Damir Krajac / CROPIX
PREDSJEDNIK NA PAPIRU

Šuker uživa u Las Vegasu i Bangkoku, a HNS se raspada

Vlatko Marković trpio je brojne kritike, ali za 13,5 godina mandata nije izostao niti s jedne važne sjednice
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. studeni 2014. 19:10

Kad bi Hrvatska bila države kakva hoćemo da bude, a Hrvatski nogometni savez vrhovno tijelo jednog sporta koje funkcionira kako bismo željeli, ne bismo znali koja je vijest čudnija i skandaloznija: to što je Davor Šuker u trenutku najveće krize domaćeg natjecanja odletio u Bangkok na FIFA-inu reviju uz koju, uvjereni smo, idu sve slasti boravka na Tajlandu, ili što Izvršni odbor odmah na jučerašnjoj sjednici nije pokrenuo postupak njegova razrješenja. Eto kako Šuker obnaša statutarnu obvezu da se skrbi o hrvatskom nogometu: u petak u odletio u London, tamo je u subotu čuo da Hajduk nije htio igrati, no bezbrižno je nakon toga pogledao utakmicu Arsenal - Manchester United, jer valjda je posao prvog čovjeka hrvatskog nogometa da bude na derbiju Premier lige, a ne HNL-a, i nakon što je sve znao nije sjeo u avion za Zagreb i otkazao reviju i bakanalije na Tajlandu nego se, kako je priopćio Damir Vrbanović, telefonski konzultirao s njim i hladno ukrcao u zrakoplov za Aziju. Priča je toliko nevjerojatna da ju je malo tko i otkrio jer kome bi moglo pasti napamet i pitati gdje je predsjednik HNS-a dok dobar dio države ultimativnim zahtjevima želi srušiti Savez.

Kad smo jučer razgovarali s ljudima u HNS-u, i oni su se uglavnom zgražali ili kako će neki kazati “dosta toga kod nas dobro funkcionira, bolje nego što ljudi misle, ali imamo Ahilovu petu...”. Međutim, reakcije IO-a nije bilo... Da se nalazio na Antarktici, Šuker je morao uhvatiti prvi zrakoplov i dojuriti na hitnu sjednicu Izvršnog odbora jer to je njegova funkcija i obveza. Koju, očito je, obnaša nesavjesno. Bio je dužan barem pokazati da mu je stalo. Tragično je da imamo prvog čovjeka nogometa kojem je važniji FIFA-in provod na Bangkoku . Baš se pitamo je li u Londonu i na sekundu pomislio da je možda ipak njegov posao u Hrvatskoj, i da bi se trebao vratiti doma. Bojimo se da nije.

Neki će kazati da je pobjegao od odgovornosti dok bura ne jenja, ali zapravo je nešto drugo: i njemu je jasno da u HNS-u ima samo predsjedničku titulu, a nema stvarnu snagu, po pitanju strateških tema tek je na marginama. Nije ga uzbudilo ni što će gurnuti Zdravka Mamića u nezahvalnu poziciju da kao prvi čovjek Dinama, zajedno s Vrbanovićem vodi sjednicu HNS-a, na kojoj je tema Hajduk. Odluku Bijelih da ne igraju derbi oštro osuđujemo, no kako ih ne razumjeti da se u takvim okolnostima ne osjećaju ravnopravnima. Opet, Mamić je sam odbacio krinku i jasno se “isprsio” kao velika gazda uzimajući ulogu prvog dopredsjednika.

Šukerov potez jedino bi dobio smisao kad bi se nakon svega vratio u Zagreb i podnio ostavku. Ali uvjereni smo da se to neće dogoditi. Kako vodi Savez 2,5 godine mnogo se pisalo, samostalnim odlukama isticao se baš kad se trebao konzultirati, poput dogovora utakmice s Argentinom. Naravno da nakon povratka iz Milana nije više bilo riječi o Kovačevoj pričuvnoj postavi u tom susretu, kao što je najavio.

Vlatko Marković trpio je brojne kritike, ali za 13,5 godina mandata nije izostao niti s jedne važne sjednice HNS-a. A i on je bio u FIFA-inim komisijama. Šukeru nije prvi put da se IO sastaje bez njega. Nakon San Sira se nije oglasio, nakon “derbija” je odletio u Aziju. A još nedavno je mjesec dana bio u Americi, u Las Vegasu i na ostalim destinacijama. Da nije Davor Šuker, neki zaposlenici ne bi bili sigurni kako izgleda, koliko se nalazi na radnom mjestu u Vukovarskoj 269. No, zato je s karticom HNS-a ugodno putovati svijetom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. lipanj 2024 10:54