Hajdukovci na izlaznim vratima Poljuda
 CROPIX
NIKOLIČIUS NA SCENI

Standardna petorka Hajduka napušta Poljud već ove zime!? Veliko je pitanje tko će ih zamijeniti

Sportski direktor kreće u seriju razgovora s ciljem da značajno pojeftini svlačionicu
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. siječanj 2021. 07:51

Mindaugas Nikoličius (37) nije tip koji voli gubiti vrijeme. Prioritet mu je zajedno s predsjednikom Hajduka Lukšom Jakobušićem pronaći novog trenera, ali svjestan je da mora i hitno promijeniti krvnu sliku svlačionice. U kojoj je previše igrača koji igrama ni izbliza nisu opravdali velike ugovore. Ili onih kojima je ugovor pri kraju, a ne žele potpisati novi. Sportski direktor stoga kreće i u seriju razgovora s igračima koji u novom poljudskom ozračju više nemaju mjesta u svlačionici. Kandidata za tu vrstu razgovara ne manjka. No, u krupni plan za sada iskače kvintet najskupljih - Mijo Caktaš, Josip Posavec, Jairo, Jradi i Gyurcso.

MIJO CAKTAŠ (28)
Važeći ugovor do lipnja 2021.
Logično bi bilo da Nikoličius najprije sjedne s Mijom Caktašem. Najprije zato što je kapetan, pa zato što ima najveći ugovor, a na kraju i zato što već za nekoliko dana ima pravo potpisati ugovor s kim god hoće, bez da išta i pita Hajduk. Jakobušić je već imao rundu razgovara s kapetanom, ali oni nisu dobro završili. To nisu medijska nagađanja, to je i predsjednik na presici javno obznanio.
Sad će prvi put oči u oči sjesti Caktaš i Nikoličius. Sve su karte na stolu, tajni nema. Vjerojatno će kapetan dobiti još jednu ponudu da potpiše novi ugovor, ali s bitno manjim iznosima. Dosadašnji mu je jamčio 500.000 eura. Sumnjamo da će Caktaš dobiti i dug rok za razmišljanje, jer na Poljudu su svjesni da im trakavica s Caktašem nikako ne treba. S druge strane, i svlačionica će napeto iščekivati rasplet tih razgovora, jer riječ je o najboljem i najskupljem igraču, kapetanu. Caktaš bi s potpisom novog ugovora bitno olakšao posao tandemu Jakobušić - Nikoličius. Je li to realno očekivati? To samo Caktaš zna... Trenutačno je daleko bliže odlasku.

JOSIP POSAVEC (24)
Važeći ugovor do lipnja 2023.
Do jučer nedodirljiv na vratima, a s dolaskom Lovre Kalinića automatizmom je pao u drugi plan. Posavec je dakako premlad da bi prihvatio sjedenje na klupi, ali je i preskup Hajduku, jer znamo da zarađuje više od 240.000 eura godišnje. S obzirom na to da je riječ o golmanu koji u karijeri već ima upisanih 200-tinjak utakmica, od kojih i 30 u Serie A - nitko mu od hrvatskih golmana nije ni blizu (?!) - na Poljudu vjerojatno računaju da bi za njega možda mogli dobiti i odštetu. No, kriza je velika, a golmane nikad nije bilo lako prodati, posebno kad cijeli svijet zna da ga Hajduk na vratima više ne vidi. Stoga je možda realnija opcija da se Posavec i Hajduk nagode te da 24-godišnji golman ode sa slobodnim papirima.

ADAM GYURCSO (29)
Važeći ugovor do lipnja 2021.
Mađarski krilni napadač na ljeto ima slobodne papire, Hajduk zna da na njemu ne može ništa zaraditi, ali zato može barem nešto uštedjeti, jer Gyurcso ima 240.000 eura za sezonu. U momčadi sigurno neće biti, a sjedenje na tribinama skupo je za Hajduk, a neisplativo i za Mađara. Realno je da ode iz Splita s otpremninom u iznosu od jedne do dvije plaće. U Mađarskoj sigurno ima klubova koji će ga rado dovesti već ove zime. Na Poljudu za njim nitko neće pustiti suzu, iako je Mađar pokazao da zna igrati nogomet. No, u važnim i tvrdim utakmicama uglavnom je nevidljiv na terenu.

