Sportske novosti
 Damir Krajac / CROPIX CROPIX
KRATKO, KRAĆE, NAJKRAĆE

SPREMA SE NAJVEĆA ODLUKA HR NOGOMETA, POSTOJI I ČETVRTI SCENARIJ KOJI DOSAD NITKO NIJE SPOMENUO Krajnja mjera mogla bi teško pogoditi - Hajduk

'Naravno da je krajnja mjera trenutna tablica, ako UEFA u konačnici kaže da se po njoj smije dati klubove za europska natjecanja", otkriva za SN Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Prve HNL i tu zadnju opciju koja najmanje odgovara Hajduku
Autor: Dražen AntolićObjavljeno:10. travanj 2020.

Mnogi u HNS-u kažu da treću opciju za nastavak natjecanja, po kojoj bi se Prve HNL ponovno igrala od 13. lipnja, drže najrealnijom.

- Morali smo napraviti određene planove na temelju odluka UEFA-e, razumijem ljude koji misle da je pretjerano optimistično očekivati da će se igrati po prvoj varijanti od 16. svibnja, ali nitko od nas ne zna kako će se situacija odvijati i zato imamo tri opcije - kazao nam je Josip Brezni, povjerenik za natjecanje 1. HNL.

- Do 20. travnja ćemo kazati hoće li se igrati od 16. svibnja. Igrače nećemo dovesti u situaciju da izađu iz dnevne sobe i za tri dana moraju igrati.

 

Svaka država zasebno

Prema trenutačnom odredbama Nacionalnog stožera Civilne zaštite nogometni klubovi, kao ni drugi sportaši, nemaju pravo na kolektivne treninge. To je prva mjera koja se mora promijeniti da bi se vratili na travnjak.

- To je pod broj jedan, no isto tako nama je potrebno da rade hoteli i restorani jer momčadi negdje trebaju spavati, a negdje i jesti kad su na putu. Mjere se moraju spustiti na razinu da zadovoljavaju pretpostavke za igranje nogometnog prvenstva. Prijedlozi koje smo dali usklađeni su s Državnim središnjim uredom za šport.

Jeste li u komunikaciji s Nijemcima da vidite kako oni planiraju krenuti? Možda da se odredi u svakom gradu hotel koji bi bio za nogometne momčadi, čak i ako ostali ugostiteljski objekti ne bi radili?

- Ne. To što se događa u Njemačkoj nema veze s drugim zemljama, mi se moramo koncentrirati na Hrvatsku. Stanje u svakoj državi se gleda zasebno, prema mjerama kakve su na snazi u njoj. To što njemački klubovi sada treniraju u skupinama, njihova je interna odluka kakva kod nas ne postoji.

Sigurno ste u HNS-u razgovarali što ako se neće moći krenuti niti u zadnjem od tri roka, niti tog 13. lipnja.

- Naravno da je krajnja mjera trenutna tablica, ako UEFA u konačnici kaže da se po njoj smije dati klubove za europska natjecanja. No, to je sada daleko od nas. Isto tako moram reći da te tri opcije nisu Sveto pismo. Ukoliko se u nekom času otvori mogućnost za treninge, možemo ubaciti nastavak sezone u nekom četvrtom terminu, recimo da ne čekamo 13. lipnja nego startamo tjedan dana ranije.

 

Saborska procedura

Što vam kažu klubovi?

- Nitko ovog časa ne inzistira da prekinemo prvenstvo. Prerano je o tome razmišljati. Za očekivati je da će se stanje u neko doba ipak smiriti.

Uskoro bi se trebalo promijeniti Zakon o sportu.

- U saborskoj je proceduri da se izglasa dopuštenje da se sustav natjecanja mijenja odmah, ne kao dosad godinu unaprijed. To je bitno za slučaj da moramo intervenirati, da se ne može odraditi kompletan program.

UEFA još nije objavila plan kako će završiti Ligu prvaka i Europsku ligu, niti kako i kada krenuti u sljedeću sezonu.

- UEFA će sigurno modificirati sustav kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu. Skratit će rokove. To je definitivno. Neće se igrati kao prijašnjih godina. O tome još nisu donijeli odluku, kao i kako će se završiti aktualna sezona u europskim natjecanjima. Međutim, moguće je da će se pretkola igrati na jednu utakmicu. Na stolu su sve opcije, pa i da trenutačna natjecanja skrate na jednostruki kup-sustav.

Osijek spreman trenirati kao bundesligaši

U Njemačkoj su pronašli model kako održavati treninge. U manjim skupinama, bez nedopuštenih socijalnih kontakata. Dobro ili ne vrijeme će pokazati. A kada bi tako nešto bilo dopušteno i hrvatskim klubovima, uvjerava nas jedan od klubskih dužnosnika prvoligaša s Drave koji je izričito tražio nespominjanje svojeg imena i prezimena, u Gradskom vrtu bi tako nešto bilo moguće provesti. Terena i svlačioničkih prostora, pa i drugih prostorija koje bi se mogle staviti u tu funkciju ima dovoljno. Samo, neće Osijek, veli neimenovani njegov dužnosnik, ništa učiniti na svoju ruku. Strpljivo i razborito u njemu čekaju odluku Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu. Životi ljudi i njihovo zdravlje su ispred svega. (dr)

------------------------------------------------------------------------------------

Nama će na stadionu biti manje od 239 osoba kao što je u Njemačkoj

Ako se počne igrati, bit će to bez gledatelja.

- Razradili smo taj plan bez publike, iako odluka da se igra pred praznim tribinama još nije donijeta. Ona će biti ukoliko u danom trenutku to bude nužno, a tijekom sezone se može promijeniti - govori Brezni.

Nijemci su dopustili da na stadionu bude točno 239 osoba.

- Mi ćemo mnogo manje. U zapisniku neće biti 23 igrača kao sada već 18. Bit ćemo restriktivniji nego kad se igra pod kaznom bez gledatelja. Umjesto 15 predstavnika klubova na tribini vjerojatno ćemo dopustiti samo pet.

 

Testiranja? Vidjet ćemo...

Hoće li svi igrači prije starta treninga biti testirani na koronavirus?

- To će biti najmanji problem ako Nacionalni stožer bude inzistirao i ukoliko ćemo imati testove. Oni će kazati što moramo napraviti.

 

OPCIJA 1

Početak natjecanja 1. HNL:

16. svibnja 2020.

Početak natjecanja 2. HNL:

23. svibnja 2020.

Završetak natjecanja 1. HNL i 2. HNL:

18. srpnja 2020.

Rok za objavu:

20. travnja 2020.

 

 

OPCIJA 2

Početak natjecanja 1. HNL i 2. HNL:

30. svibnja 2020.

Završetak natjecanja 1. HNL i 2. HNL:

25. srpnja 2020.

Rok za objavu:

4. svibnja 2020.

 

 

OPCIJA 3

Početak natjecanja 1. HNL i 2. HNL:

3. lipnja 2020.

Završetak natjecanja 1. HNL:

2. kolovoza 2020.

Završetak natjecanja 2. HNL:

1. kolovoza 2020.

Rok za objavu:

18. svibnja 2020.

 

 

Linker
13. svibanj 2020 17:54