BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
VJEČNA DILEMA

Što god Krznar napravi, bit će nezadovoljnih: ‘Ne treba sumnjati u namjere Dinama, svi se žele pokazati‘

Dražen Besek i Ivo Šušak promišljaju što bi trener Modrih trebao napraviti u već riješenom prvenstvu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. svibanj 2021. 14:39

Biti Dinamov trener nikad nije lako, to Damir Krznar zna još iz vremena dok je bio igrač, kasnije i član stožera. Pa, nije lako ni sad kad je Dinamo već prvak, kad je jedina važna utakmica za Modre ostalo finale Kupa. Jer, štogod Krznar napravio, kakvu god momčad izveo na teren, bit će nezadovoljnih. Ako odmara najpotrošenije i najvažnije igrače za finale Kupa, a pritom ne pobijedi Goricu, javit će se kritičari i reći da je time direktno utjecao na poredak za Europu, odnosno “pogurao” Goričane prema Konferencijskoj ligi. Ako, pak, stavi udarnu momčad, hm, je li ih pametno bespotrebno trošio uoči finala?

Eto, protiv Varaždina je neke odmarao, neki su ušli s klupe, nekih uopće nije bilo, pa je završilo 2:2. I opet ima onih kojima to nije “sjelo”, koji će reći zašto nije Dinamo igrao u najboljem sastavu, pobijedio Varaždin, a ne mu “pomogao” da osvoji bod. A što da je, recimo, Krznar odmarao sve najbolje igrače i dao priliku potpuno novoj momčadi, uz misao da će oni iz drugog plana igrati bolje, dati maksimum da se dokažu... Sve su to dvojbe koje prate modrog stratega i uoči ove dvije, zadnje važne utakmice sezone. Dakle, u nedjelju Dinamo gostuje u Velikoj Gorici, domaćin se bori za Europu i javnost očekuje da Dinamo igra “full gasom”, da ne kalkulira sa sastavom.

Bitna je gospoština

No, naravno da nije pošteno za sve upirati prstom u Dinamo, Modri su odradili tešku sezonu, odigrali mnogo utakmica, brzo ih čeka početak nove sezone i jasno je da prvo moraju misliti na sebe.
- Dobro kažete, uvijek će u toj situaciji biti nezadovoljnih. Onih koji misle da je trebalo ovako ili onako, ovisno o rezultatu. Dinamo u ovom trenutku stvarno prvenstveno treba brinuti o svojim interesima i svojim planovima, a opet ne izgubiti na gospoštini i profesionalizmu te odraditi i ove prvenstvene utakmice u natjecateljskom tonu. I, mislim da to uopće nije upitno, Dinamo ima puno klasnih igrača, koji su iznad prosjeka HNL-a i sigurno može sastaviti momčad kojoj nitko ne može prigovoriti da ne daje maksimum i ne igra u skladu s kvalitetom - tvrdi Dražen Besek, koji kaže da se treneri često znaju naći u takvim dvojbama i da ne postoji univerzalan način kako ih riješiti.


- Krznar i njegovi suradnici najbolje znaju tko je u kakvoj stanju, koga treba odmoriti, kome je bolje da više igra i ne sumnjam da će Dinamo u svim tim utakmicama zadržati tu razinu profesionalnosti. Uostalom, i dok je igrao Europi, znao je Dinamo u HNL-u igrati u promijenjenim sastavima, nisu uvijek igrali svi nominalno najbolji pa je svejedno pobjeđivao. Ne treba, nikako, sumnjati u namjere Dinama, pa svi se igrači na terenu žele pokazati i potvrditi, a naravno da Modri imaju pravo voditi se svojim ciljevima i željama. Da će uvijek biti onih koji misle da je trebalo drugačije, bit će ih, to je neosporno - kaže Besek.


Na sličnom je tragu Ivo Šušak, koji je, osim što je bivši trener, trenutno i član Dinamova IO-a. Pa i kao takav daje potpunu podršku Krznarovim odlukama glede sastava koji će istrčati u ove dvije utakmice, protiv Gorice u HNL-u te u finalu Kupa protiv Istre.

Individualna priča

- Znam da svi računaju na Dinamovu pomoć, a Dinamo je svoje probleme riješio i sad se maksimalno treba usredotočiti na finale Kupa. Potpuna koncentracija na taj dvoboj! Nema nikad u Dinamu kalkulacija, neće Dinamo razmišljati kome može pomoći ili odmoći rezultatom protiv Gorice, jedino je bitno da oni najbolji, najsvježiji i najspremniji igraju u finalu Kupa - kaže Šušak.
Naravno, to ne mora nužno značiti da neće igrati i neki od najboljih. Jer, to su individualni osjećaji, nekim igračima ne odgovara pet-šest dana stanke, neki bi pak htjeli i deset dana. Jedni se bolje osjećaju ako odigraju po sat vremena u dvije utakmice zaredom, drugi ako u jednoj odigraju svih 90, a u idućoj se odmaraju ili se tek rastrče 10-15 minuta.


- Ja bih osobno, da sam sad u stožeru, odmarao glavne igrače i one koji su najviše igrali, za finale Kupa. Međutim, doista je to sve individualno. Nekome paše kontinuitet, nekome odmor, a ono što sigurno znam jest da Krznar dosta razgovara s igračima pojedinačno upravo o tim stvarima, zna kome što odgovara, tko se kako osjeća i ne sumnjam da će ispravno odlučiti. Inače, podržavam odluku da se daje šansa i mladim igračima, da Dinamo sad kad može pokaže i tim talentiranim klincima da na njih računa, da se krug prve momčadi ne zatvara s 14, 15 igrača... Meni je to ispravan put, ali, opet, znam da Krznar neće ići nauštrb bilo kojeg igrača, da će sastaviti točno onakvu momčad kakvu u tom trenutku smatra najboljom. Pa, recite mi, u kojoj to utakmici u HNL-u Dinamo nije išao punim gasom, i protiv Varaždina neki dan, samo, rezultat ne ispadne uvijek takav - misli Šušak.


Možda neće svakome u Dinamu biti drago što se potencira ova tema, što se analizira baš svaka stručna odluka i što uvijek netko to može gledati s negativne strane, no kad se sve zbroji, ovo su uistinu slatke brige. I Krznar ima potpuni legitimitet voditi se kojoj god logikom želi, svima je jasno da je finale Kupa još jedini Dinamov imperativ ove sezone. Pa, ako je za momčad bolje da Ademi, Petković, Oršić igraju i protiv Gorice da bi u srijedu bili spremniji, onda trebaju igrati. Ako ih je bolje odmarati, onda neka ih Krznar odmara. A “generala poslije bitke” nikad neće nedostajati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 05:16