Josip Elez
 HNK HAJDUK
PRVO POJAČANJE SPLIĆANA

Thuram s Dračevca: ‘Da sam bio pametniji, tamo ne bih išao, a u Hajduk sam se vratio osvojiti prvenstvo‘

Iskusni defenzivac vratio se na Poljud osam godina nakon što je otišao s njega
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. lipanj 2021. 17:35

Nakon osam godina izvan Poljuda, vratio se Josip Elez u Hajduk. S 27 godina u životnom kalendaru, motiv povratka u redove splitskoga kluba ne treba nagađati.

- Dugo vremena sam bio izvan Hajduka i naposljetku sam u mom zadnjem klubu, u njemačkom Hannoveru, pogotovo shvatio da nije isto igrati za neki klub u kojem imaš ugovor i biti igrač kluba kao što je Hajduk, gdje si rođen, kluba za koji navijaš od rođenja. Nije ista motivacija za trening i utakmicu. Zato sam se po isteku ugovora u Hannoveru odlučio vratiti kući. Namjeravam odigrati najbolje što mogu i pomoći Hajduku da se vrati na pobjedničku stazu - kazao nam je Elez.

Svoju će stopersku ulogu opisati kroz nekoliko rečenica.

- Volim biti u momčadi koja ima posjed, koja dominira. Više volim čitati igru, nego hvatati “igrač igrača” kao što je bilo u Bundesligi. S tri natrag je teže jer svaki igrač treba znati u apsolutno svakome trenutku utakmice što treba raditi. To je dobro za obranu, ali treba puno vremena za uigravanja. Jednostavnije je sasvim sigurno igrati s četiri.

Povratkom Eleza podignuta je letvica očekivanja oko Poljuda, i sam igrač je svjestan toga...

- Nije to nikakva novost, svake godine se isto očekuje od Hajduka. Primarno da se vrati u borbu za titulu. Na nama je igračima da ispunimo taj cilj. Uostalom, htio sam se vratiti u klub koji će se boriti za titulu, a ne za opstanak.

Ugovor je s Hajdukom potpisao na četiri godine, no pitanje je postoji li još ambicije za novi odlazak u inozemstvo.

- Trenutno sam fokusiran na Hajduk, a što će biti kasnije tek ćemo vidjeti. Bilo je i boljih ponuda od Hajduka, ali nisam trčao za novcima. Menadžer me izvještava o interesu drugih klubova, ali kada je rekao “možemo završiti Hajduk”, nisam dvojio. Nikada nisam nogomet isključivo smatrao poslom, već hobijem i ljubavi. Time sam se vodio i sada kada sam se vraćao u Hajduk.

Koliko ste upoznati s aktualnim Hajdukom u kojem se očekuje da ponesete ulogu jednog od nositelja igre?

- Pratio sam utakmice, ali ne mogu reći da znam detalje. Znam što me čeka, kao i uvijek dosad pokušat ću angažmanom na treningu i utakmicama potaknuti i cijelu momčad da svi pružimo naš maksimum, kako na svakom treningu, tako i u utakmici...

Ako je nešto naučio u tri i pol godine igranja za Hannover, to je činjenica da nitko nije siguran za startnu postavu. I svaki je trening žestoko dokazivanje.

- Profesionalizam je ono što te nauči Bundesliga. Naučiš da svaki trening moraš ići maksimalno, kod Nijemaca nema preskakanja. Daj sve što možeš, pa onda nije bitno jesi li odličan ili prosječan. Iznad svega cijene radni mentalitet.

Nije Bundesliga za Eleza bila “obećana zemlja”. Njegov Eldorado mogla bi jednom biti Španjolska, ali to nikako nije bila Njemačka. Kada rezimira što je dosad napravio u profesionalnoj karijeri, primarno će podvući jednu činjenicu.

- Da sam bio pametniji, ne bih išao u Bundesligu. Ne žalim ni za čime u karijeri, ali Bundesliga nije za mene. Stekneš iskustvo, osjetiš kako je igrati protiv jednog Bayerna, vidiš što su moćni klubovi, ali ja preferiram španjolski nogomet. Na TV-u ne gledam puno nogometnih utakmica, samo jače dvoboje. Uz Primeru volim pogledati i nizozemsku ligu jer nizozemski klubovi prezentiraju otvoreni nogomet s posjedom.

Iz Hajduka je Elez otišao s 19 godina i premda je u tom trenutku njegova perspektiva bila u svijetlim bojama, gledajući s vremenske distance, ne bi 27-godišnji stoper mlađim igračima preporučio brzi odlazak u inozemstvo.

