Na fotografiji: Igor Kodžoman
 Foto: Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
RAZLOZI SU PONEKAD BIZARNI

SPORTSKA INSPEKCIJA U OFENZIVI Dinamo ostaje bez predsjednika Uprave, HNS ostao bez člana IO, a možda i bez izvršnog direktora Damira Vrbanovića?

PRAVNA PRAŠUMA Sportska inspekcija Državnog ureda za sport nastavlja nogometnim djelatnicima zabranjivati zastupanje i potpis udruge u kojoj djeluju kao ovlaštene osobe
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. veljača 2019. 23:13

Sportska inspekcija Državnog ureda za sport nastavlja eliminirati ljude s funkcija u nogometu na poduže razdoblje, a ponekad iz bizarnog razloga. Primjerice, zakasnite objaviti financijski izvještaj na web stranici sedam dana i - dobijete tri godine zabrane zastupanja i potpisa udruge u kojoj ste ovlaštena osoba. Zakon, koji očito nije logičan, tako je propisao, pravomoćne odluke Prekršajnog suda jednako tretira za različite prekršaje. Čak i za one za koje nema kazne. Svejedno djelatnici “idu na led”.

Od 17 na 13

Dinamo će, iako u klubu kažu da takva odluka Sportske inspekcije Gradskog kontrolnog ureda Grada Zagreba još nije stigla, po neslužbenim informacijama, a i sudeći po praksi koja se vidi u drugim slučajevima, ostati bez predsjednika Uprave. Igor Kodžoman ima “za vratom” kaznu od tri godine zabranje zastupanja i predstavljanja kluba te sudjelovanja u tijelima upravljanja.

Dinamo je kasnio s objavom financijskog izvještaja na svojoj web stranici, premda ga je na vrijeme predao FINA-i i ostalim državnim institucijama, no tada još Kodžoman nije bio predsjednik Uprave nego Tomislav Svetina. Nakon ustoličenja Kodžoman je priznao pogrešku i preuzeo odgovornost na sebe. Navodno nije bio svjestan da bi ga to moglo koštati. Ujedno su on i klub kažnjeni financijski.

Istodobno, Dubravko Galović četvrti je član aktualnog Izvršnog odbora HNS-a koji je stavio svoj mandat na mirovanje. Od 17 pripadnika nogometne vlade kojom predsjeda Davor Šuker trenutačno ih 13 ima pravo glasovanja.

Razni razlozi

Prije Galovića, odmah nakon izbora u prosincu 2018. godine, status u IO-u “zamrznuli” su ljudi koji obnašaju političku funkciju pa po Zakonu o sportu nemaju pravo biti u IO-u: Slavko Prišćan, Nenad Horvatić i Đuro Bukvić. Njih trojica predali su žalbe Upravnom sudu, a Galović ju je najavio. Iako razlozi nisu jednaki.

Galović, koji je i predsjednik NS Brodsko-posavske županije i Marsonije, također tri godine ne smije zastupati i potpisivati se uime sportskih udruga.

- Nakon što je donijet zakon da predstavnici izvršne vlasti, župani, načelnici, gradonačelnici, njihovi zamjenici, saborski zastupnici… ne smiju obnašati funkcije u tijelima upravljanja sportskih udruga, sve su udruge trebale prilagoditi svoje statute toj odredbi do 9. veljače 2016. godine. Mi smo u Brodsko-posavskoj županiji to učinili 26. veljače 2016. zato jer smo za taj datum sazvali redovnu Skupštinu. No, već 10. veljače ujutro, prvi dan nakon roka, osvanula mi je inspekcija iz Zagreba. Konstatirali su da to nismo napravili. Odmah sam im pokazao da smo Skupštinu sazvali i da ćemo poštivati zakon. Radilo se o trojici koji nisu mogli dalje obnašati funkcije. Međutim, prijavili su me Prekršajnom sudu. Bio sam pozvan 5. travnja 2017. Sutkinja mi je presudila, citiram: Izriče se kazna - oslobađa se od kazne. Odvjetnica županijskog saveza rekla je da to nije u sukobu sa zakonom, da mogu i dalje obnašati dužnost.

