CROPIX
KARIJERA PREMA GORE

Stižu ponude za još jednog Rijekinog aduta: ‘Mogao bih se odmah prilagoditi Španjolskoj, i ne samo njoj!‘

U klubu su uvjereni da bi u blagajnu mogla doći lijepa svota za veznjaka koji se istaknuo ove jeseni
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. siječanj 2021. 21:14

Stjepan Lončar bio je jedan od najboljih igrača Rijeke tijekom jeseni i danas je među najtraženijima na tržištu. U kadru je trenera Simona Rožmana, ali nitko ne zna hoće li ostati do kraja sezone jer Rijeka ga je spremna prodati, a postoji interes…
Što je glavna tema među igračima Rijeke na pripremama, nastavak sezone, transferi ili privatne stvari, pitali smo Rijekinog veznjaka.

- Budući da su brzo utakmice, a u srijedu već imamo prijateljski susret, pa potom opet u petak, već razmišljamo o novim nastupima. Jedva čekamo da dođe utorak i derbi s Dinamom. Pauza i pripreme bili su kratki, želja svih je da što prije krene borba za bodove, te da se priključimo vrhu - kazao nam je Lončar.

Spreman i zreo

Ako ne ostane u Rijeci, morat će to kolege bez njega...
- Otvoreno je hoću li ostati ili otići. Dok sam god u Rijeci fokusiran sam na nju, želim pružiti klubu što više, a kad dođe trenutak za transfer prešaltat ću se i pripremiti za nove izazove. Prijelazni rok je tek krenuo.

Ima li konkretnih pregovora?
- Nešto ima s klubovima iz Španjolske, njihova imena ne smijem otkriti. Kaže mi menadžer kako mi ne želi previše govoriti o tome da mi ne puni glavu s nečim što može biti, ali i ne mora. Iako, mentalno sam jak i zreo. Sad sam tu, a vidjet ćemo kroz dva tjedna gdje ću igrati tijekom proljeća. Mogao bih se odmah prilagoditi Španjolskoj, i ne samo njoj, nego i Njemačkoj, Italiji…

Lončar prema Transfermarktu vrijedi 2,5 milijuna eura, Rijeka otprilike toliko želi zaraditi na njemu, neki ga španjolski prvoligaši žele, dakako, ne najveći poput Reala i Barcelone, međutim, problem im je platiti transfer, radije bi posudbu.
- Puno klubova iz najvećih liga u zimu nema budžet za odštete. Pokušavaju napraviti poslove preko posudbi, pa otkup na ljeto. To ću ostaviti klubovima da se dogovore. Što se mene tiče, što bude bit će, mogu ostati i do ljeta, nema nikakvih problema.

Spremni ste za španjolsku prvu ligu?
- Apsolutno, osjećam se moćno, spreman sam i zreo za otići van. Pomogle su mi i utakmice Europske lige u kojima smo imali suparnike na razini Lige prvaka, što su Real Sociedad, Napoli i AZ. Kad vidiš da možeŠ igrati protiv takvih, stvarati prilike i biti opasan, onda ujedno postaneš siguran da možeš igrati u takvom klubu. Sposoban sam sada za veći iskorak u karijeri. Imam 24 godine, nisam više tako mlad.

Rijeka očekuje zaradu

Ugovor vam s Rijekom istječe ovog ljeta, ali s opcijom produženja.
- Potpisao sam na tri plus dvije godine. Formalno stoji da mi ugovor istječe u lipnju 2021. godine, ali Rijeka ga ima pravo produžiti još dvije sezone i sigurno će to i učiniti, jasno, ako prije ne odem. Neće me pustiti kao slobodnog igrača, drugi sam najskuplji u klubu, normalno je da na meni očekuju zaradu.

Neće biti +20

Ekipa s Rujevice mora odigrati 25 utakmica do kraja sezone HNL-a, a kreće u utorak 19. siječnja na gostovanju kod Dinama.
- Svi znamo da je Dinamo klasa iznad ostalih. Rezultatima su to pokazali u skupini Europske lige, primili su samo jedan gol, svaka im čast na tome. Svjesni smo s kime igramo, da moramo dati 200 posto od sebe, da tako kažem, kako bismo uzeli bod, kamoli tri. Međutim, u nekoliko zadnjih međusobnih utakmica potvrdili smo da se možemo nositi s njima, da možemo i pobijediti. U utorak ćemo pokazati da smo mi europska Rijeka, da pripadamo u to društvo i nadamo se pozitivnom rezultatu.

Koji plasman očekujete? Eto, Nenad Bjelica kaže da Osijeku ni drugo mjesto nije dobro. Iako drugi nikad nije bio.
- Normalno je to, svi imamo ambicije, tako bismo i mi voljeli biti prvi i osvojiti HNL. To je životni san svih nas. Ali, jedno je priča, a drugo realnost. Dinamo ima veliku prednost, a mi i Osijek ćemo se potući za drugo mjesto. Iako, budemo li blizu, napast ćemo i prvo. Sve će se vidjeti. I mi i Osijek ćemo dobro zapapriti prvenstvo i biti blizu Dinama. Kad bismo dobili zaostale utakmice, stigli bismo nadomak vodećem po bodovima. Ove godine će biti neizvjesno prvenstvo do kraja, moglo bi biti svega i svačega. Po meni, treba biti čvrsto na zemlji, šutjeti, ostati skroman i pobjeđivati. Dinamo neće biti u prednosti 20 bodova kao prošle godine.

