GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
INTERVJU ZA SN

‘Sudar s Hajdukom nije finale Lige prvaka, takvo nas je razmišljanje i ugušilo! Ne smijemo pasti u depru‘

Kapetan Rijeke Franko Andrijašević uoči novog dvoboja s bivšim klubom u subotu na Rujevici
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. veljača 2021. 09:13

Rijekin kapetan uvijek je na raspolaganju, ne bježi od odgovornosti kad rezultati nisu dobri. Javio nam se Franko Andrijašević (29) jučer nakon ručka u Rovinju, gdje je sa suigračima stigao na trodnevni boravak.
- Dobro će nam ovo doći i fizički i psihički, u svakom smislu smo se dosta istrošili. Dobro je što imamo tih šest dana između dvije utakmice, a dobro su došla i dva slobodna dana koja smo imali - objašnjava Andrijašević i odmah poručuje:
- Nadam se da će nakon Rovinja, počevši sa subotnjom utakmicom s Hajdukom, Rijeka biti u jednom drugačijem, pozitivnijem ozračju.

Umor napravio svoje

Deset ligaških utakmica odigrala je Rijeka u 2021. godini, ima tri pobjede, tri remija i četiri poraza. Neobično je da je u svim tim dvobojima, osim u posljednjem s Osijekom, kad je ta statistička rubrika bila izjednačena, imala veći broj udaraca u okvir vrata od svojih suparnika. Ne ide, pa ne ide...
- Sve je to bilo malo frustrirajuće, pogotovo u nekim utakmicama u kojima smo dominirali, ali nismo zabili prvi gol, pa bismo ga onda primili i u naše bi se redove uvukla nervoza. Nije nam bilo lako jer se to stalno ponavljalo, praktički svaku drugu utakmicu bilo je tako. Dogodio se splet takvih stvari, malo nesreće, malo pogrešne odluke sudaca, malo umor, sve je to utjecalo na ove lošije rezultate. Sada je bitno da ne padnemo u depresiju jer je to sve sastavni dio nogometa. Sve je to pomalo i normalno, pogotovo u ovim vremenima koja traju od pojave koronavirusa. Sada moramo prebroditi tu krizu. Nije lako, utakmice su stalno, nemaš ni vremena za odmor, malo je i umor napravio svoje, ali moramo u sebi pronaći energiju koju sigurno imamo i vjerujem da ćemo je uspjeti pronaći. Zato nam je ovaj tjedan svakako dobro došao i vjerujem u neki novi, bolji početak.

image
cropix

Je li jesenas bilo lakše igrati jer su preko tjedna bile atraktivne utakmice s uglednim europskim klubovima pa je zbog toga motiv bio veći?
- I tada je ritam bio naporan, ali bilo je i puno više odgoda, tako da smo imali više vremena za odmor. Nije bio ritam u kakvom smo bili sada, bilo je lakše, naravno, i zbog tih europskih utakmica u kojima smo se svi željeli pokazati u dobrom svjetlu. No, ne smijemo se osvrtati na ono što je bilo, ni gledati previše unaprijed. Moramo pronaći tu novu snagu i krenuti kao da sada počinje prvenstvo.

Dao je Andrijašević i jedan primjer:
- Zbog tih odgoda od jesenas imamo manje vremena od drugih. Osijek se osam dana pripremao za nas, a mi smo se prvo morali pripremiti za Goricu, pa tek onda za Gradski vrt. Nije to lako, ali nismo takvi da tražimo neke alibije. Probleme pronalazimo u nama samima i mislim da je to pravi put. Ponavljam, mislim da je ovaj prazni tjedan bez utakmica ključ, da ćemo nakon njega opet biti pravi.

Gledate li uopće prema naprijed, što vas čeka za tjedan, mjesec dana?
- Mi znamo kakva smo momčad i da moramo u svakoj utakmici biti na 100 posto naših mogućnosti ako želimo bodove. Gledamo na prvu sljedeću utakmicu i to je Hajduk. Nema nikakvih kalkulacija, razmišljanja “nakon Hajduka igramo bitnu utakmicu s Osijekom u Kupu pa onda za vikend vrlo važan derbi s Dinamom”. Za nas je sad svaka utakmica bitna i to nije ona glupa priča, već je stvarno tako. Po pitanju bodova nismo tamo gdje smo željeli biti i to želimo nadoknaditi. A raspored nam je derbi, pa derbi, pa onda opet derbi, tako da ni ne bismo mogli kalkulirati čak da i to želimo.

Prilika za popravni

Jadranski derbi je u subotu na Rujevici, 17 dana nakon što je Hajduk na istom mjestu slavio s 1:0.
- Očekujem da će Hajduk igrati isto kao što je igrao i tada. Možda su nas u tom prvom dvoboju malo iznenadili, mislili smo da će igrati u drugačijem sustavu, ali njihov novi trener promijenio je stvari. No, i tada smo imali šanse koje nismo iskoristili, jedino nam je nedostajalo energije. Sada će kod nas biti drugačije. Mislim da je od same pripreme za utakmicu važnije to što ćemo u nju ući odmorniji. Kad je igrač svježiji, kad može trčati, onda sve te taktičke stvari lakše odrađuje. Bitno je da fizički budemo spremni. Ostao je žal nakon prve utakmice, sada imamo priliku to popraviti.

