PAUN PAUNOVIC/CROPIX
HNL KLUBOVI U EUROPI

Stručnjaci prognoziraju: Dinamo si neće dopustiti novu glupost, a imat ćemo dva kluba u Europskoj ligi!

Od četiri HNL kluba koji su se okušali na međunarodnoj sceni jedino je Hajduk zasad bez pogreške
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. rujan 2020. 07:52

Dinamo i Lokomotiva rano su odlepršali iz Lige prvaka, a Osijek je završio europski put već na prvoj stepenici. Od četiri HNL kluba koji su se okušali na međunarodnoj sceni jedino je Hajduk zasad bez pogreške, no Bijeli su imali najslabijeg protivnika. Modri su podbacili, ostalo je realna slika.

U protekle dvije sezone jedino je Dinamo skupljao ozbiljne kontinentalne bodove i sad ima obvezu zbog sebe i hrvatskog nogometa još jednom nešto značajno napraviti u Europskoj ligi, koja je opet došla kao popravni ispit. Očekujemo ga u skupini, a kad bi mu se priključio još netko, bilo bi fantastično. Nije izgledno, ali igra se na jednu utakmicu što povećava mogućnost neočekivanih rezultata. Rijeka, Hajduk i Lokomotiva također love skupinu Europske lige. Razlika je što Dinamo ima još jednog, a oni dva suparnika na tom putu.

Pitali smo trojicu stručnjaka Igora Pamića, Ivana Gudelja i Tomislava Stipića kako ocjenjuju učinjeno i koliko naših klubova vide u skupini Europske lige. Optimistični su. Kako to argumentiraju?
- Neugodno je iznenađenje jedino Dinamov poraz. Morao je proći Ferencvaros, ne samo zbog kvalitete nego i prikazanog. Nedostajalo je i malo sreće. Razumljivo mi je što se govori o promašajima Zorana Mamića, čim se izgubi, trener mora imati upliva u tome, ali na neke individualne pogreške igrača nije mogao utjecati. Dinamo je podbacio. Lokomotivi se čudim jer baš se pitam kad će sljedeći put izaći u Ligu prvaka, a oni su rasprodali momčad. Posao je to, razumijem, no žao mi je jer uvjeren sam da bi izbacili Rapid. Hajduk nas je navikao na rane eliminacije pa je velika stvar što je otišao dalje, a Osijek se namjerio na moćni Basel. Nenad Bjelica tek stvara momčad. Prvo poluvrijeme je pokazalo da su Švicarci kvalitetniji - prokomentirao je Igor Pamić.

Dinamo ide na Florianu ili Floru i favorit je, a kako gledate na šanse drugih?
- O Dinamu ne želim ni razgovarati, on će proći sto posto, neće si dopustiti još jednu glupost i vjerujem da će u skupini biti konkurentan. Za Hajduk imam dobar osjećaj što se tiče gostovanja kod Galatasaraya. Skinuo je barijeru prve prepreke i držim da Turci nisu nepremostivi. Hajduk nije bajan, ali svi će očekivati da ispadnu i trebali bi dati puno više nego što ih se trenutačno cijeni. Ako bi to napravili, šanse u četvrtom pretkolu bile bi 50:50 s Willemom II ili Rangersom. S ekipama kao što su Škoti i Turci može se igrati. Rijeka bi trebala proći Kolos, međutim ono što pokazuje nije predobro. Za Europu će to biti premalo.

Kopenhagen je tvrda momčad i za Rijeku bi bio velik zalogaj. Malmö je vodeći u Švedskoj, i to suvereno. Daj Bože da se varam, međutim dajem veliku prednost Malmöu protiv Lokomotive. Dakle, Dinamo će biti u skupini, a ostalima će biti izuzetno teško. Kad bi još jedan ušao, to bi bilo vrhunski - konstatirao je Pamić.

Nije tragedija

Ivan Gudelj emitira mnogo vjere u naš klupski nogomet:

image
GNK DINAMO

- Dosadašnji rezultati, pogotovo ispadanje Dinama, nisu objektivni. Hendikep je što se igra samo jedna utakmica. Da je Dinamo ima uzvrat s Ferencvarosem, sigurno bi prošao. Osijek je ispao, ali veseli da je drugo poluvrijeme odigrao sjajno. Dinamo ima veliku šansu da se plasira u Europsku ligu, ali i Hajduk ima priliku, a i Rijeka će pokušati… Hrvatska liga je izuzetno kvalitetna, svake godine sve jača i optimističan sam za budućnost našeg nogometa. Neki lošiji rezultat nisu tragedija.

Zašto smatrate da bi Hajduk mogao eliminirati dva rivala koji su favoriti?
- Možda su to moje emocije, no prvo poluvrijeme u Skoplju odigrali su odlično. Neki će reći to je Renova, ali ja to tako ne gledam. S Galatasarayem su gosti, a kad je jedna utakmica sve je otvoreno. Neka od četiri naša kluba koja su ostala dva budu u skupini, to bi bilo izvrsno. Nadam se da će se tamo naći Hajduk, a isto želim i Rijeci i Lokomotivi.

Tomislav Stipić igra sa Slavenom Belupom HNL i iz prve ruke zna kako tko diše:
- Zdušno sam navijao za sve naše klubove, pogotovo za Dinamo koji već desetljećima prezentira HNL u Europi najbolje koliko god može. S time omogućuje da oči europskih klubova budu uperene na naše tržište, na taj način se talenti plasiraju diljem kontinenta. Svi se u Hrvatskoj moramo veseliti svakom uspjehu bilo kojeg našeg kluba - istaknuo je Stipić pa dao recenziju kvalifikacija za Europsku ligu:

- Dinamo će ući u skupinu. Hajdukovoj ekipi leži uloga autsajdera i mogao bi iznenaditi. Imaju energiju i brzinu prema naprijed, budu li stabilni u obrani, oni su u stanju iz kontre doći do pozitivnog rezultata. To će biti u glavama igrača neka sasvim druga uloga. Javnost ima ne daje velike izglede, ali ja u njih vjerujem. Rijeka bi morala proći Kolos… Od četiri momčadi tri će biti u završnom pretkolu, a najmanje dvije se kvalificirati u skupinu - zaključio je Stipić.

PROGNOZA SN

DINAMO - FLORIANA/FLORA
80:20
Bez obzira tko mu dođe, Dinamo je veliki favorit. Nema pravo podcijeniti suparnika, ali ima imperativ ulaska u skupinu.
GALATASARAY - HAJDUK
70:30
Turci ima domaći teren, kvalitetu i iskustvo, Hajduk tek motiv da pokuša iznenaditi, i nema poseban pritisak.
RIJEKA - KOLOS
55:45
Kako Rijeka igra i Kolos bi mogao biti problem. Ukrajinci su prvi put u Europi pa ekipa su Rujevice ima ulogu favorita.
MALMÖ - LOKOMOTIVA
70:30
Šveđani su jači i Lokosi bi morali odigrati sjajnu utakmicu za svoje mogućnosti da iz matiraju na njihovom terenu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 13:48