Na fotografiji: Mario Maloča i Danijel Subašić
 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
BIVŠI KAPETAN BIJELIH

‘Subašić je bio autoritet i Mbappeu! Dinamo je slabiji nego prije, a Hajduk će uzeti barem jedan trofej!‘

Nekadašnji kapetan splitskog kluba o aktualnom stanju na Poljudu i ambicijama
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. rujan 2021. 10:00

Danijel Subašić vratio se na Poljud, ali pritom nije nezapaženo prošla njegova poruka “još da se i kum vrati”. Jer, Subašićev kum je bivši kapetan Bijelih, danas 32-godišnji stoper poljske Lechije Mario Maloča.

- Čestitao sam Danijelu, rekao sam mu svaka čast, zaslužio si takav kraj karijere. To je ono što je htio, završiti karijeru na Poljudu. Ostvarilo mu se i siguran sam da će pomoći momčadi - kazao nam je Maloča.

Nismo pritom zaboravili i na Subašićevu rečenicu. Hoće li se i Maloča vratiti na Poljud?

- To nije pitanje za mene, Hajduk je bio i ostao moj klub, ali ugovor s Lechijom imam do kraja sezone. Igram standardno, i nakon promjene trenera ostao sam u prvoj postavi. Dobro nam ide, u vrhu smo.

Kombinatorna Lechia

Lechia je u petak na gostovanju deklasirala Gornik u Leczni sa 4:0, dva boda manje ima klub iz Gdanska iza lidera Lecha.
- Dobili smo mladog trenera, 37-godišnjeg Tomasza Kaczmareka. Tri godine smo igrali na duge lopte, sada forsiramo “od noge do noge”. Kombinatorno.

Toliko o Poljskoj, jer ipak je tema Hajduk. Ovog ljeta Maloča je bio u Zadru, dobro je upoznat s odnosom Subašića i Hajduka.

- Znam da su cijelo ljeto bili u kontaktu, da se čekalo hoće li Posavec napraviti transfer. Kako se to nije dogodilo, činilo se da nema ništa od Subašićevog povratka na Poljud. Međutim, kada se ukazala potreba za vratarom, opet su se intenzivirali razgovori i realizirao se povratak. Na obostrano zadovoljstvo.

Je li Subašić razmišljao o kraju karijere nakon što je početkom srpnja prošle godine napustio Monaco?

Idealno se posložilo

- Nije nikad mislio da je kraj. Moram priznati da sam razmišljao drukčije, da sam mislio da je završio karijeru. Prije svega zato što opcije koje su mu se nudile nisu bile na razini. Zadnju godinu u Monacu nije branio, a kasnije nije htio prihvatiti bilo što. Nije mu bila “sila” uzeti angažman u dalekim destinacijama i pustio je da vrijeme ide. Isplatilo mu se, idealno mu se posložilo. Financijski je neovisan, a dobio je priliku opet doći u klub koji je želio za kraj karijere. Bolje ne može.

Povratkom Subašića i angažmanom mnoštva novih igrača, sve podsjeća na sezonu 2008./09. kada je Hajduk bio najbliže titulu prvaka u ovom šampionskom postu. Te sezone prije 13 godina u preoblikovani Hajduk je stigao Subašić iz Zadra, a Maloča je potpisao profesionalni ugovor.

- Istina, podsjeća, ali tada je Dinamo kao najveći konkurent bio jači nego danas. Sličan je model stvaranja momčadi, jer te jeseni 2008. Hajduk je također imao niz iskusnih igrača.

- Zato su danas bitni Subašić i svi stariji igrači. U to doba imao sam 19 godina i znam kako se osjećaju Biuk i Ljubičić kada u svlačionici vide Kalinića, Subašića, Livaju. Isto kao što smo mi onda gledali Živkovića, Andrića, Sablića i Skoku. Posebno bih Skoku istaknuo, jer on je bio naš najvažniji igrač. Njemu sam se divio, uvijek sam mislio, da samo treniraš uz Skoku bolji si igrač, a kamo li kada si s njim na utakmici.

Druga dimenzija

Naučio je Maloča kroz šest godina igranja na Poljudu što znači imati uz sebe autoritete.

