Marijan Kustić kazao kako nema ništa protiv da se puštaju snimke iz VAR-a na legalan način, a HNS priprema akcijski plan kako to provesti, sad se može postaviti pitanje hoćemo li od sljedeće sezone slušati Darija Bela, Patrika Kolarića i ostale naše djelitelje pravde kako javno tumače publici što su presudili? To je bio pilot projekt na Svjetskom klupskom prvenstvu te je dobio zeleno svjetlo za opću primjenu. U Petici to svakako očekujemo. Ipak, IFAB je naveo kako će biti potrebno njegovo dopuštenje i morat će se svatko tko će tako raditi "obvezati na poštivanje FIFA-inih sudačkih i tehnoloških smjernica". To s VAR-om sve je zanimljivije, show ide dalje...

image

Fran Jović

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

IFAB, tijelo koje odlučuje o nogometnom pravilima kao produžena ruka FIFA-e, ozbiljno je raspravljao i o plavom kartonu, ali od njega neće biti ništa. Predsjednik FIFA-e sasjekao je tu ideju:

- Ovo je tema koja za nas ne postoji. FIFA se potpuno protivi plavom kartonu. Nisam bio upoznat s ovom temom, a mislim da FIFA ima riječ u IFAB-u. Nema šanse. Moramo biti ozbiljni. Uvijek smo otvoreni za razmatranje ideja i prijedloga, i sve se mora tretirati s poštovanjem, naravno. Međutim, moramo zaštititi bit i tradiciju ove lijepe igre. Plavog kartona neće biti - jasan je Infantino.

U prijedlogu je stajalo da će nogometaš, ako mu se pokaže plavi karton, biti suspendiran iz igre na razdoblje od 10 minuta. Sudac će imati slobodu pokazati igraču plavi karton ako počini "ciničan prekršaj" ili prigovara službenoj osobi, što su, dakako, u pravilu suci. Dva plava kartona značila bi isključenje do kraja susreta, jednako kao crveni karton...

image

Gianni Infantino

ULMER/MARKUS ULMER/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA

Dok je plavi karton pao pod bijesom struke, najviše trenera iz Premier lige kao što su Ange Postecoglou iz Tottenhama i Jürgen Klopp iz Liverpoola, no i mnogi drugi, IFAB je donio neke promjene pravila u vezi sa stalnim zamjenama igrača koji imaju potres mozga, opremom, prekršajima i nedoličnim ponašanjem te kaznenim udarcima tijekom svoje 138. godišnje skupštine čiji je domaćin bio Škotski nogometni savez u Loch Lomondu.

Dakle, sljedeće izdanje Pravila nogometne igre, koje će stupiti na snagu 1. srpnja 2024., sadržavat će izmjene i pojašnjenja:

- Pravilo 3 (Igrači): Trajne zamjene igrača koji zadobiju potres mozga trebaju biti opcija u skladu s potrebnim protokolom.

- Pravilo 3 (Igrači) i Pravilo 4 (Oprema igrača): Svaka ekipa mora imati kapetana koji nosi identifikacijsku vrpcu oko ruke.

- Pravilo 4 (Oprema igrača): Igrači su odgovorni za veličinu i prikladnost štitnika za potkoljenice, koji ostaju obvezni dio njihove opreme.

- Pravilo 12 (Prekršaji i nedolično ponašanje): Prekršaji igranja rukom koji nisu namjerni i za koje se dosuđuju kazna, moraju se tretirati na isti način kao i drugi prekršaji. Dakle, nehotično igranje rukom neće biti žuti karton.

- Pravilo 14 (Kazneni udarac): Dio lopte mora dodirivati ili nadvisivati središte kaznene oznake (bijele točke), a prerani ulazak igračau kazneni prostor bit će kažnjen samo ako ima utjecaj na igru. Prema tome, kad netko zabije gol, to je gol, neovisno ako je koji njegov suigrač utrčao ranije. Kažnjavati će se samo ako igrač prerano utrči i potom sudjeluje u igri, recimo postigne pogodak.

Iako će promjene stupiti na snagu od 1. srpnja 2024., natjecanja koja počinju prije tog datuma mogu ih primijeniti ranije ili odgoditi njihovu provedbu najkasnije do početka sljedećeg ciklusa.

Osim toga odobreni su detaljni protokoli za tri ispitivanja u domaćim natjecanjima najviše u rangu treće lige, dakle ne u dva najviša stupnja, s ciljem poboljšanja ponašanja sudionika. To znači da će oni koji pristanu biti dio testiranja, primijeniti odredbe koje govore:

- Samo kapetan momčadi može prići sucu u određenim situacijama:

- Uvodi se razdoblja za hlađenje kako bi se sucu omogućilo da zahtijeva od momčadi da odu u vlastiti kazneni prostor;

- Povećava se vremensko ograničenje za vratare koji drže loptu u rukama na osam sekundi, inače će se posjed vratiti protivničkoj momčadi. Sad je šest sekundi.

Svaka potencijalna šira primjena bit će razmotrena tek nakon što se vidi učinak ovih promjena.

FIFA je potvrdila da će pokrenuti globalnu kampanju za podizanje svijesti o tome kako prepoznati simptome potresa mozga i liječiti ga na odgovarajući način, dok je IFAB također zatražio da se relevantne analize medicinskih podataka dostave na sljedećoj Skupštini.

Glavnoj skupštini, kojom je predsjedao i bio domaćin škotski FA, također su prisustvovali predstavnici FIFA-e, engleskog saveza, Irskog FA, FA Walesa i uprave IFAB-a. Na sastanku je privremeni glavni tajnik FIFA-e Mattias Grafström potvrđen za novog predsjednika Upravnog odbora IFAB-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 19:01