Tom Dubravec / CROPIX
BRANE VELIKIH 2-0

Split otputovao u Ukrajinu po prolaz, Henri Belle zasvirao u zračnoj luci

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 06. kolovoz 2014. 12:59

Split je danas u 10 sati otputovao u Odesu na uzvratnu utakmicu 3. kola kvalifikacija Europske lige protiv Čornomoreca. Putuje na sastanak s poviješću, jer za klub iz Parka mladeži ovo doista jest takva utakmica. Obrani li 2:0 iz prvoga susreta, plasirat će se u doigravanje. Bit će korak do ulaska u jednu od skupina, a to je već rezultat kakav se ne pamti u prošlosti Crvenih. Već i ovo do sada proglašeno je najvećim uspjehom, činjenica da su eliminirali Miku i Hapoel iz Beer Sheve jače je od prolaska Domžala, makar se i 2011. godine igralo u 3. kolu (slobodni na startu, nakon Domžala ispadanje od Fulhama).

Očekivano, Split putuje jači za Matu Bilića, Tomislava Glumca, Henrija Bellea i Miloša Vidovića koji su zbog ozljeda i ozljedica, pa i umora preskočili gostovanje kod Osijeka, a ovo je utakmica koja se igra i “s jednom nogom”. Split putuje ohrabren spoznajom da je u seriji od osam utakmica bez poraza, prepun samopouzdanja i bez straha. Već se nagomilalo i iskustva, posebno značajno je što su izdržali drugu utakmicu protiv Izraelaca kad su branili 2:1.

- Nisam iznenađen rezultatima koje postižemo. Ovo je ono za što smo se spremali još od 9. lipnja - rekao je trener Ivan Matić nakon gostovanja u Gradskom vrtu.

I nas se nešto pita

Iznenađenje ili ne, Matić je uvijek s obje noge čvrsto na zemlji, uvijek realan. On će na spomen teškog niza koji je pred Splitom (sutra Čornomorec, u nedjelju Rijeka, u idući petak Dinamo) zadržati mirnoću. I još nešto, neće ustuknuti.

- Drago mi je i da se nas nešto pita u ovim utakmicama, mislim da imamo širinu za odgovoriti na ove izazove. Jasno je da smo umorni, ali svaki pozitivan rezultat daje nam dodatnu snagu.

Tako govori netko tko zna što radi. Naravno, to nije garancija da će se ostvariti željeni rezultati, ali to je stav koji veseli. Matić nikome ne priznaje da je bolji, ne pristaje automatski biti autsajder, još manje objesiti bijelu zastavu. Za klub koji je ambiciozan kao što je Split, to je strahovito važno. Stoga ovih osam utakmica bez poraza, pritom čak pet u Europi, nisu i ne mogu biti slučajnost. To je izjednačenje najdužeg tako uspješnog niza Crvenih od ulaska u HNL (prošle jeseni su zaustavljeni na osam utakmica bez poraza u 20. kolu u Puli), dakle, na toj razini, pa i više. To se ne smije zanemariti, još manje podcijeniti.

U Odesi se može i izgubiti, pa slaviti. Ovo je drugačija utakmica, drugačija od onih u HNL-u. Dovoljno je bilo osjetiti atmosferu u avionu po povratku iz Jerevana i Larnace da bi se shvatila ta činjenica.

- Ove utakmice za nas su nagrada, osjećamo se privilegirani što ih možemo igrati. Nastojat ćemo tu ugodu produžiti za još jednu rundu - rekao je Matić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. lipanj 2024 00:10