Vladimir Dugandzic / CROPIX
IZBORI U SPLITU

TANDEM KOJI MNOGI PRIŽELJKUJU NA POLJUDU Prvi favorit za predsjednika je jasan i tu nema dvojbe, legenda kluba poručuje: 'Digao bih ruku za njega'

IZBOR ZA PREDSJEDNIKA HAJDUKA Prijave za natječaj vrijede zaključno s jučerašnjim datumom, a kompletan popis kandidata bit će poznat tek u petak
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. veljača 2019. 18:55

Prošao je i posljednji dan natječaja za predsjednika Uprave Hajduka koji će naslijediti Jasmina Huljaja. Slijedi otvaranje prijava krajem tjedna, a do tada ni čelnici Nadzornog odbora nemaju cjelovitu informaciju tko je sve poslao prijavu na natječaj. Sigurno je da znaju jesu li se javili željeni kandidati, ali s obzirom na to da vrijedi i pečat pošte s jučerašnjim datumom, jasno je da će kompletni popis kandidata biti poznat tek u petak. Ali neće se kao u slučaju kandidata za Nadzorni odbor javno objavljivati.

Brbić prvi favorit

Marin Brbić prvi je favorit, u to nema spora. Ne bude li prijava novih kandidata, poslovnih ljudi s imenom i prezimenom u hrvatskom okruženju, Brbić je povratnik na Poljud. Ali Brbić za SN jučer nije potvrdio da je poslao prijavu na natječaj!? Ostao je medijski zatvoren, bez izjava s kojima bi sugerirao mogući tijek zbivanja. Brbić je i prošle jeseni poslao kandidaturu za člana Nadzornog odbora, međutim tada je njegova prijava odbačena iz proceduralnih razloga. Još uvijek je tada bio pod sankcijom Zakona o sportu.

- Iako se radi o jednom od najistaknutijih predsjednika Hajduka u posljednjih nekoliko desetljeća, čovjeku koji bi svojim profesionalnim i moralnim kvalitetama sigurno pridonio trećim po redu izborima za NO Hajduka, zakon je jednak za sve, pa tako i za gospodina Brbića. Zakon o sportu direktno nalaže kako na čelnim pozicijama sportskih društava ne smiju biti osobe koje su u protekle tri godine bile kazneno ili prekršajno kažnjavane za prekršaje iz domene sporta - objašnjeno je iz Povjerenstva Našeg Hajduka koji je provodio izbore za NO splitskog kluba.

Hanza Media

Kazna je istekla

Međutim, kazna je istekla, nema pravne prepreke da se Brbić prijavi. I vrati u Hajduk točno nakon tri godine. Smijenjen je 1. travnja 2016., a bude li izabran za nasljednika Huljaja s radom će službeno započeti 1. travnja ove godine.

Međutim, za razliku od prethodnog saziva Uprave, u novom je predviđena jedna važna promjena, a to je mjesto direktora kluba. Stoga nije isključeno da Brbiću pripadne ta funkcija, a da mjesto predsjednika Uprave zauzme Zoran Mamić iz tvrtke Tommy, generalnog sponzora Hajduka. Mamić kao čovjek s kapitalom, a Brbić s operativnim iskustvom rada u Hajduku. Mamić i Brbić su tandem koji bi sigurno mnogi željeli vidjeti na čelu splitskog kluba.

Proteklih osam dana često se spominjao Boris Sesar kao jedan od kandidata za predsjednika Uprave, međutim nema čvrste spoznaje da se Sesara uspjelo nagovoriti da se prihvati posla u Hajduku. Menadžer iz Deutsche Telekoma prošlog je ljeta slovio kao najveći kandidat za nasljednika Kosa na mjestu prvog čovjeka Uprave Hajduka, ali baš se na njegovu primjeru još jednom pokazalo koliko su nezahvalne i krhke prognoze.

Mamić poslao znakovitu čestitku

"Sritno presidente" napisao je Zoran Mamić na Facebooku iznad članka s fotografijom na kojoj se nalazi u društvu Brbića.

Screenshot (Facebook)

Manji broj prijava

Uostalom, zar su Kos i Huljaj imali status medijskih favorita kada su dobivali povjerenje Nadzornog odbora i preuzimali Hajduk. Huljaj je, primjerice, izabran između 103 kandidata prošlog ljeta, ali ovoga puta se očekuje znatno manji broj prijava. Prvi je razlog kratkoća roka (osam dana umjesto tadašnjih 30), a drugi je činjenica da nema angažirane “head hunting” agencije koja bi uime Hajduka tražila potencijalne kandidate iz poslovnog svijeta. Tako se čeka konačno izvješće i odgovor na pitanje tko je sve otišao na poštu i poslao prijavu. Poput Marija Paladina, koji je prošle jeseni bio kandidat za NO, a ovog puta ambiciozno želi mjesto predsjednika Uprave. Zato iz kruga onih koji su se javljali u dva protekla izbora, za predsjednika u lipnju i Nadzorni odbor u studenome, treba tražiti najveći broj kandidata za mjesto nasljednika Huljaja. Nadzorni odbor u petak bi trebao imati kompletirane prijave, slijedi zatim razgovori s užim brojem kandidata i sredinom ožujka izbor predsjednika Uprave. Formalna primopredaja uslijedit će 1. travnja do kada Huljaj ostaje u klubu.

