MATIJA DJANJESIC/CROPIX
FALI ‘KILLER‘

Teško da će netko ispuniti želju Damira Krznara! Trener Dinama morat će se snaći poput Pepa Guardiole...

Nemamo takvog igrača, mora ga nadomjestiti cijela ekipa, tvrdi trener Cityja. Nema ga ni u Maksimiru
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 28. rujan 2021. 07:08

Želim da Dinamo ima najboljeg strijelca lige, vrijeme je, istaknuo je Damir Krznar na početku sezone, no trenutno bi mogao potpisati prošlotjednu izjavu Pepa Guardiole: “Nemamo igrača koji bi osobno mogao zabiti 25 golova, pa ga moramo nadomjestiti kao momčad i to ćemo ove sezone pokušavati.”

Menadžer Manchester Cityja referirao se na svoje glavne konkurente, Chelsea (Lukaku), United (Ronaldo) i Tottenham (Kane), potonju dvojicu i sam je htio dovesti, a trener nogometaša “modrih” svoju je želju izrekao dok su još svi bili na “nuli”. Osijekov Ramon Mierez lani je bio golgeter Prve HNL, ove još “šteka”, a trenutno su u prvom planu Rijekin Josip Drmić i Hajdukov Marko Livaja, sa po sedam pogodaka. A kakvo je trenutno stanje u Dinamu?

Sedma uzastopna pobjeda u Koprivnici manja je vijest od one da su se u listu strijelaca upisali napadači: Deni Jurić, Duje Čop i Bruno Petković (odnedavna s brojem 10). Tri dana prije u kup-dvoboju na Krimeji zabili su također Čop i Jurić te Menalo. Loša je vijest da se u srazu sa Slaven Belupom ozlijedio Jurić i prema informacijama mjerodavnih, bit će “utrka s vremenom” da mu gležanj bude u optimalnom stanju za Genk u četvrtak, bio bi prva opcija za “devetku”.

Petković lovi "10"

image
Bruno Petković
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX

Općenito ove sezone u HT Prvoj ligi (Dinamo je odigrao osam od 10 kola), dosad postignutih 17 golova “potpisalo” je čak 11 igrača, od kojih, pak, trojica više nisu u plavoj svlačionici: Mislav Oršić je pogotkom za 0-2 u Koprivnici dostigao na internoj ljestvici Lovru Majera (danas Rennes), obojica imaju po tri pogotka, a svi ostali postigli su po jedan: od napadača, osim spomenutog trojca, još Gavranović (Kayserispor), od veznih, osim Majera, Ivanušec i Jakić (Eintracht F.) te trojica stopera: Lauritsen, Perić i Šutalo.

U devet dosadašnjih europskih nastupa, pak, deset Dinamovih pogodaka raspoređeno je na osmoricu: vezni Ademi i Majer po dva, a po jedan, od napadača Petković, Oršić i Menalo, od veznih opet Ivanušec i Jakić te Franjić i to kao lijevi bek u Varšavi. Dodajmo i da je Orijentu 1919 u Kupu (4-1) zabio “pravi lijev bek” Leovac te trojica napadača, Čop, Jurić i Menalo.

Australski Hrvat Deni Jurić u intervjuima ističe da mu je cilj “u prvoj sezoni 10 do 15 golova za Dinamo”, dakako, u svim natjecanjima i doista, teško će ovim ritmom netko prijeći brojku 20. Što se, pak, HNL-a tiče, lani su Oršić (17) i Gavranović (16) završili za Miereza (22), Jurić je za Šibenik postigao 11, a treći strijelac “modrih” u prvenstvu bio je Petković (9).

image
Deni Jurić
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Nestorovski "25"

Prije dvije sezone, pak, na vrhu su bila trojica s po 20 golova (Čolak, Mirko Marić i Caktaš), najbliži “dinamovac” Oršić (13), a znakovito je da je zadnji najbolji Dinamov golgeter lige, “Mister Derby” Soudani, u sezoni 2017./18. to postao sa samo 17 pogodaka, koliko je dao i sezonu ranije, kad je završio drugi, iza Hajdukova Futacsa (18).

Zadnji, pak, koji se dostigao brojku koju spominje Guardiola (misleći na Premiership, dakako), bio je Ilija Nestorovski i to u dresu zaprešićkog Intera u sezoni 2015./16. s “nestvarnih” 25 golova, devet više od drugoplasiranog Ejupija (Slaven Belupo). Dinamo je tada kao najbolji strijelac u HNL-u predvodio Armin Hodžić sa 13 pogodaka, Junior Fernandes je dodao 12.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 15:10