SEZONA 2012/2013.

Sve kante reprezentativaca: Mourinho ne priznaje trofej Modrića, Mandži četiri titule!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. lipanj 2013. 09:17

Mario Mandžukić apsolutni je hrvatski junak sezone , napadač Bayerna osvojio je od najmanjeg do najvećeg - čak četiri trofeja. Kako ih je okrunio s Ligom prvaka, njegov je učinak apsolutan. Nanadmašan. No, Mandžukić te Šahtarov dvojac Darijo Srna i Eduardo da Silva zapravo su iznimka. Oni su jedina trojica igrača s aktualnog popisa Igora Štimac koji su ove sezone osvajali “po Europi”, u glavnim natjecanjima. Luka Modrić podigao je pehar Superkupa u kolovozu, no kako kaže Mourinho “To nije pravi trofej, to ne brojim”. Hrvatski izbornik u momčadi ima i četvoricu dinamovaca (Šimunić, Sammir, Ademi i Halilović) koji su vlasnici domaće dvostruke krune, a na listu je stavio i Marija Maloču (Hajduk), međutim kapetan pobjednika nadmetanju za Rabuzinovo Sunce zbog ozljede nije u akciji Škotska/Portugal. I to je sve.

U završnicu klupske sezone ušao je čak 21 nogometaš koje je Igor Štimac stavljao na popis otkako je preuzeo nacionalnu vrstu, a toj brojci treba pridodati i Gregoryja Sertića. Na kraju su se osladila jedanaestorica (Andrijašević i Kelava ovom prigodom nisu aktivirani!), i “Francuz” Sertić čiji je Bordeaux u finalu Kupa 3:2 svladao Evian. No, Gregory još nije dobio odborenje Fife da nastupa za Vatrene.

Jesu li onda hrvatski igrači u 2012/13. bili uspješni? Jesu, jer mnogi nisu u ekipama čiji su dometi titule, ali svojom su odličnom ili dobrom igrao pomogli u ostvarenju manjih, itekako važnih ciljeva. Stipe Pletikosa ostao je s Rostovom u prvoj ligi, Gordon Schildenfeld zabio je gol s kojim je PAOK ušao u Ligu prvaka, Ivan Rakitić bio je središnja figura Seville, Ivica Olić donio je proljetni preporod Wolfsburgu, Mateo Kovačić pobrao je komplimente u Interu, Ivan Strinić standardno djelovao u Dnjipru, Danijel Subašić izborio je s Monacom plasman u najviši francuski rang... Ivan Perišić specifična je priča, iz Borussije se otisnuo zbog minutaže, u Wolfsburgu su ga pogodile čak tri ozljede.

Bayer je dominirao Njemačkom i kontinentom, Mandžukić je u tom “ansamblu” diktirao ratničke note i to pred očima cijeloga svijeta dodavši tako dojam o uspješnim Hrvatima čak i iznad realnih pokazatelja. Srna je kapetan i godinama među ključnim ljudima Šahtara, sa 15 asistencija prvi dodavač lige, dok je Eduardo ugradio četiri prvenstvena pogotka i pet asistencija, međutim, u Ligi prvaka ispali su u osmini finala a ukrajinsko prvenstvo nije niti približno u fokusu hrvatske javnosti kao najbolja “zapadna” natjecanja. Luka Modrić, čiji je transfer u Real bio središnji događaj minulog ljeta, ostao je drugi - u prvenstvu iza Barcelone, u kupu iza Atletica; te polufinalist Lige prvaka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 04:18