Dinamo je teško došao do bodova u susjedstvu
 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
VELIKI IZAZOV

Teško izborena pobjeda kao prekretnica za Dinamo? U derbiju protiv Hajduka ipak Modri napadaju s vrha!

Malo je nedostajalo da Modri u proljeće startaju s dva poraza u HNL-u
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. siječanj 2021. 18:18

Taj krivo dosuđeni aut za Dinamo prije kaznenog udarca svakako je važan detalj za konačan ishod utakmice u Velikoj Gorici, ali nikako nije jedini vrijedan spomena iz te uzbudljive i dramatične predstave.

Malo je nedostajalo da Modri u proljeće startaju s dva poraza u HNL-u, ili makar bez ijedne pobjede, što su uistinu rijetki “pothvati”. Pogotovo bi takav ishod bio nevjerojatan kad vidimo statistiku Dinamovih prvih 180 minuta ovoga proljeća. Dakle, Modri su protiv Rijeke i Gorice prema golu pucali čak 34 puta! U okvir gola 19 puta, protiv Rijeke šest, protiv Gorice čak 13 udaraca. Između ostalog i dva kaznena udarca, jedan promašeni. U Velikoj Gorici šest, protiv Rijeke deset kornera. Neki izračuni idu i dalje pa govore da je Mamićeva momčad protiv Riječana imala čak 97 opasnih napada, a u subotu njih 55.

Ne smije se događati

Iako statistika u nogometu često nije u skladu s rezultatom, ove brojke pokazuju koliko je Dinamo napadački raspoložen na startu drugog dijela sezone, ali i koliko mu šteka realizacija. Uz takve brojke, Modri su trebali sve riješiti prije 95. minute, ne dovesti se u situaciju da se uopće priča o nepostojećem autu (!).

Ali, u završnici nije bilo dovoljno preciznosti, dok je suparnik, ovog puta Gorica, praktički zabio gol iz svake prilike. Rijeka i Gorica kombinirano su prema Livakoviću pucali 19 puta, 12 puta u okvir gola i zabili su pet pogodaka. Pa stoga Dinamo ima u svije utakmice negativnu gol-razliku 4:5, što je također nesvakidašnja situacija za Modre. Dinamova napadačka igra ostavlja prostor i protivnicima, sijeva na obje strane.

S takvim dojmom Dinamo dolazi u veliki derbi s Hajdukom u Maksimiru, teško da Zoran Mamić može u nekoliko dana nešto krucijalno popraviti do srijede, “zakrpati” nedostatke, pokriti rupe, a realizaciju treba čekati, vjerovati da će se otvoriti, da će silne šanse završiti u golu.

- Malo nam šteka realizacija, na tome moramo poraditi. Isto tako, iako je Gorica dobra momčad i zabila je tri gola iz tri udarca, to nam se ne smije događati - rekao je nakon utakmice Zoran Mamić, detektirajući glavne probleme.

Nekoliko minuta, tih nekoliko detalja, dijelilo je i u Velikoj Gorici pobjednike od gubitnika, poraz bi sigurno Dinamu donio probleme i nelagodu, dodatan pritisak i sumnje. A pobjeda je donijela važan “psihološki poguranac”, Dinamo u veliki derbi s Hajdukom (to je uvijek derbi, bez obzira na odnos snaga među rivalima) ulazi s prvog mjesta ljestvice HNL-a. Dinamo je, naime, naučio biti na vrhu, biti prvi, uvijek se na tom mjestu najbolje osjeća. Sad ima šansu pobjedom nad Hajdukom, uz isti broj utakmica, pobjeći Osijeku za tri boda i ipak imati određenu prednost nad prvim pratiteljem. Zato je ova pobjeda u Gorici posebno bitna, trijumf koji je donio više od “samo” tri boda.

Teže nego ikad

Naravno, to ne znači da problema u Dinamovoj igri nema, pet primljenih golova u dvije utakmice dokaz su da nešto ne štima baš savršeno. Vezni red ne djeluje dovoljno čvrsto, dosta je izgubljenih lopti, dosta je prostora za suparnike, a kad se na to nadovežu pojedinačne pogreške u obrani kod prva dva pogotka Gorice, pa još nitko ne izađe u blok Špikiću kod trećeg, jasno je da tu Zoran Mamić ima još posla da dovede momčad na onu razinu na kojoj je bila u završnici prvog dijela prvenstva.

U svakom slučaju, pobjede su za sve najbolji lijek, a kad tri boda dođu na ovakav način, onda je to snažno pogonsko gorivo za ono što slijedi. Dinamo je u Velikoj Gorici opasno živio, ali preživio, vratio se na vrh i dočekat će Hajduk u ipak pobjedničkom ozračju. Gorica kao prekretnica, kao početak novog niza? Ne bi bilo čudno, iz ovakvih pobjeda, često izniknu još veće stvari. Uz, naravno, potrebnu svijest da je HNL ove sezone teži nego ikad, da se ni protiv koga ne može odvoziti u leru i da brojni promašaji mogu biti kažnjeni.

TRI DINAMOVE PRIČE IZ VELIKE GORICE

THEOPHILEOVO ISKUPLJENJE
Da je Dinamo izgubio utakmicu, Kevin Theophile-Catherine bio bi označen tragičarem. Zakasnio izaći kod prvog gola, loše reagirao kod drugoga... Već je pozamašna lista tih njegovih kikseva i grešaka, bila bi ovo još jedna "recka". No, onda se iskupio u 95. minuti, nitko nije očekivao da bi on mogao zabiti, biti strijelac tako važnog pogotka. Njegov treći gol u Dinamu, dva je zabio Gorici (jedan Osijeku), ali ovaj je svakako najvažniji dosad.
RASPOLOŽENI I NEPRECIZNI PETKOVIĆ
Ako se Bruni Petkoviću protiv Rijeke mogla zamjeriti nonšalancija, pa i kod pucanja kazenog udarca, u Velikoj Gorici teško mu se išta može zamjeriti. Pa i to što nije zabio gol ranije, iz igre, iz silnih udaraca. Nije ga išlo, dogodi se, ali Petković nije komplicirao, stalno je pucao na gol, bio blizu. Konačno, izborio je kazneni udarac, zabio ga bez ustezanja. Iako nitko ne može prognozirati kakav će Petković istrčati protiv Hajduka, ovakav iz Gorice sigurno je velika snaga Dinama. Nastavi li tako, golovi će već doći.
FALI MAJER, MALO RJEŠENJA U VEZI
Dosta je preskakanja igre u momčadi, izostanak Lovre Majera je primjetan, nedostaje Dinamu. A i kad njega nema, onda Mamić, praktički, sve glavne adute iz veznog reda mora koristiti u prvih 11, na klupi nema puno izbora. Ivanušec je u Velikoj Gorici bio raspoložen, strijelac, Ademi standardno pouzdan i poduzetan, a Jakić, kao što smo već zaključili, još uvijek oscilira, kao i Tolić, dok Franjić više koristi kad treba malo zatvoriti utakmicu. (tn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 21:30