Ante Ćorić Dinamo
 Foto: Boris Kovacev / CROPIX
PIŠE D. ANTOLIĆ

ŠTO NAM DONOSI ZIMSKI MERCATO U HNL-U? Samo dva kluba ozbiljno razmišljaju o pojačanjima, a jedino mladi dinamovac može 'srušiti' Kalinića

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. siječanj 2017. 09:12

Hoće li mercato štogod primijeniti odnos snaga na vrhu HNL-a? Dinamo se kani pojačati, Rijeka ima niz zanimljivih imena na tržištu, predsjednik Damir Mišković priznao je da ne bi ostao imun na “nemoralnu ponudu”, i prije no što se nastavi prvenstvo, dvojac koji se bori za titulu otkrit će koliko je ozbiljan. Jer ako Dinamo postane jači, a Rijeka popusti, šest bodova viška neće joj vrijediti ni kao šećerna vata na jeziku. No osnaži li klub s Rujevice dodatno aktualni kadar, ili ga barem održi na istoj razini, možda zaista nakon 11 sezona dominacije Modrih dobijemo novo ime prvaka. To je najveće pitanje i jedina drama prijelaznog roka jer ostatak lige može napraviti jedan ili nijedan unosniji izlazni posao.

Mercato u Hrvata tako je obavijen velom tajne. Bombastične transfere u inozemstvo ne očekujemo, odlazak Lovre Kalinića iz Hajduka u Gent za 3,1 milijun eura lako bi mogao ostati šampion zime. Jer ako Rijeka koga i proda ili ako Soudani digne sidro iz Dinama, to bi mogle eventualno biti slične cifre. Jedini koji je u stanju ozbiljnije porušiti te gabarite jest Ante Ćorić, oko čijih se nogu vežu najsjajnije priče. Samo, kad će i kako realizacija? Nema Pjace, nema Roga, nema “kapitalaca” koji bi prijelazni rok učinili spektakularnim i pamtljivim.

Što donosi Kina?

To opet ne znači da nitko neće iz HNL-a u Peticu. Ime Jakova Filipovića oštri se pod povećalom Palerma, savjetnik za sportsku tematiku Dario Šimić ga želi. Slaven Belupo gurnuo je u izlog Hebera, Savića, Ivanovskog i Katića...

Split je objavio da mu Pešić i Duka ostaju, što je doista zanimljivo, Hajduk ne da Vlašića a vratio bi Trebotića, ako može i Andriju Balića, Istra 1961 sigurno je, po običaju, zavrtjeti nekoliko igrača, Špiru Peričića iz Dugopolja vjerojatno, i tko zna još koga.

Ante Ćorić
REUTERS/Robert Pratta / REUTERS

Reprezentacija sredinom siječnja igra na turniru u Kinu, pokaže li hrvatsko nogometni gen i napravi rezultat u zemlji čiji klubovi spavaju na lovi, mogla bi se dogoditi i kakva bomba. Jer za HNL igrače to je savršeni izlog koji bi, posve mimo aktualnih najava, lako užario domaće tržište nogu. No za to se ipak treba i iskazati. Koliko-toliko.

Čini se da samo dva kluba razmišljaju kako se osjetnije pojačati: Dinamo i Osijek. Modri su se već riješili Jonasa, povratnika u Brazil, špekulira se da bi kovčege mogli pakirati Soudani ili Sigali, no Dinamo će, sudeći po najavama, ići u šoping.

Zoran Zekić, trener Osijeka, nedavno je skočio do Moldavije, u Tiraspolu ima dosta prijatelja, a Sheriff se često raspituje bi li se vratio za trenera. No Zekić ih uredno odbija jer je Osijek njegova jedina preokupacija. I izazov kojem ovog časa nema ravna.

Neće biti puno novca

Međutim, povukao je do Pridnjestrovlja, ne samo da bi vidio stare drugare; odlučio je u Gradski vrt dovesti dva prava pojačanja. Ne kupovati sve i svašta, nego ciljano osnažiti ekipu. Jesu li u pitanju Ricardinho i Radu Ginsari iz Sheriffa ili će se na kraju ukazati i koje drugo ime?

Dakle, HNL i ove zime ima igrača zanimljivih stranim klubovima, pogotovo Dinamo i Rijeka, pritom su u Maksimiru to više stranci, a na Rujevici Hrvati poput Mitrovića, Bradarića, Andrijaševića, Mišića, ali i Makedonac Ristovski, Crnogorac Vešović...

No ako se i dogodi koji posao, ne treba očekivati fascinantan promet. Jer osim Ćorića nema nijednog igrača oko kojeg bi se priče raspredale u osam znamenki. Dok se ne izvjese cifre za Lovru Majera ili Luku Ivanušeca. HNL će na proljeće gotovo sigurno imati sličnu individualnu kvalitetu kao tijekom jeseni. Osim ako se u Kini ne naprave jači poslovi i poremete očekivanja.

ZAGREB, CROATIA - AUGUST 25. Ante Coric of Dinamo Zagreb in action during the UEFA Champions League Qualifying Round Play Off Second Leg match between Dinamo Zagreb and FC Skenderbeu at Maksimir stadium in Zagreb, Croatia on Tuesday, August 25, 2015. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images
Ante Ćorić

Split i Cibalia imaju najveću potrebu za skeniranje tržišta poslije Dinama, no dok si Modri to mogu priuštiti, društvo s Parka mladeži i Vinkovčani nemaju za kruh i paštetu, kamoli za skupe provode po nogometnim šoping-centrima. I zato će njihov duel biti doslovno za preživljavanje.

U HNL-u živimo s novim, za Hrvatsku začuđujućim pravilom o dopuštenih osam stranaca u momčadi jer kad se doda da se tu ne ubrajaju igrači iz Europske unije, ništa ne priječi ni Dinamo ni Hajduk ni Rijeku da okupe i 20 momaka iz tuđine.

Za državu čiji nogomet živi od prodaje igrača, ta je poslovna odluka kao da Katar odluči uvoziti naftu. Ipak, vrckava novotarija iz HNS-a neće se bitno odraziti na proljeće na travnjacima jer malo će tko, ako itko, imati toliko igrača izvan EU za odjednom uvrstiti u postavu. Ali dugoročno ova odluka ne može imati pozitivne posljedice. Jer se teoretski lako dogodi da upravo naša liga bude najopterećenija strancima, i to niskom klasom, što bi bila smrt za hrvatski nogomet.

Zasad, u broju u kojoj su bili zastupljeni, igrači iz drugih zemalja dali su pozitivan obol i učinili nam prvoligaški nogomet boljim. Jer, objektivno, i trebaju nam zreliji nogometaši u klubovima, ne samo tinejdžeri, a kad je takvih Hrvata sve manje, jer odlaze van, u redu je naći nadomjestak. Ali samo do prihvatljive granice. O čemu bi doista trebalo voditi računa. Jer to je, zapravo, u interesu svima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 17:43