Ivan Tomečak
 JAKOV PRKIC/CROPIX
JUNAK RUJEVICE

‘Statistika mi je strašna, igrat ću još barem deset godina, a Rijeka može uloviti dvostruku krunu!‘

Bivši igrač Dinama za Rijeku je zabio samo dva pogotka na gostovanjima. Oba na Hajdukovu stadionu.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 31. kolovoz 2021. 22:11

Nakon tri uzastopna poraza od Hajduka, nakon drugog poraza od PAOK-a u play-offu kvalifikacija za Konferencijsku ligu u četvrtak na Rujevici, Rijeka je uspjela promijeniti trend. U nedjelju je na Poljudu trener Goran Tomić pronašao način za probijanje splitskih redova i s 2:1 pobjedom Rijeka se na tablici izjednačila sa svojim dalmatinskim rivalom na ljestvici, s time da ima i prednost od jedne neodigrane utakmice s Lokomotivom, koju bi trebala odraditi u nekom od termina ove jeseni.
Ivan Tomečak jedan je od riječkih junaka, strijelac za vodstvo u 21. minuti. Neizostavna Tomićeva karika bila je među najčvršćima i u jadranskom derbiju.

- Uvijek je lijepo pobijediti, posebno kad to napraviš na Poljudu, posebno i zbog naših navijača, ljudi koje jako vesele naši uspjesi. Sve je sada lakše. I taj užasno dugi put iz Splita do Rijeke prođe u pravom raspoloženju, a bit će i puno lakše raditi u ovoj reprezentativnoj pauzi s tom pobjedom s Poljuda. Dala nam je dodatni vjetar u leđa, osjećaj je puno ljepši - kaže Tomečak, 31-godišnji riječki desni bočni koji se uistinu može pohvaliti sjajnim predstavama ove sezone.

PAOK je stvarno jak

Imao je do Splita na kontu četiri asistencije, sad, eto, ima i jedan pogodak.

- Statistika mi je stvarno strašna, za beka, odnosno krilo, ovisno o koncepciji, brojke su jako dobre. Iznimno sam zadovoljan svojim učinkom, ali bitnije od svega je što sam zadovoljan igrom momčadi jer džaba sve ako nema bodova i pobjeda. Mislim da svi mogu biti zadovoljni, jer smo i čvrsti i pametni. Mnogi su sumnjali, ali opet je sve dobro posloženo, opet smo dobri. Imamo svoj put i držimo ga se. Jedino mi je žao zbog Europe, naletjeli smo na prejakog suparnika...

Još barem deset

Vratimo se onda kratko na taj PAOK. Jesu li Grci bili presnažni ili Rijeka može žaliti za prolazom? Najveću neiskorištenu šansu Rijeke imao je upravo Tomečak, koji nije realizirao klasični zicer u uzvratu za 1:1.

- Je, možda bi se okrenulo da sam tada zabio, šteta i zbog toga što smo u prvoj utakmici primili gol u posljednjoj minuti. Mogli smo mi proći, izvući sve u našem stilu kao što smo to nerijetko znali napraviti. No sve su to priče iz žanra ‘’što bi bilo, kad bi bilo’’. Sve ste vidjeli u Solunu i u Rijeci - dalje je otišla momčad koja je bila bolja u dvije utakmice. PAOK je stvarno jak, to je i pokazao.

U četvrtak PAOK, u nedjelju Hajduk. Paklen završetak tjedna, paklen je uostalom bio i cijeli ljetni riječki raspored. Je li postojala mogućnost da se u momčad uvuče malodušje u slučaju Rijekina poraza u Splitu?

- Ne, nije. Mi znamo koliko vrijedimo, dobro radimo, treniramo. Jedna pobjeda ni poraz ne znači ni da si dobar ni da si loš. Nogomet je dobar sport jer ti nudi priliku da u sljedećoj utakmici izbrišeš sve što si loše napravio, jer uvijek možeš nešto uprskati. Bitno je samo da te loše stvari ne ponavljaš. Naravno da bi nam bilo krivo. I zbog navijača, pa naravno da ne bi bilo dobro ni zbog bodovnog zaostatka u prvenstvu, bilo bi nam sada ova dva tjedna u pauzi sigurno i teže raditi, možda bi se uvukla i nervoza. No generalno gledajući, sve je to sastavni dio nogometa. I porazi i pobjede. Jedna izgubljena utakmica ne smijete baciti u očaj. Bitan je samo pravi pristup, to je jedini ispravan put. S takvim razmišljanjem i ponašanjem neće biti nikakvih problema.

image
Ivan Tomečak
NK RIJEKA

On i suigrači na Poljudu su ponovno izgledali kako navijači od njih i očekuju da izgledaju. Čvrsta momčad koju nije lako pobijediti, a ako joj pružiš imalo prostora, za to ćeš biti kažnjen.