- Kada je dobra situacija, svi mogu igrati, ali kada dođe kriza onda su ti potrebni iskusni igrači koji će smiriti situaciju. I ako treba netko primiti kritike, bolje je da to urade stariji, da budu štit za momčad. Mlade blokiraju na kritike i napade. Kada se samo sjetite da je Subašić bio autoritet jednom mladom Mbappeu u Monacu, sve je jasno. Njegov povratak u Hajduk odmah dobiva drugu dimenziju, jer Subašić zna da je Mbappe po cijele dane radio, trčao. Da se nije jedno jutro probudio, otišao u Pariz i postao najbolji na svijetu. Puno odricanja, treninga i svega, to je dimenzija iskustva potrebna za veliki rezultat.

Miriše li na titulu? Koliko je realno da Hajduk prekine šampionski post od 2005.?

- Dinamo je slabiji nego prošlih godina, bit će borba do kraja. Ne znam hoće li koga Dinamo dovesti na zimu za pojačanja, ali uvjeren sam da neće prvenstvo biti riješeno u travnju s 15-20 bodova razlike. S ovim kadrom Hajduk se može boriti do zadnjeg kola.

Formula dobro znana

Kao što i Maloča ozbiljno shvaća svoje obveze. Večeras se može posvetiti navijanju za Bijele uz TV prijenos protiv Lokomotive, a sljedeći vikend, kada Bijeli budu u Gradskom vrtu, njegova Lechia ima derbi s Legijom.

- Pred Hajdukom su dvije utakmice koje mogu bitno usmjeriti borbu za naslov. Formula je dobro znana, treba pobjeđivati protivnike slabijeg rejtinga, a ne gubiti oglede s direktnim konkurentima. Sve je jasno.

Hajduk će uzeti najmanje Kup

Jasno je da nitko ne može jamčiti titulu. Kako je rekao Subašić na prezentaciji “nisam čarobnjak”. Ali, slaba je utjeha drugo ili treće mjesto s ovom momčadi.
- Da, samo se prvaci pamte. Dovedeno je 15 dobrih igrača, činjenica je da bi drugi i treći mogao biti i sa slabijim kadrom. Pritisak raste, međutim zato je dobro da su angažirana velika imena. Znat će što treba reći kada lošije krene, a mirni su kada počne euforija. Ove godine uzet će Hajduk najmanje Kup. Bit će jedan trofej, mora s ovom momčadi.

Svi očekujemo pobjedu večeras, ali neće biti lako protiv Lokosa

Već smo toliko puta ponovili da svaki veliki cilj počinje malim korakom, pa tako i Bijelima slijedi utakmica dokazivanja. Važna, ali ne i jednostavna utakmica s Lokomotivom.
- Euforija je cijeli tjedan, znam kako svi sada pričaju samo o Hajduku. I misle, već smo uzeli tri boda. Istina, Hajduk je bolja ekipa, ali Lokomotiva dolazi neopterećena i voli igrati na kontre. Rijeka je također igrala na kontranapade i vesela otišla s Poljuda. Vjerujem da su svi iz te utakmice nešto naučili. Uživo sam na Poljudu promatrao taj dvoboj, a slično, kao i Rijeka, igrat će Lokomotiva. Svi očekujemo pobjedu, ali da će biti lako, neće. Rani gol otvara vrata pobjede, ali trebat će puno znanja i mudrosti u pristupu.
Teža s Lokomotivom nego s Osijekom za tjedan dana?
- Vjerojatno. Osijek je u padu forme, ima još veći imperativ nego Hajduk, a znamo da nije jednostavno igrati pod pritiskom. Osijek je razvidno pročitan s njihovom igrom na kontre. Kada im predaš loptu, ne ide lako. I ne čudi me, svatko analizira suparnika. Kažem, već su navijači upisali ta tri boda iz utakmice s Lokomotivom i lagano se već gleda prema Osijeku, ali treba Lokomotivu ozbiljno shvatiti.

Mario Maloča za Hajduk (2008.-2015.)

Prvenstvo 170 nastupa, 4 gola
Kup 32 nastupa, 3 gola
Europa 30 nastupa, 1 gol
Superkup 1 nastup, 0 golova
Ukupno 233 nastupa, 8 golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 01:49