Drago Sopta / CROPIX
HNS-ova MISIJA

Šuker i Vrbanović na velikom iskušenju: Kako se riješiti Zdravka Mamića?

Šuker i Vrbanović ne žele ovoga časa izbaciti Mamića, ili za to nemaju snage. Zdravko Mamić bi pak, ako rezonski razmišlja, trebao podnijeti ostavku u HNS-u
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. ožujak 2013. 16:48

Davor Šuker i Damir Vrbanović na najvećem su iskušenju; za hrvatski nogomet, klimu u njemu i repove "afere Mamić", važnije je što će kazati Kuća nogometa nego sud. Ne, ovo jednostavno nije situacija u kojoj smiju šutjeti ili se zadovoljiti načelnim osudama ili formalnom prijavom Disciplinskoj komisiji. HNS pod "teretom Mamić" više neće moći normalno funkcionirati (iako je i dosad bilo podosta poteškoća!), ta će ga sjena pratiti na svakom koraku. Opoziv iz Izvršnog odbora minimum je što bi trebali učiniti...

Što god da je pozadina Mamićeva slučaja, i koliko god je ovoga časa nejasna, istina HNS-a je vrlo jednostavna: on je čovjek koji je aktualne čelnike postavio na te funkcije, međutim, nakon ovoga petka ništa više nije isto. Rat Saveza i državne vlasti, kad poprimi ovakve razmjere, za nogomet je neizdrživ, pogotovo što HNS "žmirenjem" na Mamića postaje nevjerojdostojan i pred javnošću, i pred Vladom, i pred Uefom. Zar nije vrhunsko licemjerje "jašiti" na borbi protiv nasilja, pritiskati vlast da ne radi sve što treba, pa istodobno u Izvršnom odboru imati čovjeka čiji je ispad huliganizam najvišeg ranga, i protiv kojega je zbog toga podignuta kaznena prijava?

Gospodo Šuker i Vrbanović, neće biti za dobro nogometa ako Mamić bude tek simbolično sankcioniran! Jer on nije 'Pero iz Bistre', on je čovjek koji generira kompletan ambijent. Sami ste kazali da su njegove izjave neprihvatljive i tim tragom treba djelovati. Pritom nije najbitnije kakav se proces vodi protiv njega, je li to vrhunska razina demokracije i dokaz da država funkcionira kako kažu jedni, ili politički motivirana hajka što tvrde Mamićevi branitelji i podupiratelji, nogomet se mora iščupati jer samo tako može, neopterećen, krenuti u bolju budućnost.

Informacije iz Rusanove govore da će vrući krumpir prebaciti Disciplinskoj komisiji i - čekati kako će se stvari razvijati na sudu. To bi značilo da će "kupovati" vrijeme, pa na kraju postupiti kako nužda bude nalagala. Šuker i Vrbanović ne žele ovoga časa izbaciti Mamića, ili za to nemaju snage. Mamić bi pak, ako rezonski razmišlja, trebao podnijeti ostavku u HNS-u. Dinamo će pustiti iz ruku jedino bude li stjeran pred zid.

Predsjednik Disciplinske komisije, Tin Dolički, prvo mora vidjeti po kojem stavku je prijavljen, a zatim djelovati. No, Mamić nije tema za Doličkog, nego za vrh Kuće nogometa. Pred "stegovnjacima" je široka paleta, od kazni tri mjeseca do godine dana zabrane rada u nogometu, što ne mora ništa značiti jer i Bajlo (Zadar), i Pauk (Šibenik), i koliko još njih pod takvom sankcijom ostali su u klubu, samo što nisu smjeli ništa potpisivati; pa do - isključenja iz nogometne organizacije, prema članku 87. u slučaju težeg kršenja Kodeksa ponašanja, što znači nanošenja osobito velike štete ugledu Saveza. Na takav potez Disciplinska komisija neće se odvažiti bez signala od Šukera i Vrbanovića. Druga je varijanta da ga Dolički i društvo uopće ne kazne s objašnjenjem da prijestup nije učinio u sklopu nogometne organizacije, a suspendirati ga ne smiju sve do pravomoćosti presude. To je strateška odluka.

Linker
20. rujan 2024 05:16