Nenad Dugi/CROPIX
OZLIJEĐENI VATRENI

Specijalist u Barceloni Duduu spašavao nastup na Euru, kod Kranjčara sve po planu!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. travanj 2012. 19:28

Eduardo da Silva jučer se vratio u Donjeck. I to iz Barcelone. Ali tamo nije bio zbog Lige prvaka, Messija i Chelsea, nije išao da bi uživao u nogometu niti na turistički obilazak. Iako je ozlijedio mišić zadnje lože još 10. ožujka na utakmici s Iličevcem, još nije spreman za igru. Šahtar ga je poslao u Španjolsku gdje je proveo nekoliko dana na posebnom tretmanu...

- Bit će sve u redu što se tiče njegove spreme da nastupi na Euru - kaže Jurica Rakić, liječnik reprezentacije.

Što se Eduardu dogodilo? Bio se lagano priključio treninzima, problemi takve prirode obično ne traže više od tri tjedna stanke, ali obnovio je ozljedu. Liječnici Šahtara podvrgnuli su ga novom procesu rehabilitacije. Procurila je priča da su mu davali injekcije koje nisu rezultirale poboljšanjem nego nastankom otekline. I da su ga zato poslali kod stručnjaka u Barcelonu da spasi stvar.

Ppreduga agonija

No, dr. Rakić sa skepsom prima tu verziju.

- Čisto sumnjam. Dobivao je injekcije za oporavak, ne vjerujem da bi ekspertni tim ukrajinskog kluba tako kiksao.

Kako god bilo, zar bi ga slali u drugu kliniku da su bili sigurni u ono što rade i da su imali pravo rješenje? Predugo to traje, gotovo su prošla dva mjeseca, mimo svih najava, otkako je izvan stroja, što nas svakako brine jer Eduardo je špica od koje Hrvatska uvijek nešto očekuje.

Rakić jučer još nije baratao s kompletnim informacijama koliko će mu trebati da uđe u puni trening, ali vijesti govore da je u Barceloni obavljen dobar posao.

- Čak i da se danas ozlijedio, za reprezentaciju nije dvojben. Ako govorimo s medicinskog aspekta. Dakako da nije dobro što nije trenirao, samim time povećan je rizik da mu se tijekom priprema dogodi neki drugi problem.

Niko po planu

Eduardo da Silva odigrao je za Hrvatsku 45 utakmica i zabio 22 gola. Drugi je strijelac u povijesti reprezentacije, ali nikad nije nastupio na velikom natjecanju. Zlatko Kranjčar nije ga poveo na SP 2006. u Njemačku, uoči Eura 2008. proživio je težak lom noge, a sada ga prate nove tegobe. Kako je izbornik Slaven Bilić za Niku Kranjčara kazao da će ga čekati koliko god bude trebalo, jednako bi zacijelo trebalo vrijediti i za Dudua.

Veznjak Tottenhama je pak skinuo ortozu te je jučer u Zagrebu počeo novi ciklus oporavka. Radi kod fizioterapeuta Bojana Radanovića, stručnjaka za kondiciju Miljenka Raka te poslijepodne na bazenu.

- Kod Kranjčara sve ide po planu, kao što je rečeno već na početku priprema bit će u pogonu, u stalnom smo kontaktu i koordiniramo aktivnosti - zaključio je Rakić.

Izbornik Slaven Bilić službeni popis igrača na koje računa za Euro objavit će između 10. i 15. svibnja. Prije toga na Izvršnom odboru HNS-a bit će odlučeno hoće li i dvojica mladih igrača putovati s A vrstom na svojevrsno školovanje. Bude li tako, a bilo je na tri prethodna sudjelovanja Vatrenih na velikim natjecanjima, jedan kandidat je Mateo Kovačić, za drugo mjesto prvi konkurenti trebali bi biti Ante Vukušić i Mateo Pavlović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 04:21