DAMIR KRAJAC/CROPIX
BIJELI KUT

Što je Hajduku donijela odgoda derbija? Raspored im je saveznik, a profitirati bi mogao - Gustafsson

Koja je posljedica pomicanja poljudskog derbija s najvećim rivalom Dinamom?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 09. rujan 2021. 18:25

Najveća utakmica u Hrvata odgođena je za neka druga vremena. Hajduk i Dinamo neće igrati 19. rujna na Poljudu jer su Modri iskoristili svoje pravo odgode zbog obveza u grupnoj fazi Europske lige. S Poljuda nema komentara, odluku povjerenika Prve HNL su prihvatili bez reakcije za javnost. Očekivano, s obzirom da i Hajduk može izvući benefit iz novonastale situacije.

Miran rujan

Što je Bijelima donijela odgoda derbija? Prva je pomisao, miran rujan. Tri susreta imaju hajdukovci na rasporedu, nedjeljno gostovanje u Puli, zatim deset dana treninga do kup-dvoboja u Biogradu i na kraju utakmicu s Lokomotivom na Poljudu u zadnjem vikendu rujna. Da se mogao birati raspored, teško bi se bolje kreiralo. Tek tri utakmice, od kojih je jedna kup-dvoboj s trećeligašem. Hajduk je dobio miran rujan, ali samo pod uvjetom da se Bijeli vrate u pobjedničku seriju. Raspored im je saveznik, a pritom je Gustafsson dobio mogućnost potvrditi da je uistinu natjecateljski trener koji shvaća i prihvaća odgovornost rezultata.

image
JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Na put u petak

Nema pritiska derbija ovaj mjesec, dapače, Šveđanin ima dodatno vrijeme za adaptaciju na ulogu trenera Hajduka, koju očito nije do kraja akceptirao u protekla dva mjeseca gubeći redom sve važne utakmice. Zato i Hajduku odgovara činjenica da ima mirniji rujan u kojem, objektivno gledano, može uhvatiti novi zalet pred listopadski puno zahtjevniji raspored u kojem Bijeli seriju gostovanja započinju prvog vikenda sljedećeg mjeseca utakmicom u Gradskom vrtu.

Inače, nije odveć naporan ritam treninga Bijelih ovog tjedna, od utorka poslijepodne do četvrtka imali su slobodno, Gotovo 48 sati su odmarali, a jasno je i zašto. Gustafsson je čekao da se na trening vrate igrači iz reprezentacija jer nije bilo kadra za uigravanje momčadi dok izbivaju glavni napadački aduti (Livaja, Biuk, Mlakar, Ljubičić), te oba lijeva beka (Čolina i Dolček). Zato će sada, prvi put nakon 11 dana, Bijeli trenirati kompletni, jedino će i dalje nedostajati ozlijeđeni Lovrencsics, kojeg nema na dulje razdoblje.

Dva treninga odradit će Bijeli na Poljudu, a potom već u petak odlaze prema Puli. Utakmica je na rasporedu u nedjelju, ali zbog dugog putovanja autobusom odlučeno je da se krene dan ranije kako bi momčad odmorna dočekala ogled s Istrom. U subotu će odraditi još jedan trening u Medulinu i slijedi utakmica na Drosini. Svi logistički preduvjeti su osigurani, ostaje samo 90 i nešto minuta na terenu da momčad opravda uloženo povjerenje. I nakon poraza od Osijeka opet dođe na pobjednički kolosijek...

Obrazloženje povjerenika Jopsipa Breznog

"GNK Dinamo je 7. rujna 2021. godine pismeno zatražio odgodu utakmice 9. kola HT Prve lige Hajduk - Dinamo zbog nastupa u grupnoj fazi UEFA Europske lige 16. rujna. Sukladno odredbi iz članka 4. Propozicija natjecanja, klub koji se plasira u grupnu fazu Uefinih klupskih natjecanja ima pravo na još jednu odgodu utakmice tijekom jeseni ako već u kvalifikacijskom dijelu nije imao dvije odgode. Prema odredbama Propozicija natjecanja, odgođena utakmica odigrat će se u prvom mogućem slobodnom terminu, najkasnije prije kalendarom natjecanja predviđenog termina za odigravanje zadnjih dvaju prvenstvenih kola, o čemu će odluka biti donesena naknadno, ovisno o rezultatima GNK-a Dinamo u UEFA Europskoj ligi”.

HAJDUK U RUJNU

HRVATSKA LIGA
Istra 1961 - Hajduk (12. rujna u 17:00)

HRVATSKI KUP
Primorac (B) - Hajduk (22. rujna u 15.30)

HRVATSKA LIGA
Hajduk - Lokomotiva (26. rujna u 19.05)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 15:44