CROPIX
EVO TKO OSTAJE

TAKO JE TO NA POLJUDU Frane Zolja ekspresno otišao u Kinu, napadači Hajduka se prebacili na FUTSAL!

Piše: Frane VulasObjavljeno: 01. ožujak 2018. 09:57

Život nakon Francka Ohandze, ili ima li Hajduk dovoljno napadačkog oružja nakon odlaska Zolje? Odlaskom Kamerunca u Kinu Hajduk je ostao i bez drugog najboljeg ovosezonskog strijelca nakon što je ove zime s Poljuda otišao i Ante Erceg. Ukupno su Ohandza i Erceg ove sezone zabili 24 od 58 pogodaka "bijelih", odnosno čak 41 posto, piše Slobodna Dalmacija.

Tko će sada "ući u njihove kopačke"? Netko mora ponijeti taj teret, a Hajduk nije mogao reagirati i angažirati zamjenu jer se ponuda iz Kine pojavila kada je već završio prijelazni rok za Hrvatsku. Hajduk ostaje na FUTSAL napadu – FUTacs-SAid-ALmeida! Na papiru napadača Hajduku ne nedostaje, ali je u praksi situacija ipak složenija s obzirom na probleme s ozljedama Marka Futacsa i Huga Almeide.

Nakon neočekivanog domaćeg poraza od Slaven Belupa izdušio je poljudski balon optimizma. Hajduk je tim kiksom ostavio sebe na minus devet u odnosu na Dinamu, ali osjet je da je još hladnije, kao da je brat bratu recimo minus 15. Pokazao je to najbolje šok nakon što je sudac ogleda označio kraj, kad su svi na stadionu od igrača do navijača ostali zamrznuti. Ne, od temperaturne studeni.

Naime, u svim kalkulacijama da se može (u)loviti Dinamo ta su tri boda bila unaprijed upisana. Uz to "modri" još imaju susret manje (odgođeni protiv Rijeke na Rujevici), pa potom i seriju lakših susreta. Uglavnom se sve nade u osjetniji rezultatski iskorak sada polažu u kup, gdje će se u polufinalnom ogledu 13. ožujka Hajduk obračunati s Lokomotivom u Zagrebu.

Bez Ohandze će to ići sigurno teže, makar su na Poljudu imali 1,2 milijuna razloga za prodaju. No, zbog kasnog interesa Shenzena im je i bilo jasno da do ljeta klasičnu zamjenu figuru za figuru (uz plaćanje odštete, da nije u pitanju slobodan igrač) neće moći napraviti. Sve ostaje na Saidu, te iskusnom dvojcu Almeida – Futacs koji je zajedno spletom okolnosti zbog ozljeda dosad u HNL-u ove sezone upisao jedan start! Može li onda i Gyurcso dobiti ofenzivniju ulogu, mogu li do prilike mlađi, Šego, Delić...?

Preostali arsenal Hajduka

Said glavni adut (24 nastupa/10 golova)

Ahmed Said Said se po formi na početku drugog dijela sezone (kao i krajem jeseni), ali i s obzirom na stanje konkurenata za mjesto u momčadi, čini neupitnim starterom za subotnji ogled protiv Rudeša. A slično bi trebalo biti i ubuduće. Said je od igrača koji su u klubu najbolji strijelac "bijelih" ove sezone s osam prvenstvenih pogodaka. No, nad njim i dalje ostaje upitnik zbog dosadašnjih disciplinskih iskakanja iz tračnica. Ne tako davno u listopadu, dok je još trener bio Joan Carrillo, bio je izbačen u drugu momčad. Sa(i)d je konačno dočekao ulogu prvog napadača.

Hugo se vraća protiv Rudeša (11 nastupa/2 gola)

Hugo Almeida trenira s momčadi nakon što je imao određenih problema s leđima, te nakon što je preskočio oglede protiv Dinama i Slaven Belupa (protiv Cibalije je ušao s klupe). Međutim, izglednije je da se s njim u subotu neće riskirati od prve minute, da bi na teren ipak mogao ulaskom s klupe. Almeida puca od iskustva, ali godine po svemu čine svoje (za tri mjeseca će napuniti 34.) i njegove nastupe treba dozirati. Ukupno je ove sezone u HNL-u od deset ligaških nastupa ukupno samo jednom startao, a na terenu je proveo dosad tek skromne 294 minute.

Futacs možda protiv Lokomotive u kupu (5 nastupa/1 gol)

Vratio se treninzima Marko Futacs, jedan dio treninga odrađuje i s ostatkom momčadi, ali iza njega je duga pauza koja traje još od početka kolovoza, već gotovo sedam mjeseci. No, u slučaju teških ozljeda kao što je ozljeda i operacija prednjih križnih ligamenata koljena jedno je povratak na teren, a drugo u formu. Za to će mu sigurno trebati još malo više vremena. Ne očekuje se u idućim prvenstvenim susretima. Svakako ne treba kod ovakvih ozljeda žuriti s povratkom. Možda se na teren vrati do kup ogleda s Lokomotivom sredinom ožujka.

Prostor za priliku Šegi (1 nastup/0 golova)

Otvara li se u ovakvoj situaciji i malo vremena i prostora za mladog i talentiranog Michelea Šegu koji je na sebe skrenuo pažnju nastupima u drugoj momčadi? Prvenstveni debi mladić kojem je tek 17 godina upisao je ulaskom s klupe u završnici ogleda u Vinkovcima. I po tome će se pamtiti tih uvjerljivih 5:0 kod Cibalije (dva efektna gola Ohandze). Svoje je prilike dobijao i tijekom priprema u Turskoj. Nije klasični robusniji napadač, već omaleni, brzi, dribler... Šego je budućnost kojoj u sadašnjosti treba otvoriti vrata, ali i pustiti ga da sam kroz njih prođe.

Sve počinje od Adama (1 nastup/0 golova)

I Gyurcso bi kao krilni napadač (na posudbi na Poljudu iz poljskog Pogona), ovozimsko pojačanje, mogao imati vrlo važnu ulogu u cijeloj priči o potrebnom novom redizajnu ofenzivne linije. On može biti prvi pomoćnik klasičnoj punti, klasično krilo u sustavu s tri ofenzivno orijentirana igrača. Nije se proslavio u prvenstvenom debiju protiv Slavena, baš je on nesmotreno izgubio loptu nakon čega je sijevnula akcija Belupa za jedini gol, ali i njemu treba dati malo više vremena. I Mađara se očekuje protiv Rudeša od prve minute.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 19:09