Zeljko Hajdinjak / Cropix
STRUČNA ANALIZA

SUCI SU U HNL-u GRUBO GRIJEŠILI Evo tko je najviše griješio i na čiju štetu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. ožujak 2016. 10:24

Iako je u prva četiri kola, još prošlog ljeta, Komisija nogometnih sudaca HNS-a nabrojila čak osam utakmica u kojima su arbitri podbacili u primjeni tehnički i disciplinskih mjera, u čemu su pojedini klubovi zakinuti za bodove, ni tada ni bilo kad kasnije nije se oglasila s tako rezolutnim priopćenjem.

U srijedu su, naime, sudački eksperti Saveza, s predsjednikom Dušanom Kukićem, satima u Vukovarskoj 269 vrtjeli video zapise, pa suočeni s gnjevom aktera poput Rijeke i Hajduka, kao i negativnim recenzijama javnosti i Oka Sokolova Matea Beusana, čak četvoricu do daljnjega izbacili iz igre: Andreja Burila, Tihomira Pejina, Dalibora Mlakara i Frana Jovića, s njima i pomoćnike Hrvoja Barišića, Darija Bela i Gorana Loparca.

Uputili su ih da još jednom, u dovoljnoj hladovini da ih ne remeti pritisak HNL-a, pročitaju pravila igre i najnovije naputke, prije no što ih eventualno vrate u akciju u elitnom rangu.

Komisija je u sezoni 2015/16. dosad na web stranicama HNS-a jedino nabrajala kiksove, a sad je premijerno objavila i sankcije. Premda je i ranije bilo kazni, interno izrečenih, kolo ili dva odmora...

U 26 kola Komisija nogometnih sudaca konkretno je objavila pogreške glavnih ili pomoćnih djelitelja pravde na 21 utakmici. Niz se imena pojavio u dva navrata, pogotovo brzo Andrej Burilo koji se tek ove zime vratio na listu, odakle je skinut zbog loših arbitraža. Dvaput su i Dalibor Mlakar, Tihomih Pejin, Ante Vučemilović, Igor Križarić i Mario Zebec.

Kako Hajduk prednjači u optužbama, vrijedi izdvojiti da je Komisija javno konstatirala pogreške arbitara na četiri njihove utakmice, ali jedino u posljednjoj na gostovanju kod Lokomotive na štetu Bijelih, prvenstveno zbog nedosuđenog jedanaesterca. Prije toga Strahonja je u dvoboju Zagreb - Hajduk svirao dva kaznena udaraca, po jedan za svaku stranu, koje nije trebao, a u dva slučaja krive su procjene išle na račun Hajdukovih suparnika. Pomoćnika Darija Vrabeca na derbiju Hajduk - Rijeka 0:3 (nepriznat gol gostiju), te Igora Križarića na Lokomotiva - Hajduk 1:2, zbog nedosuđenog kaznenog udarca za domaćine.

Za derbije s Dinamom, nakon kojih su Splićani dignuli graju, u izvještaju Komisije ne navodi se da je bilo bitnih pogrešaka sudaca. Istodobno na štetu Rijeke su bile odluke u čak pet utakmica, doduše u četiri su svejedno pobijedili, a jednom igrali neodlučeno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 09:53