VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
NIKAKO DA KRENE

Stvari postaju ozbiljne! Hajduk je u najlošijoj formi u HNL-u, bijeli su bliže zoni ispadanja nego Europi

Šokantna je činjenica Bijeli protiv fenjeraša HNL-a nisu zapucali u okvir vrata
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. veljača 2021. 19:25

Ipak nema optimizma, maksimirski derbi bio je tek bljesak igre Hajduka. Utakmica s Lokomotivom još jednom je potvrdila konstantu i kontinuitet. Nažalost, Lokomotiva je Hajdukova realnost.

U tom dvoboju vidjeli smo izdanje koje je izgledalo kao neki “deja vu”. Poput prošlojesenskih dvoboja sa Šibenikom i Goricom na Poljudu. Usudit ćemo se kazati, čak i lošije, jer unatoč činjenici da su imali gotovo cijelu utakmicu za hvatanje zaostatka, hajdukovci nisu uspjeli nijednom zapucati u okvir vrata Krševana Santinija.

Pritom kapetan Caktaš nije iskoristio jedanaesterac. Već treći put ove sezone, ukupno peti kazneni udarac kojeg su promašili hajdukovci u aktualnom prvenstvu (plus Jairo i Jradi). Da, sve smo to već vidjeli, nema nikakve novosti osim što na klupi više nije ni Vukas ni Primorac, nego Tramezzani. Ali, i to smo odavno konstatirali, nije trener ključni čovjek Hajdukove priče ove sezone. Četiri su trenera prodefilirala klupom, svaki je imao neku osobnost pristupa, ali promjene su bile tek u početnoj fazi. Svaki od četvorice je dobro krenuo, ali nije nastavio u pobjedničkom ritmu. Zato je Hajduk nakon 17 utakmica na 39% učinka, nagnut prema donjem dijelu poretka, sasvim daleko od povratka u vrh.

image
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Nije slučajno

Prije deset dana, nakon Šibenika, još se gledalo prema Gorici i Rijeci, ali poslije Lokomotive mora se misliti i koliko su bodova skupili Varaždin, Istra i društvo s dna. Jer, koliko god to zvučalo teško i dramatično, ali Hajduk je bodovima i kontinuitetom slabe forme pao na šesto mjesto. Nije slučajno...

Tramezzani je dobro počeo, dobio u Šibeniku čvrstom igrom, u Maksimiru se predstavio hrabrim izdanjem, ali kada je došla utakmica u kojoj je trebao naplatiti solidne izvedbe, ostao je bez bodova. Slično kao i njegovi prethodnici.

Kronični problem

Vukas je izgubio u Velikoj Gorici, a potom sasvim potonuo s dva uzastopna poraza, domaćim od Šibenika i na gostovanju u Puli. U toj seriji promašili su Bijeli dva kaznena udarca, oba na gostovanjima. Zatim je Primorac imao Osijek na dlanu, ali je Jradiju obranio Ivušić s bijele točke. Naposlijetku, Tramezzani ima tri boda iz tri susreta s napomenom da ponovno nije iskorišten kazneni udarac u porazu od Lokomotive.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

U svemu izrečenome može biti tek malo peha, ali kontinuitet slabih izdanja i pogotovo dekoncentracije pri izvođenju jedanaesteraca nikako nije slučajnost. Jer, ako Hajduk ne uspije u 90 minuta pucati u okvir vrata protiv slabašne Lokomotive, koja je u prethodna dva susreta primila sedam golova, onda je jasno da nema ni peha. Jasno je da je u pitanju kronični problem.

Listopadski poraz od Šibenika držao se kao najlošije izdanje ove sezone, a onda je došla Gorica i s 4:2 poslala Bijele zamišljene na zimski odmor. U međuvremenu je došao i novi trener koji je na trenutak ponudio optimizam, ali da se može i lošije od jesenskih izdanja, pokazao je dvoboj s Lokomotivom, koji je preuzeo primat najlošije izvedbe u aktualnoj sezoni.

Pomaka nema

Gdje je rješenje? Četiri su trenera probala, svi su igrači dobili šansu, ali pomaka nema. Tramezzani je naglasio “promjene moram napraviti odmah, nisam tu da pripremam sljedeću sezonu”. Međutim, igrački kadar s kojim raspolaže razvidno neće Hajduk pomaknuti prema vrhu. Dapače, izvjesniji scenarij jest da ćemo do kraja sezone gledati ovakve bezlične utakmice. Zato bi prva zadaća Tramezzanija bila filtriranje kadra i upravo priprema nove sezone. Fokus na Hrvatski nogometni kup kao natjecanje u kojem se može makar pokušati napraviti rezultat kroz neke bljeskove, a preko prvenstva pronaći kadar za sljedeću sezonu. Čemu se drugome nadati nakon serije poraza i loših izdanja ove sezone jer Hajduk je momčad koja trenutno ima najlošiju formu u HNL-u.

Pomalo nevjerojatan niz piše Hajduk, u zadnjih šest utakmica Bijeli su uzeli tek tri boda! Uspjeli su pobijediti samo Šibenik, a izgubili su pet utakmica, s Rijekom, Goricom i Lokomotivom na Poljudu, te Varaždinom i Dinamom u gostima. Tri od 18, učinak od mizernih 17%. Za usporedbu, u istom razdoblju Istra je uzela pet, a Varaždin i Lokomotiva po sedam bodova.

Najgori u ligi na svom terenu

Ove sezone Hajduk je na svom travnjaku zabilježio čak pet poraza u devet odigranih utakmica. Samo dvije pobjede na Poljudu imaju Bijeli, a koliko je duboka kriza jasno govori i detalj da su zadnju pobjedu na svom travnjaku zabilježili još 27. rujna protiv Varaždina (2:0). Od tada imaju četiri poraza i jedan remi u pet odigranih dvoboja sa gol razlikom 4:9. Uzeli su tek jedan bod od mogućih 15, bez pobjede na Poljudu su već dugih 126 dana. Ukupno su na svom terenu ove sezone osvojili 8 od 27 bodova, imaju učinak od 30%, po čemu su najslabiji u ligi zajedno s Varaždinom, koji ima identično ostvarenje na svom travnjaku.

HAJDUK NA POLJUDU U HNL-u OVE SEZONE

Hajduk - Istra 1961 2:0
Hajduk - Slaven Belupo 2:2
Hajduk - Dinamo 1:2
Hajduk - Varaždin 2:0
Hajduk - Šibenik 0:1
Hajduk - Osijek 1:1
Hajduk - Rijeka 1:2
Hajduk - Gorica 2:4
Hajduk - Lokomotiva 0:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 19:42