Tomić je pokazao koliko je dobar i protiv Dinama
 RONALD GORSIC/CROPIX
INVENTURA TRENERA

Što su učinili šefovi prvoligaških momčadi? Kulešević je osvojio najviše, ali dva trenera se izdvajaju...

Još nije osvojio drugo mjesto, koje vodi u kvalifikacije za LP, ali još ima šansu osvojiti prvi trofej...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 25. lipanj 2020. 13:58

Prije sedam godina Tomislav Ivković je odlično vodio Lokomotivu i ostvario izvrstan rezultat. Osvojeno je drugo mjesto u prvenstvu i, kolokvijalno rečeno, drugo mjesto u Kupu. U dvije finalne utakmice bolji je bio Hajduk (2:1, 3:3).

Ivković je s Antolićem, Pjacom, Kramarićem, Šitumom, Malešom i drugim igračima iz te sezone doista igrao poletno, moćno i razigrano. Sedam godina kasnije Goran Tomić na Kajzerici čini slične stvari, uz dvije važne distinkcije. Još nije osvojio drugo mjesto, koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka, ali još ima šansu osvojiti prvi trofej u povijesti Lokomotive, u finalu Kupa protiv Rijeke.

Kako mu momčad djeluje u ovom trenutku, Tomić bi bio u prednosti nad kolegom Rožmanom. No, kako do finala ima više od mjesec dana (1. kolovoza), onda je svaka prognoza samo puko naklapanje...

Osijekovih deset

Ono što je realnost, to je da je Lokomotiva ostavila najbolji dojam u četiri kola poslije pauze. Istini za volju, sedam bodova od mogućih 12 manje je od Osijekovih deset. Čak je Osijek svladao Lokose u Kranjčevićevoj (1:0), no u ukupnom dojmu (uz polufinale Kupa) Lokomotiva djeluje u jačoj formi.

Na početku se činilo da nastavljaju pobjedama protiv nominalno slabijih (Kup u Koprivnici), a teško dobivaju veliku četvorku (poraz od Osijeka), no bio je to samo početak. U iduća tri kola Tomićeva momčad je svladala Dinamo, uzela bod kod Rijeke i sada doma preokrenula minus dva protiv Hajduka u pobjedu. To su obrati koji obilježe sezonu. U ovoj Tomićeva momčad ima ipak teži zadatak u odnosu na Ivkovićevu, utoliko što je Liga 10 jača od Lige 12. Koliko, dovoljno pokazuje da su čak četiri kluba iz te sezone, Split, Zadar, Cibalia i Zagreb, danas u trećoj i četvrtoj ligi.

Drugi važan reformator odnosa u ovoj fazi HNL-a je Varaždin. Oni su očito najbolje iskoristili dužu pauzu zbog COVID-a, jer je trener Samir Toplak dobio na vremenu da posloži zimus značajno rekonstruiranu varaždinsku momčad. Iako su imali Dinamo, Rijeku, Hajduk te direktnog suparnika za ostanak Istru 1961, skupili su čak sedam bodova. Na tri domaće utakmice četiri (poraz od lidera, remi s Rijekom, pobjeda nad Puljanima) i tri ekstra bonusa na Poljudu.

Neuvjerljivost Tudora

Kad je u pitanju Osijek, osvojili su najviše, 10 bodova, ali bitno ih je raščlaniti. Prvo je važno da trener Kulešević ima vrlo dobar kadar igrača, te da se u dvobojima sa Slavenom Belupom, Goricom, Interom te Lokomotivom i očekuje uspješan natjecateljski ritam. Točno je, međutim, da je Osijek tri od četiri utakmice igrao u gostima, a pogotovo je značajno da je dizanje forme uslijedilo nakon razočaravajućeg ispadanja u polufinalu Kupa. Kulešević je učinio dobar posao nakon tog pada, a i u klubu su, čini se, shvatili da si nameću neke suvišne pritiske i posljedične nemire. Osijek tiše radi, ali zato je produktivniji i logičnijih natjecateljskih ritmova.

