TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix
‘PRESUDA‘ STRUKE

Što izvodi Tramezzani? ‘Nisam se u karijeri susreo s takvim slučajevima...za tako nešto nema opravdanja‘

Prekaljeni hrvatski stručnjaci komentiraju posljednje poteze talijanskog trenera Hajduka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. svibanj 2021. 08:00

Derbi je pred vratima, Dinamo sutra stiže na Poljud. Hajduk ohrabren pobjedom protiv Rijeke dočekuje Modre koji ulaze u sve komforniju situaciju u šampionskoj utrci. Je li Dinamova ugodna pozicija šansa za Hajduk?

- Nije isključeno da motiv presudi, jer Hajduk ima veći imperativ, ali utakmica poput ove sutrašnje uvijek je posebna, bez obzira na stanje u poretku. Zato motiva neće nedostajati s obje strane, a pozicija na ljestvici neće utjecati na pristup utakmici - kazat će nam Nenad Gračan, trener koji je vodio Bijele i Modre.

Što za Hajduk znači pobjeda protiv Rijeke s aspekta pripreme za Dinamo?

- Puno znači u psihološkom smislu, jer svaka bitna pobjeda podiže samopouzdanje kompletne momčadi. Možda je čak i bolje da Bijelima stiže Dinamo, jer nema opuštanja, bit će ponovno na maksimumu svojih mogućnosti s obzirom na to da je s druge strane ipak najjača momčad lige. Smatram da će upravo psihološka stabilnost biti ključ uspjeha u derbiju. Pritom bih naglasio da je ovo utakmica istine za Hajduk. Nije ni sam rezultat u prvom planu koliko činjenica da će se vidjeti može li momčad nastaviti u kontinuitetu s kvalitetnim igrama.

Negativne sfere

Trener Paolo Tramezzani s dva nedavna poteza usmjerio je na svoje postupke fokus interesa javnosti, a posebno navijača Hajduka. Uzimanje dresa Lirima Kastratija pred TV kamerama po završetku zagrebačkog derbija, te dolazak na utakmicu s Rijekom u opremi drugog tehničkog sponzora, a ne klupskog, povuklo je za sobom niz pitanja.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

- Neobične scene, moram reći. Nisam se u karijeri susreo s takvim slučajevima. Bio sam igrač i trener, ali nisam vidio takve poteze trenera. No, postoji klupski kodeks ponašanja kojim se reguliraju takvi postupci, poglavito u segmentu tehničkog sponzora što je uvijek jako osjetljivo pitanje. Ne razumijem zašto se to događa, Tramezzani je imao jednu sasvim ugodnu poziciju. Momčad je uspio rezultatski podići, trebao je biti dugoročno rješenje na klupi Hajduka i umjesto pozitivne priče, sa svojim postupcima vraća ozračje u neke negativne sfere. Ne shvaćam zašto - zapitao se Gračan.

Ulog je velik

Ilija Lončarević jednom se u karijeri susreo sa sličnim incidentom vezanim uz pogrešni izbor opreme za utakmicu.

- Imao sam neprimjerenu reakciju igrača, ali bio je mlad čovjek u pitanju. Na klupu je sjeo u opremi jednog stranog kluba što se pripisalo njegovoj životnoj nezrelosti, ali u slučaju trenera Hajduka nema takvog opravdanja. Ne mogu razumjeti što se dogodilo. Je li u pitanju neki njegov revolt ako je možda dobio informaciju da neće produžiti ugovor s njim? Zaista ne mogu shvatiti ni pronaći stvarni razlog, niti povući poveznicu. Nije mi jasno, jer trener nije niti naivac, niti je nezreo da bi povukao takav potez - kazao je Lončarević.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Iskusni stručnjak drži da je neriješeno najbliži rezultat ogleda Hajduka i Dinama.

- Prije svega očekujem jako zanimljivu utakmicu. Hajduk je odlično odigrao protiv Rijeke, pitanje je mogu li Bijeli ponoviti takvo izdanje s Dinamom. Jasno je da je protivnik još jači, kvalitetniji nego prošle subote, jer bez obzira na dobru poziciju Dinama u šampionskoj utrci, za utakmicu s Hajdukom ništa neće Modri prepustiti slučaju. Igrat će maksimalno, igrat će motivirano. Ulog je velik s obje strane, zato sam skloniji remiju nego pobjedi bilo kojeg suparnika.

Dinamo je u prilici doći do četvrte pobjede ove sezone, prvi put u HNL-u mogu Zagrepčani ostvariti takav doseg u najvećem derbiju. Međutim, Hajduk je u borbi za Europu.

- Dinamu je bod čak i dobar, ali Hajduk nema istu vrijednost. Međutim, za pobjedu protiv Dinama morat će Splićani još više zapeti, pružiti i kvalitetnije izdanje negoli je bilo protiv Rijeke. A protiv Rijeke je zaista bilo jako, jako dobro. Ali, ne bih pred igrače Hajduka stavljao imperativ iskupljenja protiv Dinama. Istina, Hajduk juri europsko mjesto, ali nije realno vaditi se kontra Dinama bez obzira na to što Bijelima treba pobjeda za hvatanje europskog vlaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 10:20