Foto: Vojko Basic / CROPIX
PIŠE ZDRAVKO REIĆ

ŠTO SE DOGAĐA S HAJDUKOM? SEZONA JE LOŠA POČELA, STRPLJENJA VEĆ NESTAJE Navijačima ne smiju biti krivi igrači i trener, nego Nadzorni odbor

Stalno komentirajući Dinamo, u Hajduku i oko njega zaboravljaju da su i oni prošle sezone mijenjali domaćinstvo, ali koga je briga za taj slučaj…
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 06. kolovoz 2018. 15:35

Dvoboj Hajduka i Lokomotive, koji je na žalost navijača splitskog kluba završio bez odluke (1-1), protekao je u znaku dva aktera: prvi u pozitivnom smislu je Ivo Grbić, 22-godišnji vratar Lokomotive, a u negativnom pogledu trener "bijelih" Željko Kopić. Radi se o tome da je Grbić, usprkos primljenom dalekometnom golu, ipak bio najbolji igrač gostiju, dok je Kopić svojim izborom sastava pokazao nedosljednost i lutanje.

Vratar Lokomotive Grbić priznao je poslije utakmice kako je proživljavao teške trenutke tijekom nastupa na Poljudu, jer su gledatelji svaku njegovu intervenciju pratili žestokom salvom zvižduka:

- Nisam izdao Hajduk. Nisam očekivao zvižduke, jer praktično sam potjeran s Poljuda. Hajduk ostaje moj klub, u srcu, predugo sam čekao svoju šansu, morao sam otići... Prezadovoljan sam u Lokomotivi, vjerujem da ću se tu dokazati. Radujem se zbog osvojenog vrijednog boda, na neki način žao mi je što smo 'bijelima' oduzeli dva boda. Mi smo dobri, u završnici utakmice imali smo mogućnost doći i do pobjede… - rekao je Grbić.

I dodao je kako im "želi svu sreću protiv Steaue". Treba na slučaju Grbić podsjetiti koliki ja gaf s vratarima izvela prošla uprava, posebno sportski direktor Mario Branco. Ispada da njega, odnosno njih, baš i nije bilo briga kako riješiti tu ključnu ulogu u momčadi, već im je važnije bilo prodati Karla Leticu, makar ispod cijene.

Što se tiče trenera Hajduka Kopića, evidentno je da je počeo gubiti strpljenje, što pokazuje svojim ponašanjem, uz aut-liniju, pa se tako približio lakrdijaškim istupima Marijana Pušnika, ali i Joana Carrilla. Kopiću nije lako, s jedne strane ne smije ni pisnuti o nekom svojem nezadovoljstvu ili neslaganju (uređenost terena, prodaja Josipa Radoševića, niz ozljeda), s druge strane skrušeno priznaje da je u finišu utakmice pojedinim igračima nedostajalo energije, čitaj snage. A prije gostovanja u Osijeku je tumačio kako neće odmarati igrače, jer "sezona je tek počela", zato je logično da se makar do stanke zbog obveza reprezentacije stalno igra s najboljim sastavom.

- Ovi igrači koji danas brane boje Hajduka - rekao mi je jedan od veterana "bijelih" (ime ne spominjem da ne dođe na udar huligana) - nisu u stanju vratiti klub na stare pozicije.

Točno je, ima tu talentiranih mladića, ali - kaže moj sugovornik - njih nema tko dočekati u prvoj momčadi, pomoći im da svojim iskustvom olakšaju mladima brži rast.

Koji je Kopićev problem? Jednostavno je, nema standardnost momčadi. Na primjer, čas vjeruje u Ahmeda Saida, pa ga onda mijenja već u 40. minuti, nadalje valjda zna koje su mogućnosti Mirka Ivanovskog, to da nije igrač ansambla, nego individualist…

Ali prije svega problem je u igri, bolje je kazati koncepciji. U prvo vrijeme kad je ustoličen na klupu Hajduka pokazao se kao vrlo pragmatičan, a to je čvrsta obrana i brzi kontranapad, dok su sadašnji pokušaji za ofenzivom, praktično igra u rasporedu 4-3-3 i nema potrebnu homogenost, jer se suparniku ostavlja preveliki prostor, ali nema niti sposobnost da sustavno razgrađuje defenzivni blok suparnika.

Vladimir Dugandzic / CROPIX
CROPIX

- U prvom dijelu smo ušli s odličnom energijom, nametnuli smo se, dali smo gol u pravom trenutku - rekao je Kopić poslije utakmice.

- U drugom dijelu željeli smo nastaviti istim tempom, ali su neki igrači počeli padati s energijom. Davali smo sve od sebe, nažalost, primili smo gol iz jedne jedine njihove prave prilike. Ostaje žal za tri boda, a Lokomotivi čestitke na fer i korektnoj igri.

Sad ostaje prisjetiti se da je Kopić imao na raspolaganju vrhunskog kondicijskog stručnjaka Gigija Febbrarija, trenera europske razine (sad je angažiran kao "preparatore fisico" za reprezentaciju Mađarske), ali trener Hajduka nije pokazao potrebnu širinu već se zatvorio, ostao na mogućnostima ljudi iz svoga stožera.

Na Poljudu se žale kako im nije omogućena odgoda utakmice, kao zbog uzvišenog europskog zadatka. Pa portparoli navode kako je Dinamo i dalje privilegiran, jer je zamijenio domaćinstvo s Istrom, tako da su "modri" dva puta igrali na Maksimiru. Naravno, u Hajduku i oko njega zaboravljaju da su i oni prošle sezone mijenjali domaćinstvo, ali koga je briga za taj slučaj…

Hajduk jednostavno ima imperativ, mora eliminirati FCSB, to jest bukureštansku Steauu, kako bi se kako-tako primirilo nezadovoljstvo među navijačima, koje tinja.

Međutim, kako god okrenuli, pripadnici goleme obitelji prijatelja "bijelih", ipak se ne trebaju žestiti na trenera i igrače, pa ni na novog predsjednika Jasmina Huljaja, jer temelji svih loših događanja na Poljudu leže u Nadzornom odboru. To nije nikakvo huškanje protiv Slavena Marasovića, koji je dugo figurirao kao prvi čovjek "nadzora", odnosno protiv Ante Šalinovića, ideologa rada tog organa, već je logika zahtjeva da priznaju svoje promašaje i povuku se s položaja.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 21:42