MATIJA DJANJESIC/CROPIX
DOBITNE ROŠADE

Sve je nacrtano: Hajduk pobjeđuje kad je taj dvojac u igri, a vidjeli smo i dva važna trenerova poteza

Trener je pokazao da nije sve prepustio samo imaginaciji vrhunske igračke klase
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. rujan 2021. 07:17

Tko je pažljivo pročitao najavu, dobio je “nacrtanu” utakmicu u Puli. Hajduk pobjeđuje u gostima kada u momčadi ima Livaju i Krovinovića, bila je temeljna postavka analitičkog teksta o dvobojima Bijelih izvan Poljuda ove sezone. Druga je bila analiza pobjeda Hajduka u Puli kroz proteklih šest godina s naglaskom na individualnu klasu. Sve kao servirano za konačni epilog, koji po igri i akterima dvoboja gotovo da i nije mogao biti drukčiji.

Hajduk je bez Livaje odigrao uzvrat u Kazahstanu, a bez Krovinovića utakmicu s Lokomotivom u Zagrebu na startu prvenstva. Tri pobjede upisao je Hajduk na HNL gostovanjima ove sezone, sve tri kada je spomenuti dvojac bio na travnjaku. Pored toga, za pulsku utakmicu treba naglasiti još bitan detalj. Krovinović je u drugom dijelu preseljen bliže suparničkim vratima, a Livaja u samu “špicu”. Krovinovićeva lopta u takvoj je koncepciji jednom pronašla Livaju, što je bilo dovoljno za treći pogodak splitskog velemajstora. Utakmice su potvrdile, s Livajom i Krovinovićem nema straha na gostovanjima. Barem u susretima s klubovima izvan “top 4”.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

U prvoj temi je sadržana i druga priča. Individualna klasa je nesporno presudila. Kao i proteklih sezona kada su na Drosini zabijali Ante Erceg, Mijo Caktaš, Marko Futacs, Mirko Ivanovski i društvo, tako je ovog puta zasjao Livaja. Hajduk je utakmicu rutinski dobio, bez briljantne igre, ali s jasnim pečatom klasnog pojedinca, kakvog Istra nema u svom kadru i tu priča završava. Ustvari je i počela i završila na istom detalju.

Pritom treba dodati i dva trenerska poteza, kojima je Gustafsson pokazao da nije sve prepustio samo imaginaciji vrhunske igračke klase. Izvadio je na poluvremenu Eduoka vrativši Sahitija na njegovu prirodnu poziciju, desno krilo. Atanasova je s klupe poslao u sredinu, Livaju gurnuo naprijed, a Krovinovića pomaknuo na njegovo mjesto polušpica. Promjene su urodile plodom, Sahiti je izborio prvi kazneni udarac, Krovinović bivao opasniji iza napadača, a o Livaji smo ionako sve rekli. U finišu je Šveđanin isprobao i postavku s trojicom stopera nakon ulaska Katića.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Dobio je utakmicu Gustafsson i sada ima gotovo nešto manje od dva tjedna za pripremu Lokomotive. U međuvremenu će sljedeći tjedan imati i kup-ogled s trećeligašem Primorcem u Biogradu, još jednu prigodu za testiranje momčadi, prije svih Fossatija, od kojeg se očekuje povratak u momčad za utakmicu s Lokosima. Naime, Krovinović je zaradio treći žuti i optimisti bi rekli “dobro je, igrat će u Osijeku”. Istina, ali je činjenica da Krovinovića nema protiv Lokomotive. Zato je Biograd zadnji test za Fossatija, koji bi trebao zauzeti mjesto u veznom redu. U kadar se nakon tri mjeseca izbivanja vratio Kačaniklić, za Bijele je dobra vijest da se pojačava ionako snažna prednja linija.

Pula je prošla, svi benefiti pobjede su analizirani i Hajduk se maksimalno treba fokusirati na nastavak prvenstva. Prije toga odraditi i Kup prema očekivanjima, pa nastaviti sa skupljanjem bodova u prvenstvu. Do nove stanke u HNL-u tek su dvije utakmice, spomenuta Lokomotiva i Osijek. Dvije važne, ali i jako zahtjevne utakmice za ambicije Splićana. U Puli su se napunili samopouzdanjem, ali u sportu su najbitnija dokazivanja u prvoj sljedećoj utakmici.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 13:32