Marco Fossati (desno)
 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
DOBRE VIJESTI S POLJUDA

Stvara se veliki Hajduk: Reprezentativac stigao i oduševio izjavama, a vraća se važan kotačić u vezi!

Poljudski klub potpisao je mađarskog reprezentativca, na redu je talijanski internacionalac
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. srpanj 2021. 11:54

Hajduk je doveo najzvučnije pojačanje ovog ljeta, za Bijele je jučer u pripremnoj bazi u Zreču ugovor potpisao 32-godišnji mađarski reprezentativac, desni bek Gergő Lovrencsics. S obzirom na to da je nastupao za Mađarsku na aktualnom Euru, imat će produljeni odmor i treninzima prve momčadi Bijelih priključit će se u nedjelju na Poljudu.

Zajedničko putovanje

Lovrencsics stiže kao slobodan igrač nakon što mu je istekao ugovor s aktualnim prvakom Mađarske Ferencvarosem, a u Hajduku će nositi dres s brojem 26. Lovrencsics je nakon Gaala, Futacsa i Gyurcsa četvrti Mađar u Hajduku.

image
Gergo Lovrencsics
ROBERT MATIć/HAJDUK.HR


- Sretan sam zbog potpisao za Hajduk, znam da se radi o klubu s najvećom tradicijom u Hrvatskoj, a s obzirom na to da tražim i želim uspjeh lako je bilo donijeti odluku kad sam shvatio da se klupski i moji ciljevi podudaraju. Iza mene je nekoliko jako uspješnih godina, posebno zadnje tri sezone, u kojima sam osvojio četiri trofeja. To nije lagan posao, ali je velika emocija, vrijedno iskustvo za mene i to je ono što ću pokušati prenijeti na Hajduk. Upoznao sam se s trenerom, predsjednikom i sportskim direktorom. Trener mi je vrlo jasno prenio svoje zahtjeve u prvom razgovoru, shvatio sam što traži od momčadi i što želi igrati. Znam već dosta toga o klubu, gradu koji dolazim i navijačima pred kojima ću igrati, jedva čekam prve treninge i utakmice, te se veselim našem zajedničkom putovanju - istaknuo je Lovrencsics nakon potpisa ugovora.

Stil kakav se tražio

Sportski direktor Mindaugas Nikoličius opisao je igračke karakteristike iskusnog desnog beka.
- Gergő je tehnički vrlo potkovan igrač, s vrlo dobrim taktičkim, fizičkim i mentalnim karakteristikama. Radi se o desnom beku s napadačkim sklonostima, što se uklapa u stil i model igre kojem mi težimo. Krase ga izraziti natjecateljski duh, pobjednički mentalitet i liderske sposobnosti. U karijeri je osvojio šest trofeja, a posljednje tri godine bio je kapetan Ferencvarosa, koji je osvojio tri uzastopna prvenstva. Godinama igra na visokom klupskom nivou, te ima bogato iskustvo u europskim natjecanjima, a uz to redovni je član reprezentacije Mađarske s nastupima na Euru 2016. i Euru 2021. - kazao je Nikoličius.


Lovrencsics je Mađar čije prezime vuče hrvatske korijene, a rođen je 1. rujna 1988. godine u Szolnoku u Mađarskoj. Nogometnu karijeru započeo je u klubu Budafoki MTE, potom je igrao za mađarske klubove Pecsi MFC, Lombard-Papa TFC, da bi 2013. godine prešao u poljski Lech Poznan, s kojim je osvojio naslov prvaka i Superkup. Zadnjih pet godina proveo je u Ferencvarosu, gdje je kao kapetan osvojio tri uzastopna naslova prvaka, a u tom razdoblju osvojio je i Kup Mađarske. Do sada je odigrao nešto manje od 400 službenih utakmica za različite klubove i reprezentaciju, pri čemu je postigao 43 zgoditka uz 78 asistencija.

Standardan je član A reprezentacije Mađarske za koju je nastupio ukupno 44 puta, u poretku aktivnih igrača trenutno se nalazi na trećem mjestu po broju reprezentativnih nastupa. U sezoni 2019./2020. s Ferencvarosem je igrao skupine Europske lige, a prošle sezone nastupao je u skupini Lige prvaka nakon što je mađarski prvak u kvalifikacijama eliminirao zagrebački Dinamo, a upravo je Lovrencsics postigao zgoditak u domaćoj pobjedi 2:1 u rujnu 2020. godine.

Ozbiljne ambicije

Angažmanom Lovrencsicsa, Hajduk je riješio veliki problem u sastavljanju kompetitivne momčadi jer istekom posudbe Todorovića, koji je prošle sezone igrao na poziciji desnog beka, ostali su Bijeli bez pravog rješenja na tom mjestu. Lovrencsics bi svojim znanjem i iskustvom trebao stvarati prevagu na desnom boku, a nakon njegovog angažmana ostaje Nikoličiusu rješavanje pojačanja na poziciji zadnjeg veznog. Jasno, i stopera ukoliko transfer realiziraju Vušković i Simić...


Ali, Nikoličius je s dva posljednja dolaska pokazao da Hajduk zaista ozbiljno razmišlja o napadu na titulu i europsku jesen sljedeće sezone. Pojačala se konkurencija u napadu, doveden je iskusni desni bek i uz još dva pojačanja mogli bi sljedeće sezone napokon gledati Hajduk u lovu na titulu. Nismo pritom zaboravili ni rješenje vratarskog pitanja, odnosno, produljenje posudbe Lovre Kalinića, što je također jedan od ključnih poslova ovog ljeta. Ali, kada se usporede angažmani iz proteklih sezona, doima se da je Hajduk ovog ljeta na dobrom putu....

Marco Fossati na pragu povratka na Poljud!

Marco Fossati, veznjak Monze, na pragu je povratka u Hajduk. Ne pišu o tome talijanski mediji, ali se doznaje kako je 28-godišnji veznjak blizu novog angažmana na Poljudu. Prošlog proljeća Fossati je u Hajduku ostavio odličan dojam i klupski čelnici su uporno u svom nastojanju da Fossatija vrate u bijeli dres. S Monzom ima Fossati još godinu dana ugovora, a zanimanje za tog zadnjeg veznog, pored Hajduka, iskazali su Osijek i Konyaspor.


Ovog ljeta Hajduk je doveo četiri nova igrača, pored Lovrencsicsa angažirani su Josip Vuković (Osijek), Josip Elez (Hannover) i Jan Mlakar (Brighton). U odnosu na prošlu sezonu, momčad s Poljuda istekom posudbe napustili su Darko Todorović, Marco Fossati, Umut Nayir, Nihad Mujakić, te Lovre Kalinić, s kojim se pokušava obnoviti posudba. Istekom ugovora otišli su Bassel Jradi (Apollon) i Mijo Caktaš, dok je Darko Nejašmić otišao na posudbu u Osijek, a Stanko Jurić je za 2 milijuna eura transferiran u Parmu. Iz Tramezzanijevog kadra na posudbu su u H. dragovoljac otišli Teklić i Skorup, koji zaključuju brojku od 11 odlazaka iz proljetne momčadi. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 22:07