Foto: Ante Cizmic / CROPIX
SJAJNI TINEJDŽER 'BIJELIH'

SPLITSKI AGÜERO BEZ PROFESIONALNOG UGOVORA 'Tražio ga je Dinamo, gledao Red Bull Salzburg, ali Hajduk mu je najbliži'

MICHELE ŠEGO Hajdukov tinejdžer sa 17 godina, 9 mjeseci i 4 dana zabio prvi gol za seniorski sastav
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. svibanj 2018. 13:06

Sa šest i pol godina na vrata Franka Bogdana zakucao je mali skromni dječak u pratnji majke.

- Zovem se Michele - kazao je dječačić.

Danas je taj dječak prvotimac Hajduka s prvim pogotkom u seniorskom dresu potpisanim prošle srijede u Puli. Brzo je zapamtio Franko Bogdan sitnog dječaka. Na početku po imenu, a vrlo brzo po igrama.

- Sa sedam godina zabio je gol Dinamu na turniru Prvi koraci. Kakva je to golčina bila, sačuvao sam i video tog pogotka - s ponosom će kazati Franko Bogdan.

Tri početne godine karijere proveo je Šego u vranjičkom Omladincu. Nije mu bilo teško putovati u obližnji Vranjic, premda je živio u Splitu. Ali ubrzo je Franko Bogdan krenuo sa svojim klubom Adriatic i Šego je sljedećih pet godina igrao za taj poznati splitski klub. Poznat po talentima koji su izašli iz inkubatora kluba sa Splita 3, jer kod Bogdana su stasali igrači poput Marko Livaje i Nikole Vlašića.

- Moram spomenuti i trenere s kojima je Šego radio. Zdravko Jukić, zatim Nikša Kekezović i na kraju Ante Zebić s kojim je proveo dvije posljednje sezone.

Kada je Šego preselio u Hajduk?

- Prije tri ljeta, sa 14 i pol godina. Tražio ga je i Dinamo, gledao Red Bull Salzburg, ali jasno je bilo da je Hajduk najbliži. Uz to, Adriatic je potpisao suradnju s Hajdukom i jedini put iz našeg kluba vodio je na Poljud.

Šego će ovog ljeta na praznik, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, na dan Oluje, napuniti 18 godina.

Sa 17 godina i devet mjeseci jedan je od mlađih HNL strijelaca Hajduka, ali ima i mlađih od njega poput Nikole Vlašića, Duje Čopa, Josipa Bašića... Međutim, Šego se ove sezone naigrao u tri konkurencije. U prvoj momčadi, za drugu i za juniore.

Michele Šego
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Michele Šego

- Uvijek je bitno da igra, ali jasno, trebat će još vremena da se stabilizira, da uhvati kontinuitet u prvoj momčadi. Jedan pogodak je bitan, ali to je samo poticaj. Ispred Michelea dug je put, ali ima sve predispozicije da napravi karijeru.

Kakav je tip igrača Šego? S kim biste ga usporedili ?

- Hitri napadač koji igra centralno. Poput Agüera - zaključio je Bogdan.

Engleski Guardian izabrao je prošle godine Šegu među 60 najvećih talenata 2000. godišta. Za Hajduk je debitirao u veljači ove godine, u dvoboju s Cibalijom. U pet nastupa za Bijele ima jedan pogodak za 142 minute igre, ali već smo rekli, ove sezone je zabijao za juniore i drugu ekipu Bijelih. Idol mu je Drogba, a omiljeni klub u inozemstvu Chelsea. Otac je podrijetlom iz Brštanova pokraj Splita, majka je iz Trogira, dok ime koje se čita po talijanskom “Mikele”, može zahvaliti očevu kumu iz Umaga.

Sedamnaestogodišnji Šego još nema automobil iako mu se otac dugo bavio baš prodajom i servisiranjem automobila. Na treninge ide autobusom ili ga prebacuju roditelji, te suigrači Juranović i Nejašmić. Šego u Hajduku ima stipendijski ugovor, slično kao i tri godine stariji Letica igra u konkurenciji skupo plaćenih profesionalaca u svlačionici Bijelih. Uz nogometne obveze, Šego i učenik privatne srednje Hotelsko-turističke škole Wallner.

Polaznik je trećeg razreda kojeg vodi razrednica Renata Pavić.

- Odgovorno obavlja sve zadatke. Moram reći, iako nije u mogućnosti redovno pohađati nastavu jako se uozbiljio. Druženje sa starijim suigračima na njega je pozitivno djelovalo - kazala nam je razrednica Pavić.

Koji predmet u školi najviše voli Michele?

- Tjelesni mu se najviše sviđa i primjer je drugima. Uspjeh je završiti sve po programu, a uz to imati profesionalne obveze u klubu.

Sljedeće godine Šego je maturant, a kakva će biti konačna ocjena za treću godinu?

- Naginje na vrlo dobar - uz osmijeh je odgovorila simpatična razrednica.

Michele Šego, igra s obje noge i zabija s nepunih 18 godina. Hajdukova nada u neku bolju budućnost, klinac iz susjedstva kojem se ispunio san zaigrati za najdraži klub. Romantična priča kojih je sve manje u poljudskoj svlačionici...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. svibanj 2024 13:21