Rijeka je nakon tog dvoboja odradila čak tri kola, a Hajduk - nijedno. Nakon Rijeke, Splićanima slijedi Rijeka. Je li to dugo razdoblje za pripremu dvoboja prednost za goste?
- Nije, jer smo i mi sada imali dovoljno dana za pripremu. Imali su i oni problem s mnogo zaraženih koronom, bilo je nekih naznaka da zbog bolesti nisu trenirali nekoliko dana, tako da su i oni tu izgubili malo vremena za pripremu. Opet se vraćam na nas, drugačije je kada imaš šest dana između dvije utakmice i kada je razlika tri dana, od kojih dan ili dva razbijaš glavu onom prošlom utakmicom. Sve to iscrpljuje kad su lošiji rezultati. Sad će to sve puno bolje izgledati, puno bolje ćemo se osjećati.

Korona je kronični problem na Rujevici bila jesenas. S obzirom da Andrijašević zna kako je to igrati nakon preboljenog COVID-a 19, misli li da će Hajdukovi igrači zbog toga biti u problemu u sudaru s Rijekom?
- Sve ovisi o pojedincu. Neki su se igrači odmah vraćali u pogon, neki bi morali pričekati 10-15 dana na povratak jer nisu bili pravi. Na mene, primjerice, bolest nije djelovala toliko snažno, fizički sam se dosta brzo vratio u optimalni ritam. No, neki su igrači osjećali poteškoće, trebalo im je neko vrijeme za povratak. Za razliku od Hajduka, mi smo tu koronu dobro “raspodijelili”. Nije kao kod njih sada bilo 20 bolesnih u isto vrijeme, već se korona kod igrača pojavljivala u valovima, zarazila bi se po trojica-četvorica u isto vrijeme, tako da smo to nekako uspjeli prebroditi.

Ima još dosta

Gledaju li Andrijašević i suigrači na novi dvoboj s Hajdukom kao na “utakmicu svih utakmica”? Ako Rijeka pobijedi, svom će rivalu pobjeći na velikih devet bodova razlike, ali ako izgubi, Hajduk dolazi na samo minus 3. Pričamo o četvrtoj poziciji, koja može donijeti pozivnicu za Europu sljedeće sezone.
- Ne trebamo si tako nešto stavljati u glavu. Na nekim smo prijašnjim utakmicama sami sebe psihički ubili jer smo mislili “moramo dobiti, moramo dobiti” nakon što nismo dobili dvije, tri utakmice. Takvo nas je razmišljanje možda i ugušilo. Misliš da ćeš pobijediti, a doživiš neuspjeh. Ne trebamo sami sebi stavljati nikakav teret na leđa, ima još dosta utakmica do kraja. Pričalo se o utakmici Dinamo - Osijek “tko dobije, bit će prvak” pa, eto, oni sada opet imaju isti broj bodova. Ništa još nije gotovo, do kraja je dovoljno utakmica. Moramo se rasteretiti, ali i, s druge strane, svaku utakmicu igrati motivirani kao da je finale Lige prvaka - završio je Andrijašević.

Kad već ne mogu s Livajom, onda mogu barem protiv njega

Sada se čini kao da su utakmice Hajduka i milanskog Intera u Europskoj ligi u kolovozu 2012. godine odigrane u nekom drugom životu. Davno je to bilo kad je Andrijašević branio boje Bijelih, a Marko Livaja Crno-plavih.


- Znamo se Livaja i ja iz još davnijih dana. Bio sam junior Hajduka, a njega su nam, dvije godine mlađeg od mene, priključili kao velikog talenta. Igrao je za nas neke turnire, završnice kupova, pokoju prvenstvenu utakmicu. Dosta se dobro poznajemo i drago mi je što ćemo se opet susresti na travnjaku. Kad već ne mogu s njim, onda barem ovako protiv njega. Da se malo vidimo, pozdravimo, popričamo... Zadnji put sam protiv njega igrao 2017. kad sam došao u Gent u prijateljskoj utakmici s AEK-om. Sigurno se radi o velikom igraču, koji će sigurno biti od velike koristi Hajduku.

Halilović nam fali, ali možemo bez svakoga

U odnosu na jesenas, Rijeci od važnih prvotimaca nedostaje samo novi igrač Heerenveena Tibor Halilović. Je li moguće da se takav pad zbio samo zbog njegova odlaska?


- I kad je on bio ozlijeđen, kao i u prvom kolu u 2021. protiv Dinama, pokazali smo da možemo bez njega. Sigurno da je bio bitan kotačić u našoj igri i da nam je puno donosio u sredini terena, karakterno i igrački, naravno da nam fali, ali, kažem, pokazali smo već da možemo bez svakoga. Protiv Dinama smo stvarno odigrali na europskoj razini, a bilo je to prije tek nešto više od mjesec dana.

Ambicije postoje, ali o ljetu ne razmišljam puno

Završetak sezone i nije tako daleko, a njime će doći i Andrijaševićev istek posudbe, kao i istek ugovora s Gentom. Što i kako dalje?


- Sve ćemo vidjeti. Volio bih napraviti neki iskorak ako situacija to omogući. Iskreno, o tome puno ni ne razmišljam, niti ne stignem razmišljati. Stalno su utakmice, a i ovaj je prijelazni rok tek završio. Ne zamaram se, vidjet ćemo na ljeto. Imam neke želje, ambicija sigurno postoji, ali znam kako to funkcionira u ovom svijetu i nekad igrač ode gdje mu se u tom trenutku namjesti, a ne tamo gdje je maštao otići.

Andrijašević protiv Hajduka

15 utakmica
8 pobjeda
2 remija
5 poraza
6 golova
3 asistencije

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 00:26