- Ispali smo od PAOK-a u Europi i sad se okrećemo svojim natjecanjima u kojima nam je cilj osvojiti trofeje. Da, vjerujem da je Rijeka može do barem jednog trofeja u prvenstvu ili Kupu. To je za mene normalno razmišljanje, vjerujem da tako misli i svaki sportaš. Kad imaš šansu, ideš do kraja probati uzeti što možeš. Idemo dati sve od sebe pa što nam dragi Bog da. Jedini je pravi put da stalno dajemo 100 posto. Možda nekad nećeš imati sreće, lopta te neće htjeti, ali ako si pošten u onome što radiš, uvijek ćeš na kraju biti nagrađen. Naravno, tu su i druge momčadi, naši su rivali vrlo kvalitetni te i oni s pravom računaju na konačni uspjeh. Svi imamo iste želje i ciljeve.

I dalje maksimalno

Tomečak ponavlja...

- Ono što mi moramo napraviti jest nastaviti raditi maksimalno kao i do sada. Vjerujem da tada naš uspjeh neće izostati.

Tomečak je nakon vratara Andreja Prskala, 34-godišnjaka, najstariji Rijekin prvotimac. Ujedno i igrač s najvećom minutažom među svim igračima Rijeke ove sezone. Jeste li umorni, kako izdržavate ovaj ritam, postoji li neka tajna koju možete otkriti?

- Trener me odmorio protiv Šibenika i već sam se protiv PAOK-a osjećao vrhunski, a i protiv Hajduka sam bio maksimalno spreman. Osjećam se puno bolje nego kad sam imao, recimo, 23-24 godine, osjećam se bolje nego ikad. Imam neki svoj poseban režim, držanje discipline, nema tu nekog posebnog recepta. No kad pogledate starije igrače u inozemstvu također ćete vidjeti da imaju nevjerojatne brojke što se tiče minutaže, trke... Ulaskom u 30. godine možda si nekad bio star, prije 20-ak godina, kad se u tim godinama završavala karijera, ali sad su se trendovi potpuno promijenili. I to iskustvo puno znači, puno bolje možeš osjetiti neke stvari nego kad si mlađi. Sada sam puno kompletniji igrač nego što sam ikad bio.

Znači, nema brige, gledat ćemo Tomečaka na travnjacima još deset godina?

- Tako je. Barem još toliko...

Od Splita do Splita u šest godina

Ivan Tomečak postigao je 21. pogodak u 201. nastupu u Prvoj HNL. U dresu Rijeke bio mu je to 12. gol u 181. utakmici i u njenom dresu tek drugi koji je u prvenstvu postigao na gostovanju. Prvi je zabio - na Poljudu! Bio je 18. travnja 2015. godine kad je poništio pogodak Frana Tudora i omogućio Marku Vešoviću da svojim golom pogodi za 2:1 pobjedu Rijeke.

- Sjećam se tog gola, naravno, kako ne. Samo nisam znao podatak da toliko dugo nisam zabio na gostovanjima. Zanimljivo, trebao sam vani postići više golova, ali ako sam negdje morao opet zabiti, zadovoljan sam što se zbilo upravo na Poljudu - kaže Tomečak.

ŠTO JE DAO RIJECI?

U prvenstvu...

127 odigranih utakmica
9 postignutih pogodaka
15 upisanih asistencija

U kupu...

14 odigranih utakmica
2 postignuta pogotka
0 upisanih asistencija

U Superkupu...

2 odigrane utakmice
0 postignutih pogodaka

U Europi...

38 odigranih utakmica
1 postignuti pogodak
6 upisanih asistencija

Ukupno

181 odigrana utakmica
12 postignutih pogodaka
21 upisana asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 07:46