Tom Dubravec / CROPIX
KAMERUNAC U ŠOKU

SPLIT OSLABLJEN U TORINU Belleu nije odobrena viza za Italiju, Matić vjeruje u prolaz

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 27. kolovoz 2014. 12:29

RNK Split otputovao je u Torino na vjerojatno najveću utakmicu u klupskoj povijesti. U 90 (ili 120) torinskih minuta klub iz Parka mladeži može produljiti svoj europski san i dosegnuti još jedan povijesni uspjeh - plasman u skupine Europske lige. Tko li je to mogao zamisliti koncem prošle sezone kada su se "crveni" borili rame uz rame s Lokomotivom za europsko mjesto.

No, malo-pomalo, preko Mike, Hapoela i Čornomoreca Split je rastao i sasvim se zasluženo našao u četvrtom pretkolu. A nakon 0:0 iz Dugopolja Split je čak i u boljoj situaciji od Torina jer mu za prolaz odgovara i remi s golovima (1:1, 2:2...). Splitov trener Ivan Matić prije polaska je rekao:

- Veseli me što smo uspjeli doći u situaciju da držimo u ovih zadnjih 90 ili 120 minuta tu neizvjesnost plasmana u Europsku ligu. Velika je stvar za ovaj klub i našu ligu što smo se na taj način uspjeli suprotstaviti klubu kao što je Torino. Prva je utakmica pokazala da se imamo čemu nadati u uzvratu. Svjesni smo njihovih kvaliteta, ali imamo i mi znanja i sposobnosti učiniti susret još zanimljivijim.

Matić se nada kako ambijent koji se sprema na Olimpicu pred više od 20 tisuća gledatelja neće imati negativan utjecaj na njegove igrače.

- Vidjeli smo u prvoj utakmici kako izgleda podrška njihovih navijača i očekujem da ne podlegnemo tom ambijentu. Učinit ćemo sve da ne bude tog početnog pritiska do kojeg će oni pokušati doći te da učinimo utakmicu što neizvjesnijom.

Splitov trener kazao je kako u ovakvim utakmicama strah ne postoji, već samo uzbuđenje zbog karaktera utakmice. Atmosfera u momčadi, otkrio je, pozitivna je i svi vjeruju u prolaz. Isto vrijedi i za jednog od najiskusnijih u redovima "crvenih", Matu Bilića, koji smatra kako je u Torinu pritisak na domaćinu:

- Treba čestitati momcima na povijesnom uspjehu i uživati u utakmici bez tereta. Trebamo se zabaviti ondje znajući da su oni na svom terenu vrlo agresivni. Sigurno će nas nastojati razvući i riješiti sve u prvih pola sata. Mi smo pokazali da se možemo nositi s njima. Ambijent će biti prekrasan i san je svakog igrača, pogotovo mladog, da istrči na takav teren i osjeti atmosferu. To će našim igračima, nadam se, biti motiv više.

Bilić vjeruje u prolaz, ali napominje:

- Naš je cilj HNL. Više razmišljam o Zagrebu, nego o Torinu. Ako ostvarimo ovaj uspjeh - super, ako ne, onda svejedno treba čestitati momcima jer smo od svih hrvatskih predstavnika imali najteže protivnike. Bio bih najsretniji kad bi svi naši predstavnici prošli u skupine.

Iako Split teoretski može proći dalje i bez postignutog pogotka (na jedanaesterce), pronalaženje puta do suparničke mreže gotovo će sigurno biti neizbježno za prolaz dalje. S time se slaže i Bilić, koji je u 11 ovosezonskih susreta postigao pet pogodaka te je najbolji strijelac kluba:

- Svakako trebamo postići pogodak. Nije bitno hoću li strijelac biti ja ili netko drugi. Nama odgovara i neriješeno, sve je otvoreno. Zašto ne bismo napravili podvig? Znam da mnogi ne polažu nade u nas, ali u nogometu je sve moguće.

Kao čovjek s mnogo nogometnih godina iza sebe i s iskustvom igranja na stadionima poput Nou Campa i Santiago Bernabeua, Bilića ambijent na Olimpicu sigurno neće impresionirati. Ima li možda kakav savjet mlađim suigračima?

- Nema velikih savjeta. Treba samo igrati opušteno kao do sada i uživati. Svaki igrač u mlađim kategorijama dao bi sve da može doći u priliku igrati ovakve utakmice. Igraju protiv reprezentativaca, protiv igrača koji godinama igraju talijansku ligu i Europu. Neka pokažu karakter, želju i glad za uspjehom. Torino je dobar, ali nije nepobjediv.

U Torino sa 17 igrača

Split je prema gradu na rijeci Po krenuo sa 17 igrača umjesto s 18 koliko bi ih trebalo biti u zapisniku. Razlog tome je što su u klubu premali broj igrača prijavili za nastup u Europskoj ligi. Inače, Matić neće moći računati na Henrija Bellea (nije mu odobrena viza za ulaz u Italiju) i Antu Ercega, no vraća se Denis Glavina, koji se očekuje u prvom sastavu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 11:25