Slavlje igraca Dragovoljca nakon pobjede i ulaska u prvu ligu
 TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix
UZBUDLJIVO U NOVOM PRVOLIGAŠU

‘Tako to izgleda s Trga Bana Jelačića! Ali sada sam pokazao svima koji su me ‘bušili‘ kod predsjednika‘

Hrvatski dragovoljac vratio se u Prvu HNL, a za SN o svemu otvoreno progovara trener Kuljanac
Piše: Slavko KonopljakObjavljeno: 25. svibanj 2021. 13:12

Nije mu se skidao osmijeh s lica. Trener Hrvatskog dragovoljca, Miroslav Kuljanac, poslije velike i najznačajnije ovosezonske 2:1 pobjede u Kustošiji u dvoboju s Dubravom Tim Kabel, kojom je momčad iz Sigeta zakoračila na prvoligašku scenu, zamolio nas je za minutu, otrčao je potom u klupski restoran na dva-tri gutljaja pobjedničkog šampanjca i reda pjesme, a potom istrčao na nekoliko vrlo vrućih i otvorenih pitanja.

image
Miroslav Kuljanac
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Utišao kritičare

Poslije sedam godina HD se vratio u prvoligašku društvo. S obzirom na godine između ta dva velika uspjeha, a koje su bile vrlo turbulentne, kada ste ovoga siječnja dobili poziv predsjednika kluba Marinka Perića da samostalno preuzmete trenersku klupu Crnih, jeste li vjerovali da se možete okititi krunom?

- Možda ću biti malo prebahat, ali moram jasno reći - da nisam vjerovao, ne bih se ni prihvatio tako zahtjevnog posla. Ipak, nije u pitanju bila samo moja vjera, nego sam posao prihvatio i zbog predsjednika Perića, idejnog začetnika toga projekta, koji mi je dao priliku i vjerovao u moje trenerske mogućnosti. Sjetite se, kada sam ustoličen za glavnog trenera, mnogi dušobrižnici kritizirali su predsjednika da je unaprijed ispisao presudu o propasti kluba, stoga mi je drago da je on ovim našim velikim uspjehom dobio satisfakciju i stišao sve one koji su mojim promoviranjem podignuli glavu iznad vode i davali nam male prognoze za uspjeh - ističe na početku razgovora Miroslav Kuljanac, iza kojeg je dugačka nogometna priča. U Prvoj HNL igrao je za Inter, bio je dugogodišnji pomoćnik Igora Pamića u Karlovcu, a veliki obol dao je i u preporodu HD-a u jesen ove sezone kao pomoćnik Borisa Perkovića s kojim je osvojio jesenski dio prvenstva...

image
Seth Amoateng
TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix

Neki podmeću da vam je predsjednik Perić sastavljao momčad?

- Da takve ne bih previše rastužio, premda je to provokacija, možda imaju čak i pravo ako se gleda s Trga Bana Jelačića, no kad se uđe u srž stvari, onda treba istaknuti da jedan čovjek u kolektivnom sportu ne može sam stvoriti pozitivne rezultate, već se oni stvaraju velikim zajedništvom i u obiteljskoj atmosferi, a u takvom ozračju jasno je da postoji pozitivna borba mišljenja. No, da bi klub funkcionirao na najvišem nivou, svatko od nas mora odraditi svoj dio posla jer u suprotnom sve otiđe u anarhiju. Znate i sami, kod poraza samo je jedan krivac, trener, a pobjedu slave svi. Dakle, trener je taj koji odgovara za rezultate, a ne predsjednik ili bilo tko drugi iz kluba, stoga svi ovi komentari sveznajućih nemaju nikakve čvrste temelje. Ja sam, to moram posebno istaknuti, imao veliku sreću što je Marinko Perić predsjednik kluba, da je to bio bilo tko drugi, sigurno ne bih dobio priliku, ali to ne znači da sam morao poslušati svaku njegovu sugestiju. Dapače, imali smo par lakših okršaja, ali samo u četiri oka i stoga mi je još draže ovo prvo mjesto da pokažem svima onima koji su me “bušili” preko predsjednika Perića da su doživjeli svoj najteži poraz.

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix

Hoće li Hrvatski dragovoljac krenuti u prvoligaško društvo s vama ili će potražiti neko drugo trenersko rješenje?

- Ja sam prije svega vojnik kluba, na plaći Zagrebačkog nogometnog saveza. Kako u klubu odluče, ja ću prihvatiti. Mogu se natrag vratiti u omladinski pogon ili pak krenuti s prvoligaškim pripremama. Vjerujem da će prevagnuti ova druga opcija, da ću biti na klupi Hrvatskog dragovoljca i u prvoligaškom društvu, a onda će moja trenerska sudbina ovisiti o rezultatima. Uostalom, svjestan sam da trenerski koferi uvijek moraju biti spremni za put.

image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix

Nužna su pojačanja

Mnogi stručnjaci, i oni koji to nisu, kažu da morate ovoga ljeta dovesti najmanje deset novih igrača jer iz sadašnje drugoligaške momčadi ne vide nijednog koji bio mogao uspješno igrati Prvu HNL. Kakvo je vaše mišljenje?

- Pa, iskreno govoreći, sada kada se igra bez gledatelja vidi se kakva je igračka snaga klubova, što znači da nema velike razlike u kvaliteti, već samo u načinu rukovođenja klubom i financijama. Ali, budući da mi ne želimo plesati samo jedno prvoligaško ljeto, svjesni smo da moramo dovesti 5-6 iskusnijih i kvalitetnijih prvoligaških igrača jer teško se može sezona izvući pozitivno ako u rosteru imaš samo 15 kvalitetnih igrača, koji se kroz sezonu, zbog ozljeda i kartona, može znatno razvodniti – objektivan je Kuljanac.

Prije zadnjeg prvenstvenog kola s Orijentom 1919 i promocije prvaka, Hrvatski dragovoljac ove srijede, 26. svibnja (17.30 igralište u Sigetu), mora odraditi još polufinalnu utakmicu Kupa ZNS-a s drugoligašem Sesvetama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 14:36