Dva trenera odaju uzlaznu putanju. Tomislav Stipić je sa skučenim kadrom osvojio pet bodova. Ima samo poraz, i to u sučevoj nadoknadi protiv Dinama u Maksimiru, a uz remije s Osijekom i Goricom potvrda uspona forme je pobjeda nad Rijekom. Slično nam djeluje i ritam Valdasa Dambrauskasa. Više od bodova (5) bolja natjecateljska igra odaje kako taj stranac hvata konce Prve HNL. Imali su tri gostovanja i uzeli bod SB-u, sva tri Interu, a izgubili su u Osijeku, te potom kući uzeli bod Dinamu.

Svi ostali treneri su u zasad negativnom trendu. Najviše tako odjekuju akcije dva trenera koji vode najveće klubove. Jovićevićeva ima tek sedam od 12 bodova, uz neuvjerljive igre momčadi, i uza sve tolerancije početaka rada, to ipak ne priliči kadru kojeg ima Dinamo. Za Igora Tudora je stvar još nepovoljnija, jer trend neuvjerljivosti otkako je došao nije promijenila ni duga pauza. Štoviše, on je ovog trenutka još gori. Rožmanova Rijeka je izborila finale Kupa, ali je u prvenstvu nakon toga pokazala manju učinkovitost (pet bodova) i, što je važno, pad forme igrača.

Izmučen kadar Intera

Ivan Prelec s Istrom je osvojio 3 boda i to je na tragu (negativnog) trenda do pauze. Za sada je takav i dojam o učinku, negativan. U slučaju Tomislava Ivkovića, koji jedini nije osvojio s Interom niti bod, postoji jedna važna ograda, a to je da ima kadar koji je previše izmučen i oslabljen u ovoj pauzi, kako zbog klupskih problema, tako i izostanka ključnih igrača (stranaca).

SN ANKETA Kako kolege gledaju na trenerske dosege u nastavku HNL-a?

IGOR PAMIĆ
Hajduk plaća danak što je smijenio Burića
Najveći posao napravio je Samir Toplak. U to nisam niti sumnjao, Toplak je fantastičan trener, u vrlo kratkom vremenu napravio je čudo. On osim svih drugih segmenata ima i izvanredan ljudski kontakt s igračima. Toplak je najveća prevaga Varaždina u borbi za ostanak. Nadalje, Goran Tomić radi sjajan posao u kontinuitetu, makar, naravno, ima jako dobar materijal. Tomić sve dobro vodi, staložen je i miran, Lokomotiva je jako, jako opasna, u finalu su Kupa, drugi u prvenstvu, oni su iznenađenje godine. Kad se radi o Ivici Kuleševiću i Osijeku, njemu prognoziram drugo mjesto, jer momčad mu djeluje najbolje, on je odličan trener. Taj trojac trenera je Top tri. Igor Tudor je dobar trener, to nije sporno. Ali, Hajduk je napravio nešto što se ne radi, smijenio je trenera Burića u trenutku kad je bio drugi na ljestvici nakon 'sto godina'. A to je kao da si prvak Hrvatske jer je Dinamo izvan konkurencije. Sad plaćaju danak tome, tako da je Hajduk najviše podbacio, nije trebao imati šest bodova niti protiv Intera i Istre. Od Rijeke sam očekivao puno više, u Rožmana i dalje vjerujem, ali momčad mu 'kašlje', nije trebala biti niti u finalu Kupa, uz Hajduk najviše je podbacila Rijeka. U Igora Jovićevića vjerujem, on je preuzeo momčad u specifičnim okolnostima. (do)
MILIVOJ BRAČUN
Prerano je već sada suditi o Igoru Jovićeviću
Samiru Toplaku kapa do poda. U kratkom vremenu je od Varaždina napravio odličnu momčad koja igra odličan nogomet. On je velika pozitiva hrvatskog nogometa, odličan trener koji zna svoj posao. Uz njega, sjajan posao je napravio Goran Tomić s Lokomotivom, bez daljnjega se radi o vrhunskom treneru. Fantastično vodi svoju momčad, vuče vrhunske poteze, Lokomotiva je najveće pozitivno iznenađenje hrvatskog nogometa, u ovom trenutku odmah iza nedodirljivog Dinama. Njemu se također treba nakloniti do poda. Kulešević se ustabilio s Osijekom koji djeluje dobro, ali sad ćemo ga vidjeti, treba pokazati pravo lice u jakim utakmicama koje mu slijede. Prst prema dolje zaslužuju Hajduk i Igor Tudor. Splićani su me razočarali, ali držim da za njih još nije sve izgubljeno. Ne znam, možda je Tudor tempirao formu za završetak prvenstva, kad igra odlučujuće utakmice s Dinamom, Osijekom i Rijekom. Zasad ne izgleda dobro. Rijeka isto tako šepa, ali društvo s Rujevice može ispraviti sve ako osvoji Kup. Neće im biti lako, jer ta Lokomotiva djeluje iznimno moćno. Kad se radi o Jovićeviću, on je preuzeo momčad na prvom mjestu, ubacuje mlade igrače, njega će se moći ocjenjivati tek iduće sezone. (do)