'Osobno bih digao ruku za Brbića'

Što na temu izbora predsjednika Hajduka kaže nekadašnji kapetan i trener Bijelih Ivan Pudar koji se nedavno vratio iz Kazahstana gdje je klubu Kaspij Aktauu osigurao opstanak, ali nije ostao jer je u međuvremenu izglasan zakon da stranci ne mogu biti treneri u Drugoj ligi? Kakav bi novi predsjednik trebao biti?

- Predsjednik kao predsjednik treba biti čovjek koji je duboko bio u sportu, koji razumije sportske stvari. Međutim, u situaciji kakva je ovdje evidentno je da je predsjednik sporedna stavka jer opet odlučuje Nadzorni odbor. Predsjednik kao takav nije ni potreban klubu, više je, po meni, potreban direktor koji će imati potpis i provoditi u djelo ono što mu naredi Nadzorni odbor.

Ivan Pudar
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Ivan Pudar

Kao kandidat se spominje Marin Brbić – je li on taj ili možda netko drugi…?

- U povijesti se dosta trenera vraćalo na klupu, a ja, recimo, nisam, bio sam samo jedan put. Stoga ne vidim razloga da se Brbić ne bi vratio. Ako svi smatraju da je napravio uglavnom dobre stvari, ne vidim prepreku da ponovno ne bi bio predsjednik. Što se mene osobno tiče, digao bih ruku za njega. On je upoznat sa svim mogućim stvarima u Hajduku, ali opet ponavljam da je pitanje ovlasti, odnosno toga što predsjednik može, a što ne može. Predsjednik bi trebao biti taj koji donosi odluke u klubu, a ne Nadzorni odbor ili netko drugi. On je odgovoran za te stvari, a što se tiče Nadzornog odbora najmanje dvojica bi trebala biti iz struke, odnosno nogometa. Nemam ništa protiv njih, oni su izabrani legalnim putem, niti ih poznajem. No logičnije bi bilo da su neki iz struke ako se već bave pitanjima tko će biti trener ili sportski direktor. (dku)

'Brbićevo iskustvo samo može pomoći'

Kakva su razmišljanja Ivana Buljana o izboru novoga predsjednika Hajduka, nasljednika Jasmina Huljaja koji još samo formalno obnaša funkciju čelnoga čovjeka Bijelih? Buljan je bio kapetan, trener i sportski direktor Hajduka, jasno je da poznaje mehanizam funkcioniranja u nogometu, a o karakteristikama budućeg predsjednika rekao je sljedeće:

- Bože moj, morao bi biti kvalificiran, mora nogometno disati. Nije potrebno da poznaje taktiku i mehanizme treninga, takve detalje, ali mora znati kako stvari funkcioniraju. Nužno je da poznaje principe funkcioniranja nogometnoga kluba te imati ideju kako krenuti naprijed, jer ovo što je došlo, jako je loše. Kažem, mora poznavati nogomet kao sport i nogometnu priču te odnose u nogometu. Ponavljam, ne mora poznavati taktiku, ali da bude čovjek koji je pao s neba i došao u nogomet, to nikako ne bi bilo dobro.

Split, 240508.
Danas je u Plavom salonu Gradskog stadiona u Poljudu predstavljen novi sportski direktor Hajduka Ivan Buljan. Ivan Buljan jedan je od legendarnih igraca Hajduka sedandesetih, kojeg se ljubitelji ovog splitskog kluba sijecaju po zlatnim vremenima kluba kada je Hajduk kao nogometni klub nesto znacio i u Europi. Za ime Ivana Ike Buljana veze se i afera oko pronevjere novca preko Hajdukovih crnih fondova, pa je svojevremeno cak bio i sproveden s lisicinama u splitsku policijsku upravu.
Ivan Buljan ispred Hajdukovih murala na Poljudu.
Foto: Mario Todoric / Cropix
Foto: Mario Todoric / Cropix
Ivan Buljan ispred Hajdukovih murala na Poljudu.

Imena nekih kandidata se već znaju, natječaj je službeno završio s jučerašnjim datumom, a prijave će stizati ovih dana… Dosta se spominjalo ime Marina Brbića koji je tu funkciju uspješno obavljao. Jeste li za njegov povratak ili za dolazak nekoga drugoga?

- Marin Brbić sigurno ima određeno iskustvo, poznaje prilike i način na koji to sve skupa funkcionira. Gledajući ovako, od oka, mislim da on ima prednost u odnosu na ostale kandidate, ako ne ništa, onda zbog svog minuloga rada u klubu. Njegovo iskustvo samo može dobro doći, ne može škoditi. Ostale ljude ne poznajem, ne znam ništa o njima. Oni mogu biti doktori znanosti, ovo i ono, međutim, nogomet je nešto drugo, traži neke druge kvalifikacije i kvalitete. (dku)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 15:05