IZBORNIK SLAVEN BILIĆ

'Španjolska je najteži protivnik! Rezultat uvijek više ovisi o njima, a manje o vama!'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 14. ožujak 2012. 17:55

Španjolska nam je najteži suparnik, ali će nam za nju biti najlakše se pripremiti jer znamo što možemo očekivati, izjavio je u intervjuu za agenciju Reuters izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić, prenosi Slobodna dalmacija.

'To je teška skupina, naravno, ali to ne znači da mi nemamo nikakvih izgleda', kazao je Bilić koji sudjeluje na radionici Euro 2012. u Vršavi. U skupini C su osim Španjolske i Hrvatske još i Italija i Irska.

'U nogometu se iznenađenja događaju svaki tjedan. Španjolska je najbolja reprezentacija i osvojili su zadnje svjetsko prvenstvo, ali Švicarska ih je pobijedila i imali su problema sa Čileom, Paragvajom i Nizozemskom, ni njima nije uvijek lako', dodao je.

'Nije im bilo lako ni 2008., posebno protiv Italije (koju su pobijedili tek poslije izvođenja kaznenih udaraca nakon što je utakmica završila bez pogodaka). Oni su sjajna momčad, sjajni prvaci i realni favoriti, ali neće proći kroz prvenstvo s cigarom u ustima', istaknuo je Bilić.

Naravno, Bilić je za Reuters odbio govoriti o taktici koju sprema za Španjolsku, ali je kazao da je to momčad za koju pripreme malo znače.

'Kada igrate protiv Španjolske, to više ovisi o njima, a manje o vama", kazao je Bilić'. "To je kao Barcelona - svi smo vidjeli kako su u zadnje četiri godine razne momčadi pokušavale svašta. Neke su pokušavale napadati ih i izgubile su. Mnoge su se momčadi branile, ali je Barcelona ipak pronašla put do njihovih vrata".

'Možda će ovo zvučati kontradiktorno, ali iako je utakmica sa Španjolskom najteža, za nju se najlakše pripremiti. Gotovo da ste svedeni na jedan način igre - pokušati slomiti ih bez da potroši previše igrača'.

'Svi imamo različite ideje kako im se suprotstaviti, ali to stvarno ovisi o njima. Ne možete imati loptu više u nogama od njih, tako da su vam opcije sužene, ali im i dalje možete nanijeti štetu', rekao je hrvatski izbornik.

'Oni igraju najbolji nogomet i lijepo ga je gledati, ali i oni su imali utakmice gdje su se mučili tako da ih je moguće dobiti', zaključio je Bilić.

Reuters navodi kako će protivnici Hrvatske u Poljskoj i Ukrajini morati "dobro proučiti momčad koja je u kratko vrijeme postala stalan posjetitelj velikih natjecanja s dosta tehničke sposobnosti u igri i psihološke snage za pobjedu boljima od sebe".

'Suradnici su isti kao i 2008., više od polovice momčadi je isto kao i tada- kičma momčadi sigurno - i imamo pozitivno iskustvo na kojem se može graditi', rekao je.

'Sada je lakše za mene i suradnike planirati stvari. Gotovo da smo trebali kopirati sve što smo radili u Austriji prije četiri godine. To nam je dosta pomoglo.'

Bilić se nada da će prvenstvo iz njegove reprezentacije izvući najbolje, posebno nakon poraza na domaćem terenu u prijateljskom susretu protiv Švedske prije dva tjedna od 3-1.

'Prva je utakmica važna za cjelokupno ozračje i utakmica protiv Irske je naravno ta koju moramo pokušati dobiti', istaknuo je Bilić.

'Ne možemo priuštiti ući ležerno u prvenstvo jer možemo 'izletiti' prije nego to shvatimo, pa moramo početi potpuno uključeni', dodao je na kraju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. lipanj 2024 14:48