Prst gore
GORAN TOMIĆ
Trener mislilac, ne galami, a opet ima autoritet i respekt igrača. Zaslužio je imati momčad za vrh i opravdava to.
SAMIR TOPLAK
Pragmatičan trener natjecatelj, koji se pokazuje vrlo vještim u borbi za ostanak. Kao bivši igrač zna stvoriti kemiju u svlačionici.
IVICA KULEŠEVIĆ
Vrlo dobra reakcija nakon pada u Kupu. Staložen je. Dobra mu je momčad i treba još više zahtijevati od igrača.
TOMISLAV STIPIĆ
Dočekan skepsom, protokom vremena pokazuje da zna stvoriti čvrstu i homogenu momčad. Ne libi se gurnuti mlade.
VALDAS DAMBRAUSKAS
Slično kao Stipić. Pauza mu je pomogla pohvatati konce momčadi i lige. Djeluje logičan i metodičan. Naznačuje dobre stvari.
---
Prst u sredini
IGOR JOVIĆEVIĆ
S kadrom kojeg ima, trend mu je negativan, ali (samo) za sada stoji alibi da je tek počeo, te da treba stvoriti svoju modru priču.
----
Prst dolje
IGOR TUDOR
Svi natjecateljski parametri odaju negativnu razinu. Čak 5 poraza u 11 utakmica. Nakon pauze nije poboljšao trend.
SIMON ROŽMAN
Nakon izborenog finala Kupa forma momčadi mu se zagubila. Samo 1 pobjeda u Puli, dva remija i poraz u Koprivnici odaju teškoće.
IVAN PRELEC
Da je po igri imao bi dva palca gore, ali bodovi i dalje ukazuju na negativan trend. Uvjerljiv je dojam da je u lancu sportskog pogona najmanje tome kriv.
TOMISLAV IVKOVIĆ
Slično i gora situacija nego Prelec. Uzeo kadar koji je nelogično slagan i tretiran. Uz to nedostaju mu ključni ofenzivni igrači Serderov i Conev.

UČINAK OD RESTARTA

1. Kulešević 4 3 1 0 4:1 10
2. Toplak 4 2 1 1 7:5 7
3. Jovićević 4 2 1 1 6:4 7
4. Tomić 4 2 1 1 6:5 7
5. Tudor 4 2 0 2 7:7 6
6. Dambrauskas 4 1 2 1 4:2 5
7. Rožman 4 1 2 1 5:4 5
8. Stipić 4 1 2 1 3:3 5
9. Prelec 4 1 0 3 3:7 3
10. Ivković 4 0 0 4 1:8 0

Izmjene u posljednja četiri kola

ISTRA 1961
19 izmjena, 347 minuta, 1 gol
HAJDUK
18 izmjena, 497 minuta, 1 gol
VARAŽDIN
18 izmjena, 357 minuta, 2 gola
RIJEKA
17 izmjena, 448 minuta, 2 gola
GORICA
16 izmjena, 363 minute, 2 gola
DINAMO
16 izmjena, 291 minuta, 1 gol
INTER
15 izmjena, 314 minuta, 0 golova
LOKOMOTIVA
14 izmjena, 296 minuta, 1 gol
S. BELUPO
14 izmjena, 247 minuta, 0 golova
OSIJEK
13 izmjena, 217 minuta, 0 golova
Napomena: U tablici je naveden ukupni broj izmjena koji su treneri napravili u četiri kola nastavka prvenstva, minutaža igrača koji su ušli s klupe i broj golova koje su pričuve zabile.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 21:28