BASSEL JRADI (27)
Važeći ugovor do lipnja 2021.
Danski Libanonac doista se ne može požaliti da u dvije i pol godine boravka na Poljudu nije dobio priliku. Odigrao je čak 79 utakmica, a u velikoj većini njih pitali smo se čime je zaslužio mjesto u udarnoj postavi. Na ljeto mu završava ugovor, a kako ponude za novi neće biti, Hajduk će mu vjerojatno odmah ponuditi opciju za što brži rastanak. Jradi će sa slobodnim papirima sigurno pronaći novi klub, tako da bi sporazumni raskid trebao biti opcija koja će zadovoljiti obje strane.

JAIRO DA SILVA (28)
Važeći ugovor do lipnja 2022.
Koliko god malo zabijao, Jairo je ipak igrač koji ima svoju vrijednost na tržištu. Ugovor mu traje još godinu i pol dana, a znamo da je težak 240.000 godišnje. Pretpostavka je da će mu Nikoličius predložiti smanjenje financijskih stavki, što se Brazilcu sigurno neće svidjeti, posebno ne nakon što ga Hajduk ljetos nije želio pustiti u Dinamo. Stoga će Jairo gledati da ode van, a već smo pisali da se vrte neke kombinacije na Bliskom istoku. No, Hajduk će kod njegovog transfera sigurno očekivati i solidan novac od odštete.

OSTALI
Nihad Mujakić (22) je na posudbi, Hajduk lako može nazvati Kortrijk i objasniti da ga seli na klupu ili tribine pa će ga Belgijanci sami povući nazad. Slična taktika trebala bi proći i kod Darka Todorovića (23), odnosno RB Salzburga, te Umuta Nayira (27), koji je igrač Bešiktaša na posudbi. No, njihovi su ugovori jeftini, pa je moguće da ih Hajduk ostavi do ljeta. Na proljeće momčad čeka jako zgusnut raspored, ne možeš se baš svima odmah zahvaliti.

Je li novi sportski direktor pronašao kandidate za novog trenera Hajduka?

Već smo spoznali da Lukša Jakobušić voli važne poteze vući u velikoj tajnosti. Očito mu je sličan i Nikoličius, koji je na sebe preuzeo teret potrage za novim trenerom. Litavac je sportski direktor i to mu je opisu posla, a i Jakobušić je imao dva mjeseca za pronaći novog stratega momčadi. Pronašao je samo Gorana Sablića i to za Hajduk II.
Je li Nikoličius pronašao kandidate za trenera? Šture informacije ukazuju da je nekoliko imena upisao, s nekima je od njih već i razgovarao, s nekima bi tek trebao. I nitko osim dvojca Nikoličius - Jakobušić nema pojma tko su ti treneri, niti bi li netko od njih pristao doći u Hajduk praktički već sutra. Jasno je da se više na barata s imenima trenerskih “kapitalaca” tipa Ivan Leko, Ivan Jurić, Slaven Bilić, Matjaž Kek... Sad se traže oni manje poznati i dokazani, ali zato možda jednako perspektivni i dobri. Sve ih više žali što Nikoličius pri odlasku iz Gorice nije odmah sa sobom poveo i Dambrauskasa, koji je tamo ostavio odličan dojam, da bi prije nekoliko dana potpisao za Ludogorec.

O pojačanjima nitko još ništa ne govori

Odu li Caktaš, Posavec, Jairo, Jradi i Gyurcso, tko će ih zamijeniti? OK, umjesto Posavca tu je Kalinić, koji je neupitno bolji vratar. Jradija može zamijeniti nekoliko veznjaka u klubu, Teklić je prirodni nasljednik Caktaša. Umjesto Gyurcsa i Jaira na krila mogu Kreković, Brnić, Biuk...
Opet, ode li pet standardnih igrača, nekako je prirodno da dovedeš barem dva nova. Možda tako razmišlja i Nikoličius, ali u ovom trenutku nitko ništa ne govori o mogućim pojačanjima. Jakobušić je jasno kazao da želi isključivo pojačanja, a ne kojekakve prinove, kakvih je i sad puna svlačionica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 02:30