VLADO KOS/CROPIX Cropix
MILE, LEGENDA

‘Svaka čast svim prijašnjim trenerima, ali tek pod Bjelicom se sve promijenilo! Transfer? Evo mog plana‘

Kapetana Osijeka dijeli još 40 utakmica od mjesta u klupskoj povijesti
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 29. travanj 2021. 20:10

Vremena se mijenjaju, ni Gradski vrt više nije mjesto kakvo je bilo prije samo četiri godine, ali jedna je konstanta ostala - Mile Škorić! Međunarodni centar za sportske studije (CIES) objavio je kako je Škorić nogometaš s uvjerljivo najviše nastupa za jedan klub u Prvoj HNL u posljednjih deset godina, odigrao je 220 utakmica, odnosno 18.713 minuta.

Proveo je Škorić u Osijeku 12 od 14 sezona profesionalne karijere, a kapetanska traka oko njegovih je ruku posljednje tri sezone, od odlaska Borne Barišića kod Stevena Gerrarda u Glasgow Rangerse u ljeto 2018. Proživio je s klubom i najteže padove i najveće uspone. Debitirao je za Bijelo-plave na Stanovima protiv Zadra prije 13 godina, 22. ožujka 2008., s nepunih 17 godina. Neki detalji koje je proživio u klubu danas izgledaju kao ružan san. Bio je u generaciji nogometaša Osijeka koja je zagrljena stala nasred travnjaka na Kantridi na dvije minute kako bi alarmirala na loše stanje u klubu i neisplatu plaća kojih nije bilo šest mjeseci. Bilo je to prije samo sedam godina.

Mučna vremena

- Nije bilo bajno, nije bilo lako tada biti nogometaš Osijeka. Bile su grozne te godine, čekamo na plaću, a moramo plaćati obaveze prema državi, najam stanova... Nemamo od čega platiti, a moramo. Bilo je stvarno mučno i tom se trenutku ne može puno misliti na nogomet i na terenu davati sve od sebe. Hvala Bogu pa je to iza nas.

Otkako je u Osijeku igrao je i zadnjeg veznog, središnjeg veznog, lijevog i desnog beka, lijevo i desno krilo, napadača... Samo na vrata nije stao. Vrhunce karijere doživio kao stoper.
- Ja sam kao stoper i počeo u Novim Mikanovcima. I kada sam prešao u vinkovačku Cibaliju u mlađim kategorijama sam također igrao stopera i tek po dolasku u Osijek su me prebacili u vezni red. Ali sudbina je htjela da se vratim na prirodnu poziciju. Igrao sam u HAŠK-u drugu ligu, netko od stopera se bio ozlijedio i pitali su me mogu li odigrati na njegovom mjestu. I proglašen sam za igrača utakmice! Vratio sam se u Osijek kao stoper, ali i dalje sam krpao sve pozicije kako kod kojeg trenera, igrao sve što je trebalo, dok me Zoran Zekić nije konačno vratio na moju poziciju.

Najbolji u povijesti

Zanima nas je li bilo teže igrati utakmicu protiv Hrvatskog dragovoljca u kojoj je Josip Barišić zabio gol za prvoligaški spas u 83. minuti ili nedavne derbije u kojima je Osijek tražio priključak za Dinamom i igrao za titulu.
- Lakše je igrati sada kada se boriš za nešto veliko. Tada nam je prijetio niži rang i tko zna što bi bilo s klubom da se to dogodilo. To mi je bila najteža utakmica koju sam odigrao.

Preživio je loše dane u klubu, sada živi one dobre, a vjeruje da najbolji tek slijede.
- Bile su mi prekrasne ove godine u kojima smo pobjeđivali i europske velikane poput PSV-a, skupio sam četiri nastupa za reprezentaciju i sada mi preostaje još da s Osijekom osvojim i neki trofej.

Osijek je matematički i dalje u igri, ali ova sezona kako god završila pokazala je kako Bijelo-plavi mogu biti dostojan izazivač Dinamu.
- Nećemo odustajati sve dok imamo šanse. I da ne završimo prvi opet ćemo ostvariti najbolji prvenstveni plasman u klupskoj povijesti, što nije mala stvar pogotovo s obzirom na loš start sezone. Suigračima i stručnom stožeru zaista kapa dolje. Pokazali smo da smo dostojan protivnik Dinamu i da bismo se i iduće sezone mogli “potući” za prvo mjesto.

Puno toga se promijenilo u stavu momčadi. Ni prethodnih godina Osijek nije nedostajalo kvalitete, naprotiv, ali korak za Dinamom nisu uspjeli zadržati.
- Poštujem sve trenere Osijeka, svi su oni odlični stručnjaci i radili su odličan posao, ali dolaskom Nenada Bjelice momčad je kliknula, shvatili smo da vrijedimo, promijenio se mentalitet...

Sve je teže očekivati neki dobar transfer, u lipnju ću napuniti 30

Odigrao je Škorić za Osijek do sada 287 utakmica u svim natjecanjima i zabio 18 golova (ove sezone jedan, ali 1:0 pobjede vrijedan protiv Šibenika u Gradskom vrtu). Nedostaje mu svega devet nastupa da “skine” Damira Vuicu koji je trenutno drugi na listi nogometaša koji su u najviše navrata nosili dres Bijelo-plavih (295). Sve bliže je i Bakiru Bešireviću koji je rekorder po broju nastupa za Osijek (327) otkako je HNL-a. Nedostaje mu tek 40 utakmica za Bijelo-plave. Preduvjet da nadmaši Beširevića je, naravno, da ostane u Gradskom vrtu barem još jednu sezonu.
- Realno je sve teže očekivati neki dobar transfer jer u lipnju ću napuniti 30. Meni ne bi bio nikakav problem završiti karijeru u Osijeku. To je moj klub! Obožavam igrati za Osijek, kapetan sam, u krugu reprezentacije i uživam u svakom trenutku. Bit će kako bude, ali ako ostanem, a što je i izvjesno, opet nitko nije pretplaćen na mjesto u momčadi.
Zabilježio je četiri nastupa za reprezentaciju, a posebno impresivan bio je posljednji kada je na Poljudu Cristiana Ronalda “spremio u džep”. Euro je pred vratima, izvjesno je kako će se Škorić naći na širem popisu izbornika Dalića, u posljednjem reprezentativnom “prozoru” na početku kvalifikacija za SP uručen mu je pretpoziv, a nada se kako će njegovo ime biti i među putnicima na kontinentalnu nogometnu smotru.
- Izbornik će odlučiti hoću li biti unutra ili ostati u pretpozivu. Igram kvalitetno u posljednje vrijeme i trudim se. Kao i svakom igraču cilj mi je doći u krug reprezentacije i zadržati se u njemu što duže, a na izborniku je da izabere najbolje - zaključio je Škorić.

Najviše nastupa za Osijek u Prvoj HNL

1. Bakir Beširević 265
2. Damir Vuica 251
3. Mile Škorić 249
4. Tomislav Šorša 225
5. Josip Balatinac 204

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 14:52