ANALIZA BELGIJE

Štimčev snimatelj: 'Belgijci imaju mana, u Bruxellesu se može do uspjeha'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 10. rujan 2012. 10:50

Jedan od trenera koje je Igor Štimac zamolio za pomoć za analizu igre reprezentacije Belgije je današnji kormilar Cibalije Željko Kopić. Mladi strateg napravio je iscrpan izvještaj temeljen na utakmici s Nizozemskom, koju je Belgija 15. kolovoza svladala u prijateljskom dvoboju u Bruxellesu sa 4:2. Kopić je odgledao i utakmicu Belgije s Walesom u Cardiffu i jasno je da je vrlo dobro upoznat sa snagom sutrašnjeg suparnika Hrvatske.

FORMACIJA

Belgijanci koriste dva sustava igre, 4-2-3-1 ili 4-3-3. Napadački potencijal im daje mogućnosti različitih postavki napadačke trojke. Mogu igrati sa klasičnim napadačem, ali i s takozvanom 'falšom devetkom’. Osnovna ideja igre u fazi napada im je dominacija kroz kvalitetan posjed lopte. Profil igrača im je takav da stalno pokušavaju biti ofenzivni i dominirati, stalno žele voditi igru.

OBRANA

Na vratima je 20-godišnji Courtois iz Atletico Madrida, vrlo mlad ali kvalitetan vratar. Zadnja linija Gillet, Kompany, Vermaelen, Vertonghen, vrlo dobro je izbalansirana. Djeluju kompaktno i čvrsto, igraju agresivno u svom prostoru. Postavljeni su vrlo visoko, posebno na domaćem terenu. Cijela ekipa u fazi obrane djeluje disciplinirano, kroz zonski presing pokušavaju agresivnom igrom što prije vratiti loptu u svoj posjed.

VEZA

Witsel, Dembele, Hazard i Fellaini su igrači koji su vrlo dobri u organizaciji igre, kreativni i sa stalnim kretanjem, rotiranjem pozicija, rade višak u igri prema naprijed. Inzistiraju na igri po travi i brzom osvajanju prostora, obično kroz centralnu poziciju, te na taj način pokušavaju probijati linije protivnika.

NAPAD

U situacijama kada su postavljeni u defanzivnom bloku, nakon oduzete lopte se brzo i kvalitetno transformiraju prema naprijed, okomito osvajaju prostor, koristeći brzinu i dobru igru 'jedan na jedan’ napadača Mirallasa i Mertensa. U završnicu dolaze sa 4-5 igrača što ih čini vrlo opasnima.





PRIJETNJA

Opasnost prijeti i iz ofenzivnog prekida gdje imaju dobre izvođače, ali i igrače koji nakon ubačaja kvalitetno napadaju loptu, prije svega Kompany, Vermaelen, Vertonghen i Fellaini. Sve bitno što se dogodilo na utakmici protiv Walesa bilo je baš iz situacija u kojima su Belgijanci jaki. Crveni karton je izboren nakon brzog kontranapada, a golovi su postignuti nakon kornera (Kompany) i nakon slobodnog udarca (Vertonghen).

ZAKLJUČAK

Odlično selekcionirana generacija. Igrači koji igraju u jakim klubovima, bez obzira što su relativno mladi imaju veliki broj utakmica na najvišoj razini. Momčad koja je dobro izbalansirana, koja se svojim stilom igre uspjela nametnuti, i kroz igru dominirati protiv svih reprezentacija s kojima je igrala u proteklom periodu. Očekuje nas iznimno zahtjevan protivnik, koji, naravno, ima i svojih slabosti. Bez obzira na težinu zadatka, Hrvatska ima dovoljnu kvalitetu za uspjeh u Bruxellesu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 11:27