BORIS KOVACEV/CROPIX
LOVRO MAJER ZA SN

‘Spreman sam za Vatrene! Istina je, htio sam otići iz Dinama, a sad su mi pohvale kao raketno gorivo...‘

‘Bjelici ništa ne zamjeram. Imao je svoju viziju, a moja je u 2021. godini ostvariti novi iskorak.‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. siječanj 2021. 08:02

Iza Lovre Majera je polusezona snova. Sve što nije imao prije, ima sada. Igra stalno, igra odlično, postao je jedan od ključnih igrača Dinama, mnogi ga spominju i u kontekstu Vatrenih. Također, bio je svakako bitna karika u plasmanu mlade vrste na Euro. Na koncu, stranica Transfermarkt ga je promovirala kao iznimno skupog igrača, od posljednjeg ažuriranja, kad je vrijedio 2,3 milijuna eura, cijena mu je skočila na 10 milijuna eura! Pitamo Lovru u Rovinju kako komentira tako ogroman vrijednosni skok?

- Znam za tu informaciju koja se pojavila na Transfermarktu. Jako sam sretan zbog toga. Lijepo je to vidjeti. Nakon što sam zaista odigrao dobru polusezonu, vjerovao sam da će mi cijena skočiti, ali, iskreno, nisam vjerovao da će baš toliko. No, bez obzira što me taj podatak učinio radosnim, ja vam se na to uopće nešto posebno ne obazirem. Gledam na to kao na neku nagradu za ono što sam pružao na travnjaku, što sam napravio ove polusezone. Ali, naravno, moram kazati da tako nešto motivira. Sad sam motiviraniji nego ikad, ne samo zbog te objavljene cijene. Uglavnom, spreman sam za nove utakmice, nove izazove, nove uspjehe - kazao nam je Majer za početak.

Jednostavna filozofija

Koliko ste uistinu bolji igrač sada nego prije recimo godinu dana?

- Znam da će svi kazati da sam sad bolji igrač nego što sam bio prije. Ja se s time ne bih složio. Pa nisam valjda u posljednjih godinu dana naučio igrati, a prije toga nisam znao, nisam bio dobar. Ne, nisam nešto posebno bolji, nego sam ulovio kontinuitet igara. Igram. To mi je trebalo, igra, minute, povjerenje trenera. Sve sam to dobio kod Zorana Mamića, pa mi je samopouzdanje naraslo do neba. Sad se veselim svakoj utakmici, iskoristio sam priliku koja mi je pružena. To je sva filozofija. Tako jednostavna.

image
DAMIR SENCAR

Zamjerate li nešto bivšem treneru Nenadu Bjelici koji vam nije ponudio priliku, kod kojeg ste bili u drugom planu?

- Ne, ništa mu ne zamjeram. Trener Bjelica je imao svoju skupinu igrača, svoju momčad. Svaki trener ima neku svoju viziju. Netko te vidi, netko ne. Zato bivšem treneru ne mogu ništa zamjeriti, bilo je tako kako je bilo i - točka. Bilo pa prošlo...

Ali niste imali pravu priliku, željeli ste otići iz Dinama?

Htio sam otići

- Da, to je točno. Htio sam otići iz Dinama. Ali zato što sam želio igrati, znao sam koliko mogu pokazati, kako mogu igrati. Uostalom, došao sam u Dinamo kako bih igrao, da sam mislio da neću igrati, ne bih dolazio. Mislio sam da je Dinamo velika stepenica u mojoj karijeri. Idealna. Kad nisam igrao, normalno je bilo razmišljanje da odem negdje gdje ću igrati. Sad sam pokazao da mi je mjesto u Dinamu, da mogu igrati na visokoj razini, da moja karijera ide u pravom smjeru. Uvijek sam vjerovao u sebe, radio sam na sebi, bilo je samo pitanje vremena kad će sve doći na naplatu.

Od igrača koji nije igrao, postali ste igrač koji je, možemo to kazati, sada zvijezda plavog kluba. O vama se puno piše, razgovara, je li vam se zbog toga nešto promijenilo u životu?