Tko će sve pasti?

No, Sportska inspekcija zakon tumači drugačije. Slobodan sam reći da ga tumače krivo - kazao je o toj temi Galović, te dodao:

- Imam zakonski rok od 30 dana da se obratim Upravnom sudu. Mislim da ovdje zakon nije dovoljno dorečen. Sutkinja nije mogla izreći kaznu kad sankcija nema, sve smo proveli što se tražilo. Nismo napravili nikakvu štetu. Iskreno, razina povrede da nije u roku promijenjen članak statuta, da se zbog toga meni tri godine brani punopravan rad u sportu, zar to nije malo previše?

Legalistički gledano, za svaki prekršaj zakona treba biti kazna. No, zakonodavac je doista bio oštar, očito su se mnogi našli zatečeni. I pitanje je tko će sve “pasti“ pod tom odredbom.

IO Brodsko-posavske županije već je imenovao dopredsjednika Slavka Milkovića da zamijeni Galovića kod zastupanja, a Marsonia će u petak na Skupštini odabrati direktora koji će imati te ovlasti.

Danas su se o slučaju Kodžoman oglasili i u Maksimiru. Priopćenje GNK Dinama prenosimo u cijelosti.

"Poštovani predstavnici medija,

tragom vijesti koje su objavljene na pojedinim internet portalima, GNK Dinamo ovim putem obavještava javnost kako klub nije zaprimio rješenje Sportske inspekcije (Grada Zagreba) kojom se predsjednik Uprave kluba kažnjava zabranom obnašanja dužnosti u organizaciji sportskih natjecanja, kao i upravljačkim strukturama i skupštinama kluba, udruge ili trgovačkog društva.

Upravo zbog toga je u najmanju ruku čudno što se rješenje objavilo u medijima prije nego je stiglo na adresu onih kojima je namijenjeno i tu izražavamo sumnju u kršenje pozitivnih zakonskih propisa.

Osim toga, ne možemo se oteti dojmu kako je objava rješenja u pojedinim medijima u predvečerje velike europske utakmice Dinama nije slučajna te je u službi daljnje destabilizacije kluba koji bilježi ponajbolje rezultate u novijoj povijesti.

Iako je nezahvalno komentirati rješenje koje, ponavljamo, još uvijek nismo zaprimili, pretpostavljamo kako je to rezultat neobjavljivanja financijskog izvještaja za 2017. godinu na mrežnim stranicama kluba u kratkom zakonskom roku. Želimo istaknuti da se radi o banalnom prekršaju koji ničim nije ugrozio neometano i zakonsko odvijanje sportskih aktivnosti kao i djelovanje kluba u skladu sa zakonom. Klub je u zakonskom roku predao financijski izvještaj za proteklu godinu FINA-i te svim ostalim institucijama u skladu sa hrvatskim zakonskim propisima.

Predsjednik uprave GNK DINAMO imajući u vidu daljnji sportski prosperitet kluba prihvatio je osobnu odgovornost za navedeni slučaj, iako sam nije sastavljao izvještaj, te je isti bio u nadležnosti njegovih prethodnika.

Na ovaj način, a temeljem ovako izdanog Rješenja, pod uvjetom da je objava u medijima istinita, ugrožava se daljnji razvoj kluba, krše osnovna Ustavna prava kao što je pravo na rad i pravo na djelotvoran pravni lijek i žalbeni postupak, ugrožava egzistencija osoba koje rade u klubu kao i njihovih obitelji, a posebno iznimno pozitivna atmosfera koja je stvorena u klubu i oko njega.

Predsjednik Uprave i GNK Dinamo će po primitku rješenja poduzeti sve zakonom predviđene pravne radnje i postupke u svrhu zaštite predsjednika Uprave i funkcije koje obnaša u klubu te kluba u cjelini kako bi se zaštitio dignitet kluba i svih koji aktivno rade za dobrobit kluba.

GNK DINAMO".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 13:42