- Bilo je puno iskusnih stopera u Hajduku tog ljeta 2013. godine, a ja sam potpisao sam za talijanski Lazio. Međutim, za rimski klub sam odigrao samo jednu prijateljsku utakmicu. Išao sam na nekoliko posudbi u Dansku, Mađarsku i na kraju u Rijeku, koja je otkupila moj ugovor. Nikome ne bih rekao da ide van s 18-19 godina. Vani si samo jedan od mnogih, u svom klubu si uvijek mlada nada. Ako u inozemstvu ne pružiš očekivani rezultat prvu sezonu, nitko na tebe ne čeka. Surov je profesionalizam.

U tom surovom profesionalizmu rezultat će se tražiti i u Hajduku. Prije svega momčadski rezultat. Koji je primarni cilj za ostvariti s Hajdukom?

- Želja mi je s Hajdukom osvojiti prvenstvo. Najlakše je reći da je to moguće već sljedeće sezone, ali što ako ne bude? Zato ne volim tako pričati. Više volim šutjeti, raditi, pa što bude.

Osim prvenstva, Hajduk čeka i Europa, a Elez ima iskustvo s Rijekom od prije četiri godine. Međutim, Europu ne smatra primarnim ciljem.

- U Rijeci nismo bili loši u Europi, ali Europa više znači klubovima i navijačima, nego igračima. Svi dobiju novi poticaj, međutim, onda često zaboraviš na Hrvatsku nogometnu ligu, misliš da je to nevažno. Međutim, HNL mora ostati prioritet, a Europa je samo dodatak. Prvenstvo nam mora biti glavni fokus.

Godinu i pol igrao je Elez u HNL-u, u dresu Rijeke bio je od od ljeta 2016. do siječnja 2018. godine kada je preselio u Hannover. U tri polusezone hrvatskog prvenstva jednog je napadača zapamtio kao najtežeg za čuvanje...

- Dinamov Soudani je bio najneugodniji. Nikada nisam volio niže igrače, a Soudani je bio niži od mene. Protiv jakih i visokih se boriš, s manjima nikada ne znaš što će napraviti.

Ostalo je upamćeno da je Elez postigao dva pogotka Hajduku u pobjedi Rijeke 2:1 u jesen 2016. godine na Rujevici. Golove nije slavio iz respekta prema Bijelima, a zanimljivo je da su ti pogoci ujedno i jedini koje je Elez zabio u HNL-u.

- Rekao mi je prijatelj “isti si Thuram” - uz osmijeh se prisjetio Elez.

Lilian Thuram koji je Hrvatskoj u polufinalu SP-a zabio dva pogotka. Tako je Elez postao “Thuram s Dračevca” po solinskom kvartu gdje je živio do odlaska iz Hajduka.

Krenuo kao napadač, završio kao stoper

Igračku karijeru Josip Elez je počeo u Solinu kod trenera Miloša Divjaka, igrao je napadača dok nije nastupio u selekciji Dalmacije.

- Bio sam špic, a uzor mi je bio brazilski Ronaldo. Uz njega, najviše sam volio gledati napadačke tandeme. Prije svih Raula i Morientesa iz Reala.

Ispričao nam je kako je u Solinu igrao "špica koji se nije smio vraćati na svoju polovicu". Ali, sve se promijenilo u zadnjem razredu osnovne škole, kada je u selekciji Dalmacije kod prof. Zdravka Marića zaigrao stopera.

- Nakon selekcije na Poljudu otišli smo na završni turnir regija, a nakon tog turnira pozvao me Vilson Džoni da dođem u Hajduk. S 15 godina sam iz Solina preselio na Poljud i kasnije sam stalno igrao stopera.

Napadač po vokaciji imao je samo jednog stopera za uzora.

- Malo sam gledao stopere, više napadače. Od tih malobrojnih stopera ostao mi je Nesta kao najbolji.

ELEZOVI KLUBOVI

HAJDUK (Hrvatska)

3 odigrane utakmice

63 minute na terenu

0 postignutih golova

0 upisanih asistencija

RIJEKA (Hrvatska)

66 odigrane utakmice

5637 minuta na terenu

4 postignuta gola

4 upisanih asistencija

LAZIO (Italija)

0 odigrane utakmice

0 minuta na terenu

0 postignuta gola

0 upisanih asistencija

US GROSSETO (Italija)

15 odigranih utakmica

1034 minute na terenu

1 postignuti gol

2 upisane asistencije

HONVED (Mađarska)

13 odigranih utakmica

1033 minute na terenu

0 postignutih golova

0 upisanih asistencija

AARHUS (Danska)

29 odigranih utakmica

2258 minuta na terenu

0 postignuta gola

0 upisanih asistencija

HANNOVER (Njemačka)

62 odigrane utakmice

0 minuta na terenu

0 postignuta gola

0 upisanih asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. travanj 2024 09:07