Bozidar Vukicevic / CROPIX / CROPIX
JUŽNOAMERIKANCI NA POLJUDU

SPLITSKA PUBLIKA UVIJEK JE VOLJELA NAČIN NA KOJI IGRA BRAZIL Cijela momčad Brazilaca prošla je kroz Hajduk prije Jaira, a jedan je ostavio dubok trag

Piše: Slaven AlfirevićObjavljeno: 05. ožujak 2019. 16:00

Rio de Janeiro, odnosno Rio de Jairo, da napišemo skraćeno... Rodio se kraj Glave šećera, na Copacabani, u nogomet je krenuo iz Madureire, pa dalje u Internacional Porto Alegre (Rio Grande do Sul), pa natrag u Rio u Botafogo, ali sa 22 već preko Atlantika u - Trenčin. Europa je njegova destinacija.

A Hajduk i Brazilci, kakva je to storija? Jurica Jerković veličanstveni jednom je tako nadigrao Dinamo u Maksimiru (1:0, u rujnu 1970.) da je Miljenko Smoje alias Mali marinko napisao "da je našega Juru bilo opiturat u crno, parija bi Pele", a taj isti Jurica naš, zabio je gol u rašlje iz slobodnjaka na pravoj Maracani u Riju na oproštaju Pelea (Brazil - Jugoslavija 2:2) u srpnju 1971., a Holcer dobio u razmjeni Peleov dres, pa je godinama Peleova brazilska "desetka" bila u vitrini Holcerova kafića Bili as na dnu splitske Pjace.

Nema više ni Holcera, ni kafića Bili as, ni Peleova dresa. Poveznica baš i nema pretjerano. Osim što je splitska tankoćutna publika voljela način na koji igra Brazil.

Onda je došlo doba (poplave) stranaca, početkom devedesetih, evo koje smo Brazilce bilježili u Hajdukovu dresu, ne ulazeći u probne nastupe ili ponuđene pojedince zvučnih prezimena i nadimaka (Barbosa, Zico, Becker, Radaelli...). Drž'mo se onih koji su ugovor imali:

1. Clenio de Magalhaes – doveden je s Paga, iz Novalje, napadač, nastupao na pripremama u Sloveniji Nenada Gračana u ljeto 2001., nije dosegao služben nastup.

2. Matos de Oliveira – on je već bio ozbiljan desni bek u Vulićeva doba s početka milenija, 3 – 5 – 2 prema šampionskoj tituli 2004.

3. Felipe de Souza Campos – njega su uzeli i dali mu "desetku", a da dalje od grupne slike momčadi na kalendaru za 2007. nije stigao. Nije nastupio.

4./5. Paraiba i Thiaguinho – stigli su u paketu 2008., Rafael Paraiba još i dobar, napadač, gol u Žilini zabio, ali je bio preskup da bi ga se otkupilo za 400.000 eura. Thiaguinho desni bek, ni blizu prve momčadi. Došli su iz druge momčadi Gremija, Porto Alegre.

6. James Dens – stigao iz Zagreba u doba velike kupovine u ljeto 2011., bio je solidan.

7./8. Patinho i Cassio – dvojac neprilagođenih iz nikad do kraja realizirane suradnje s Fluminenseom za Novu 2013. Na pripremama u Turskoj ni blizu baš prave prve momčadi, ubrzo su otišli.

9. Jo, u biti Josiel Alves de Oliveira – napadač, doveden iz Istre u ljeto 2014., kratko na pripremama u Sloveniji nedaleko Bleda (Lesce), brzo ga je Hajduk otpustio nezadovoljan njegovim ponašanjem.

10. Jefferson – njega je doveo Goran Vučević iz Portugala i nije bio loš, kao zadnji vezni. Ali, kad imaš Brazilca očekivao si da jede loptu, a ne da bude presretač. Ipak neloš, ali nije bio s loptom na ti. Prodan u Chaves u Portugalu (transferirao ga Mario Branco).

11. Carbonieri – što reći, svježe su uspomene, stoper koji se brzo ozlijedio, pa kako je i došao iz nižih liga Brazila, tamo se i vratio.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 03:47