CROPIX
JEDAN POTEZ PRESUDIO DERBI

STRUČNI KOMENTAR VJEČNOG DERBIJA Hajduk kakav je danas bolje ne može, Bjelica je doveo Modre na razinu da mogu igrati onoliko koliko im treba

Najjednostavnije bi bilo lakonski kazati da je Dinamo igrao koliko mu je bilo dovoljno za pobjedu, ali takva bi rečenica bila podcjenjivanje čitatelja koji su već u utakmici s Anderlechtom vidjeli da je Dinamo u malo nižem tonusu. ZA SN KOMENTIRA ILIJA LONČAREVIĆ.
Piše: Ilija LončarevićObjavljeno: 16. prosinac 2018. 19:30

U Europi su napravili posao, osigurali proljeće. Moglo se očekivati da će i u ovoj utakmici igrati u nešto nižoj brzini jer i HNL imaju pod sobom, a suparnik im je bio Hajduk, koji ih nije mogao prisiliti na nešto više nego što su prikazali.

Nenad Bjelica nastavio je s planiranjem utakmica, dao šansu igračima koji nisu uvijek u prvih 11, a kako su oni u momčad ušli svježi, vrlo je vjerojatno da su trebali dati više nego što su prezentirali. Je li razlog slabijem izdanju što nisu u formi ili nedostaje uigranosti, to može ostati kao pitanje, no previše ne bilo nesigurnosti, pogotovo u prvom poluvremenu. Velik broj izgubljenih lopti, krivih dodavanja, forsiranja driblinga kad to nije bilo mudro... Neću konstatirati da smo vidjeli pretjeranu dozu egoizma, ali to su pojave kojih je Dinamo bio oslobođen u zadnje vrijeme.

Hajduk kakav je danas očigledno bolje ne može. Samo s pogreškom Dinamove obrane mogli su doći do šanse ili šuta na gol, to je premalo za takav klub, ali ovog se trenutka ništa ne može napraviti, Bijeli su tu gdje jesu. Dinamu su nedostajala dvojica raspoloženijih igrača da dođe do uvjerljivije pobjede, adekvatne s obzirom na odnos snaga. Glavni uzroci što je završilo sa samo 1:0 bio je pravi pristup Hajduka, koji međutim ima domet kakav smo vidjeli i niži tonus Dinama, koji cijelu utakmicu nije mogao podignuti tempo.

Presudio je jedan slobodan udarac Kadziora jer osim toga nijedna od dviju momčadu nije imala prave šanse, ako izuzmemo jednu Gojaka. Na rubu zaleđa. Premalo je to za pravi derbi, koji, objektivno, to ovog trenutka po igri nije. Nadam se da će na proljeće biti bolje, da ćemo gledati dvije utakmice Dinama i Hajduka na višoj razini.

Jesen je gotova, može se podvući crta, Nenad Bjelica napravio je vrlo dobar posao. Još ljetos, po prvim utakmicama, rekao sam da mi Dinamova momčad djeluje jako pozitivno. Očigledno sam to dobro procijenio jer su kasnije izrasli u ozbiljnu ekipu i cijelu jesen držali ritam potreban za Europu. Izborili su proljeće, a sve što je Bjelica radio i u domaćem prvenstvu i u Europskoj ligi pokazuje da je sazrio za posao koji radi, da nije tek tako došao na mjesto trenera Dinama. Njemu kao mladom stručnjaku želim puno uspjeha i nadam se da će izrasti u vrlo dobrog ili odličnog trenera.

Drugačije je s Hajdukom. Siniša Oreščanin je, pretpostavljam, nadaren stručnjak, ali kad netko iz praktički juniorske kategorije dobije prvi ekipu u tako velikom klubu, preko reda, to može biti pozitivno i za Hajduk i za trenera samo uz jako puno sreće. Generalno, to ne može biti dobro. Osim ako on ostane trener i na proljeće pa iz toga izvuče za sebe neki temelj koji će ga držati u gornjem domu hrvatskih stručnjaka. Iako, ponavljam, iz omladinskog pogona doći direktno na klupu Hajduka, to mi se ne sviđa. U životu sam pomogao mnogim mladim trenerima, ali takve stvari nisu dobre. Nemoguće je da se u situaciji u kakvoj je Hajduk može snaći bilo koji trener, pa čak i iskusni, a kamoli mlađi.

Zaključili smo 2018. godinu, najbolju u povijesti hrvatskog nogometa, to nas može veseliti, a pametni ljudi koji rade u segmentu života kakav je nogomet iz toga bi izvukli samo dobro te zapeli da se svi nedostaci koje imamo i s kojima smo sve ove silne godine opterećeni sada uklone.

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 00:57