RONALD GORSIC/CROPIX
PROLAZNO VRIJEME

Što će biti sada? Dinamo je i s manje bodova na kraju znao biti prvak, jesen ne mora značiti ništa...

Kada je Rijeka osvojila naslov, Dinamo je imao i više bodova no što ima nakon 16 kola ove sezone.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. prosinac 2021. 15:25

Dinamo je u zadnjih šest utakmica samo jednom pobijedio. Tih šest utakmica odigrao je nakon maksimirske pobjede nad Rapidom (3:1), baš kad se činilo da su problemi iza Dinama i da momčad kreće uzlaznom putanjom. Rapid je bio treća pobjeda u nizu, bio je to nagovještaj dobrih stvari na sva tri fronta. A kad ono, odjednom strmoglavi pad, samo jedan trijumf u idućih šest dvoboja.

Što se HNL-a tiče, samo 31 bod u 16 utakmica, dakle, već su 17 bodova Modri posijali, bacili u vjetar. Rijetko se kad događa sezona u kojoj Dinamo tako brzo izgubi toliko bodova, ali iskustvo pokazuje da to ne mora ništa značiti kad je konačan (ne)uspjeh u pitanju. Jer, jedini put otkad je Lige 10 i kad je Dinamo nakon 16 utakmica imao manje bodova - bio je prvak. Bilo je to u sezoni 2015./16., Dinamo je imao 30 bodova, zaostajao je za vodećom Rijekom četiri boda i svejedno osvojio naslov prvaka.

Također, sezonu kasnije, Dinamo je imao čak 36 bodova nakon 16 utakmica, pet više nego danas, ali to mu nije bilo dovoljno za trofej, Rijeka je tada nabujala, već tad imala šest bodova prednosti i zasluženo na kraju stigla do šampionskog pehara. Znači, sve je i dalje moguće, ovakvo "prolazno vrijeme" ne mora naznačiti loš Dinamov kraj. Ipak, gledajući 16 kola dosadašnjih prvenstava u Ligi 10 Dinamo je bio uspješniji, uglavnom je osvajao između 36 i 40 bodova.

U razdobljima prije Lige 10, iako je to teško usporedivo s ovim sustavom natjecanja, bilo je godina u kojima su Modri bili slabiji od ovog 31 boda. Primjerice, one sezone kad su ispali u Ligu za ostanak 2004./05., a koja se i danas smatra polaznom točkom kad se priča o debaklima, Dinamo je nakon 16 kola imao tek 24 boda. Godinu prije imao ih je čak 37, ali je prvak na kraju bio Hajduk.

Zanimljiva je bila sezona 2000./01., tada je Osijek bježao sedam bodova (39:32), a naslov je također otišao u Split. Sad, kad je prvenstvo izjednačeno kao rijetko kad, slab bodovni saldo u ovoj fazi natjecanja ne mora biti presudan. Naravno, uz uvjet da Modri krenu s pobjedama, što prije i u što duljem nizu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 17:16