Lijepa glazba za uši

- Nije se ništa ekstra promijenilo u mom životu. Na sve gledam kao nešto lijepo, na nešto što sam dobio radom, treninzima, posvećenošću nogometu. Moja priča nije izgledala lijepo, a sad je postala lijepa, samo se to promijenilo. Ja sam ostao posve isti. Da, naravno da je fino i zgodno čitati sve te napise o mojoj dobroj igri, slušati pozitivna mišljenja, lijepa je to glazba za moje uši. No, to je samo novi motiv, viši od najviše planine, koji se veže uz potpunu koncentraciju na ono što radim u Dinamu. Maksimalno sam fokusiran, niti jedna pohvala ne može me uspavati, dapače, svaka je kao novo raketno gorivo. Sretan sam sad u Dinamu, uživam u svakom treningu i svakoj utakmici.

Kako obitelj gleda na vaš uspjeh?

- Presretni su isto kao i ja. U crnim danima, kad je situacija bila loša, prolazili su sve te trenutke sa mnom. Bilo je nerviranja, negativnog raspoloženja, što je bilo normalno. Sad kad je bijela boja zamijenila crnu, uživaju skupa sa mnom.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Liga je kvalitetna

Spominjete se i u kontekstu A reprezentacije, mnogi vas vide kao igrača koji bi mogao dobiti poziv Zlatka Dalića za Europsko prvenstvo u lipnju ove godine. Jeste li spremni za Vatrene, vidite li se na Euru?

- Spreman sam za Vatrene! Biti reprezentativac svoje zemlje je nešto o čemu vjerojatno sanja svaki nogometaš. Postati reprezentativac je jedna od najljepših stvari koja se može dogoditi u karijeri. Naravno, ne mogu ja odlučivati o tome hoću li dobiti poziv i kad ću ga dobiti. Na meni je pokazivati na terenu da mogu biti hrvatski reprezentativac.

Sigurno vam je želja u ovoj godini postati A reprezentativac Hrvatske, a koje su još želje za 2021. godinu?

- Definitivno, želja mi je da ove godine budem pozvan u A reprezentaciju! Želim da s Dinamom napravim velike uspjehe, da u Europi nastavimo s odličnim igrama, da na domaćoj sceni uzmemo duplu krunu. Neki transfer? O tome ne razmišljam uopće, baš niti malo. Htio bih samo nastaviti tu gdje sam stao, igrati kako sam igrao ovu kompletnu polusezonu. Posebna mi je želja da prođemo Krasnodar! Neće biti lako, jer su dobra momčad. No, ako ćemo mi biti na razini na kojoj smo završili europsku sezonu, mislim da imamo veće šanse nego Rusi.

Kad smo kod domaće scene, ima li Dinamo pravu konkurenciju u HNL-u?

- Mi smo kvalitetniji od svih drugih u HNL-u, ali naša liga je jako kvalitetna. Drago mi je zbog Osijeka i Gorice što su u vrhu hrvatskog nogometa, Rijeka također igra dobro. Mislim da su Riječani igrali jako dobro i u Europi, da su mogli više napraviti, samo da su imali malo više sreće i iskustva. Zaista sam posebno zadovoljan da se HNL tako diže u kvalitativnom smislu. Držim da je liga zanimljiva, a za sve ljubitelje nogometa i sve navijače je sigurno zanimljivije kad Dinamo ima veću konkurenciju - zaključio je Majer.

Mlada vrsta ima dobru kemiju

U ožujku vas očekuje nastup na Europskom prvenstvu mladih U-21 reprezentacija. Što se može očekivati?

- Možemo na Euru napraviti dobre stvari. Dobili smo dosta tešku skupinu, ali mi smo kvalitetna reprezentacija. U skupini smo s Portugalom, Engleskom i Švicarskom, svaka od tih vrsta se može nadati prolasku u završnicu. Ništa neću obećavati, osim da ćemo se potruditi napraviti što bolji rezultat. Nadam se da ćemo mi biti ti koji ćemo proći skupinu, jer prošla generacija je možda bila individualno kvalitetnija, tako uostalom mnogi misle. Međutim, držim da ova naša ima bolju kemiju i da možemo napraviti veći rezultat.

Dinamu ću se odužiti na terenu

S Dinamom ste prije nekog vremena potpisali dugoročni ugovor do 2026. godine. Vjerojatno se tako dugo ne vidite u Maksimiru?

- Ne znam... Ne bih htio o tome govoriti. Potpisom tog ugovora Dinamo mi je pružio neku vrstu sigurnosti, pokazao je da u mene ima veliko povjerenje, da me cijeni. Zbog toga sam zahvalan. Kad mi je ponuđen novi ugovor, odmah sam pristao, nisam niti malo razmišljao. Dinamu ću se sigurno odužiti na terenu. Što će biti za godinu, dvije ili tri, zaista ne razbijam glavu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 21:13