Josip Drmić
 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
ČUDESNA SEZONA

Stranci pišu povijest Rijeke! Samo su jednom prije ovako zabijali, a vraća se i najbolji topnik HNL-a

Samo jednom u povijesti više pogodaka zabili su igrači iz inozemstva. Ove sezone - 63 posto.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 01. listopad 2021. 23:18

Rijeka se sprema za Pulu gdje će u subotu odraditi utakmicu 11. kola, svoju desetu u ovom prvenstvu, budući da odgođenu s Lokomotivom još mora odraditi. Dobila je Rijeka zadnjih sedam ligaških utakmica na Drosini, ali obraz još peče od pljuske iz travnja ove godine, kad je Istra 1961 bila bolja u polufinalu Hrvatskog kupa. Snažniju motivaciju od te trener Goran Tomić za svoje igrače ne treba tražiti.

Četiri strijelca

Dobra vijest za njega jest što bi napad njegove momčadi trebao predvoditi oporavljeni Josip Drmić. S prvim topnikom prvenstva (sedam golova kao i Marko Livaja), Rijekina igra ipak dobiva dodatnu dimenziju. Pokazali su mu suigrači da mogu i bez njega u prošlom kolu kad su pobijedili Goricu, no s njime u sastavu sve je lakše. Drmić golovima nosi Rijeku, no ne zabija jedini. Do vrha ljestvice Rijeka je ove sezone doletjela na krilima stranih nogometaša.

Osim bivšeg švicarskog reprezentativca, u Prvoj HNL su se ove sezone u strijelce upisali i Ganci Issah Abass te Prince Ampem, kao i belgijski Albanac Lindon Selahi. Ukupno 12 od 19 golova za Rijeku su u ovom prvenstvu postigli stranci, što čini visokih 63 posto, najviše u ligi. U samo dvije ligaške utakmice ove sezone za Rijeku nisu poentirali strani igrači. U 1. kolu protiv Gorice strijelci su bili Robert Murić i Ivan Lepinjica, a u 5. kolu protiv Osijeka - nitko. Na tablici u kojoj Transfermarkt izračunava učinak klubova bez pogodaka nogometaša iz inozemstva, Rijeka je pretposljednja, lošiji od nje je tek koprivnički Slaven Belupo.

image
Issah Abass
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Od hrvatskih prvoligaša samo je udio pogodaka Osijekovih inozemaca na više od 50 posto. Osječani su do visokih 57 posto došli golovima Damjana Bohara, Mirlinda Dakua, Ramona Miereza, Marija Jurčevića i Mihreta Topčagića. U svim ostalim klubovima hrvatski nogometaši zabili su većinu pogodaka ove sezone, a među strance smo ubrojali i hrvatske nogometaše koji su nastupali ili nastupaju za reprezentacije drugih država. Za Hrvatski dragovoljac i Šibenik u strijelce se nije upisao nijedan igrač iz inozemstva, a odmah iznad njih pomalo neočekivano smjestio se najbogatiji klub u državi. Mario Gavranović i Rasmus Lauritsen zabili su po jedan pogodak ove sezone, dakle od Dinamovih 17, na inozemce otpadaju tek dva gola.

Samo su u jednoj sezoni Prve HNL stranci u Rijekinim predstavama s više pogodaka u prosjeku. Rekordni učinak stranih strijelaca klub s Kvarnera pamti iz sezone 2015./16. kad su osmorica igrača, predvođena prvim strijelcem Slovencem Romanom Bezjakom, postigla čak 38 od 56 riječkih pogodaka. Sadašnja generacija stranaca ima još šanse dostići tih rekordnih 68 %, jer postoji dosta unutarnjih rezervi.

Jones jedini u Liverpoolu

Nekoliko je dužnika, premijerne ligaške golove ove sezone još čekaju Jorge Obregon i Haris Vučkić, a ne bi bilo iznenađenje da koji pogodak u ovom prvenstvu postigne Adam Gnezda Čerin ili možda, dobije li ponovno priliku, Mato Stanić. No, rekord iz sezone 2014./15. sigurno će ostati. Tada je za Rijeku barem jedan prvenstveni pogodak postiglo čak 12 različitih igrača iz inozemstva. Udio u ukupnom broju golova nije im bio velik prvenstveno zbog maestralnog učinka od 21 pogotka Andreja Kramarića. Rekordni broj golova stranaca za Rijeku u jednom prvenstvu je 47, toliko su ih postigli u sezoni 2017./18.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Nije taj Rijekin postotak nešto posebno kad se pogleda efikasnost igrača iz inozemstva u redovima lidera najjačih europskih nogometnih liga. Lider u Engleskoj je Liverpool, koji je u prvih šest kola Premier lige postigao 15 pogodaka. Curtis Jones može biti ponosan jer je jedini Englez koji se uspio upisati u strijelce, što znači da Mohameda Salaha i društvo odlazi čak 93 % ligaških golova Redsa ove sezone. Benfica je na 84 % (16 od 19), Paris SG na 77 % (17 od 22), Napoli na 75 % (12 od 16), Real Madrid na 71 % (15 od 21)... Priču kvari samo Bayern, čiji su stranci zabili tek devet od 23 ligaška gola (39 %). Robert Lewandowski je zabio sedam, Eric Choupo-Moting dva, ali ostalima baš i ne ide.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 12:44