Goran Vrgoč i Antonio Marin

 PRIVATNA ARHIVA
NASTAVIO ‘USPJEŠAN NIZ‘

Splićanin koji spašava karijere dinamovcima ponovno u akciji: ‘Rekonstruirali smo mu prednji križni ligament‘

Goran Vrgoč uspješno je operirao Antonija Marina i nastavio ‘uspješni niz‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. ožujak 2024. 07:17

Antonio Marin operiran je u poliklinici Kvaternik. Zahvat je obavio vrhunski zagrebački operater ortoped Goran Vrgoč koji će ga i voditi kroz rehabilitaciju.

S Vrgočem smo u SN napravili intervju kad je kod njega “pod nož” išao Mislav Oršić, a upravo ovih dana Oršić se vraća u natjecateljski pogon i najavljeno je da će u sljedećem kolu biti u konkurenciji za sastav Trabzonspora. Nakon gotovo osam mjeseci. Oršić je pokazni primjer kvalitetno i ispravno provedenog procesa oporavka igrača nakon operacije križnog ligamenta.

- Marin se ozlijedio na treningu Olimpije bez kontakta, pri promjeni smjera samo mu je propalo koljeno. Radi se o prednjem križnom ligamentu. Slovenci su htjeli da na operaciju i rehabilitaciju ide u Austriju, ali on je inzistirao da to bude kod nas u Zagrebu. Stigao je direktor Olimpije Goran Boromisa i tako smo se dogovorili. Sve je super, prednji križni ligament mu je rekonstruiran, drugih ozljeda nije bilo te od ponedjeljak kreće s postupkom oporavka - kazao nam je doktor Vrgoč koji je odavno u medijima predstavljen kao Splićanin koji spašava karijere dinamovcima.

Marin je otišao iz modrog tabora, ali Vrgoč je nedavno operirao i stopera zagrebačkog kluba Dinu Perića.

- Perić je imao ozljedu hrskavice, prije četiri tjedna bio je operativni zahvat. Radili smo ga profesor Saša Janković i ja jer Dinamo je tražio da mora biti netko iz kluba. Riječ je o ponovljenoj ozljedi na istom mjestu kao kad mu je stradao prednji križni ligament. Već u ponedjeljak moći će izaći na teren. Neće još raditi s momčadi, ali očekujem da će se kroz tri tjedna priključiti suigračima.
Dinamovi “križari” poprilično su brojni, igrači koji su morali na operaciju križnog ligamenta. Prvak u tome je Marko Rog, on je čak triput imao takav slučaj, a koliko čujemo ne samo da jedna operacija nije najbolje napravljena nego i zadnji proces rehabilitacije nije bi na razini te će mu trebati vjerojatno još mjesec-dva kako bi se vratio utakmicama.

No, kad na terenu možemo očekivati Luku Stojkovića i Lukasa Kačavendu koje je operirao profesor Janković?

- Stojković polako kreće u rad s momčadi, ali nije realno da će uskoro početi s nogometnim utakmicama. Trenirat će s ekipom, međutim... Profesor Janković će bolje znati jer on ga kontrolira, ali po nekim smjernicama još dva mjeseca ne bi trebao igrati nogometnu utakmicu.

Sad je u 7. mjesecu rehabilitacije...

- Sve kod njih ide odlično, svi parametri i kod Kačavende i Stojkovića su jako pozitivni, ali ne treba žuriti. Rizično je da se nešto dogodi. Ništa se drastično ne mijenja hoće li igrati dvadeset dana prije ili kasnije. No, na kraju će to procijeniti liječnička služba Dinama. Kad se požuruje to u pravilu ne završi dobro. Nužno je da tkiva zacijele, a tetive zarastu... Najveći problem je što se igrači odlično osjećaju, jako puno treniraju i dobiju lažan dojam da se mogu vratiti u punu natjecateljsku formi. Onda im se događaju male ozljede, rupture mišića, bolnosti... Velika je zadaća liječnika da ne padnu pod utjecaj igrača i ne puste ih prerano u igru.

Uspješan projekt

Na kraju vratili smo se na Oršića.

- Prije 3-4 tjedna dobio sam rezultate testiranja iz Turske, Oršić je fenomenalan. Svi parametri su vrhunski, bolji je nego što je bio prije ozljede. Turci su me ugodno iznenadili suradnjom. On je spreman za igru. Sve je odlično.

To je vaš uspješan projekt.

- Da, za +5. Vodili smo ga šest mjeseci. Turci su ga poslali na kontrolu, na testiranje mišićne snage, pa izokinetiku, prezadovoljni su. Dobio je zeleno svjetlo od nas i kluba, sad je samo pitanje kad će ga trener staviti u momčad - zaključio je doktor Goran Vrgoč koji je operirao i Slavka Blagojevića, ali i brojne druge sportaše poput judašice Ane Viktorije Puljiz, koja je imala problem s ramenom, gimnastičara Benovića...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. ožujak 2024 07:17