Uvijek preko 11,5 km

Veznjak ste kojeg je pun teren. Kako ste gradili igrački stil?
- Za mene kažu da sam “box to box” nogometaš, jak u oba pravca. Osjećam da mogu i sve pružam ekipi. Pridodajem se napadu, ulazim u realizaciju, a s druge strane defenzivno zatvaram i u kaznenom prostoru. Idem do kraja.

Je li na to utjecao neki trener ili nogometni idol?
- Uzor mi je Luka Modrić, ali on je igrač drugačijeg stila. Modrić je kreator. Imam još prostora za napredak. GPS pokazuje da radim velike kilometraže na utakmicama. Najvažnije je da sam zdrav i pružat ću sve više.

Koju je najveću kilometražu pokazao GPS?
- Imao sam 15,6 kilometara protiv Kolosa u Europskoj ligi kad smo igrali produžetke, te 13,5 u jednoj utakmici Europske lige, ne sjećam se više u Kopenhagenu ili s Realom Sociedadom u Rijeci. Uvijek idem preko 11,5 kilometara, a prosjek mi je oko 12 do 12,5 kilometara po susretu.

To je vrlo visok rang.
- Igram u oba smjera. Kad utakmica traje, ne razmišljaš o tome koliko trčiš, kasnije pogledaš…

Protiv Reala Sociedada ste na Rujevici imali šanse koje niste zabili, ali ste s istim suparnikom poentirali za 2:1 na Anoeti. Leže vam Španjolci.
- Je, slažem se, neka se to i potvrdi. Španjolska je san svakog igrača, možda najbolja liga na svijetu, želja mi je tamo zaigrati. To bi bio vrhunac. Isto vrijedi za Njemačku i Italiju. Kad to uspiješ, možeš biti ponosan na sebe!

Vidjet ćemo tko će biti izbornik, ali zaista smatram da možemo opet razveseliti BiH

Lončar je reprezentativac BiH, kvalifikacije za SP počinju s Finskom i Francuskom. Kakva su očekivanja?
- U skupini su Francuska, Finska, Ukrajina i Kazahstan. Francuska je broj jedan, a ako budemo pravi i pružimo maksimum, borit ćemo se s Ukrajinom za drugo mjesto. Nije bilo dobro u zadnje vrijeme, poremetilo nas je ispadanje od Sjeverne Irske u polufinalu baraža za Euro na jedanaesterce. Potom smo krenuli s lošim rezultatima, te izgubili vjeru kod navijača i cijele države. Vidjet ćemo tko će biti izbornik, a nadam se da ćemo se vratiti starim rezultatima. Ja sam možda po prirodi previše pozitivan i uvijek mislim da će sve biti dobro, ali zaista smatram da možemo opet razveseliti Bosnu i Hercegovinu. (da)

Otac je šef kampa Širokog Brijega i uvijek mi poručuje - uči na mojim pogreškama!

Stjepanov otac Robert Lončar igrao je zapaženo za Hrvatski dragovoljac, međutim, u prvenstvenoj utakmici 1997. godine, kad je HD bio domaćin Dinamu u Velikoj Gorici, udario je suca Darka Cvitkovića, što je bio kraj njegovog ozbiljnog igračkog puta. To se dogodilo nakon što je Cvitković sudio kazneni udarac za Dinamo poslije pada Igora Cvitanovića, koji je znao vješto prevariti arbitra.
- Sada je šef klupskog kampa Širokog Brijega, a dugo je bio trener. On je bio također fizički moćan igrač, pokupio sam od njega gene, a dakako da i ulažem u sebe. Rado mi daje savjete, teško ga je zadovoljiti jer kako god bude on traži nešto bolje. Bodri me, podrška mi je i uvijek kaže - uči na mojim pogreškama - nasmijao se Stjepan i dodao:
- Pomaže mi što je netko uz mene, a on kao otac govori iskreno i to mi je bitno. Nakon što je bio suspendiran u HNL-u vratio se u Široki Brijeg, a upravo je tada trebao ići u lisabonski Sporting - potvrđuje Stjepan da dobro poznaje očev slučaj od prije gotovo dva i pol desetljeća. (da)

STJEPAN LONČAR ZA RIJEKU

U PRVENSTVU
68 odigranih utakmica
7 postignutih pogodaka
U KUPU
10 odigranih utakmica
2 postignuta pogotka
U EUROPI
12 odigranih utakmica
2 postignuta pogotka
UKUPNO
90 odigranih utakmica
11 postignutih pogodaka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 08:32