Kompanija Alejandra Pedra Bulgherona trebala bi u sljedećih 10 godina uložiti više od 100 milijuna eura u HR nogomet
 SCREENSHOT
GLOBALNO POSLOVNO CARSTVO

Tko je bezobrazno bogati milijarder koji ulaže 100 milijuna eura u HNL: Najbogatiji je čovjek u državi...

Među dioničarima tvrtke su bivši švedski premijer i nekadašnji švedski nogometni reprezentativac
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 08. lipanj 2020. 15:09

Švedska tvrtka Magine Pro dala je Hrvatskom nogometnom savezu najbolju ponudu za otkup tv-prava za Prvu HNL i ta je ponuda, prema dostupnim informacijama, teška više od deset milijuna eura godišnje (sa sponzorstvima i bonudima). U HNS-u nisu ponudili baš nikakve informacije o Švedima, a doznali smo da je tvrtka osnovana 2012. godine, ideja je bila da bude globalna platforma za pružanje streaming usluga.


Međutim, nije baš sve išlo onako glatko kako su vlasnici zamislili, pa su imali dosta financijskih problema. U najtežoj je situaciji Magine Pro bila prije dvije godine, kad je zabilježila gubitak od 262 milijuna švedskih kruna (25,3 milijuna eura), godinu kasnije poslovanje im se poboljšalo, pa su gubitak smanjili na 169 milijuna kruna (16,3 milijuna eura), a sredinom 2019. godine deficit je bio 122 milijuna kruna (11,8 milijuna eura).


I tada im je bačen „pojas za spašavanje”! Za tvrtku se, naime, zainteresirao najbogatiji Argentinac, milijarder i biznismen u naftnom i plinskom sektoru, Alejandro Pedro Bulgheroni (76). Otkupio je taj dug i postao vlasnik tvrtke, odmah je, dakako, promijenio upravljačku strukturu, pa je od kolovoza prošle godine na čelu tvrtke Magine Pro, Šved Mathew Wilkinson (zamijenio je Ambuja Goyala), koji je godinama bio menadžer u Ericssonu, radeći u Europi i u Australiji.


Od dolaska na funkciju glavnoga direktora, vodio je tvrtku kroz proces usmjeravanja novog poslovnog modela, zadržavši tržište u Njemačkoj i Skandinaviji, ali uz izraženu želju za daljnjim širenjem u Europi, te u SAD-u, Aziji i Africi. I u skladu s tom poslovnom politikom, sletjela je u HNS ponuda Magine Pro za otkup tv-prava Prve HNL.


Zanimljivo je svakako napomenuti da su među dioničarima ove tvrtke bivši švedski premijer Göran Persson, zatim nekadašnji švedski nogometni reprezentativac, Martin Dahlin (danas je nogometni menadžer), kao i jedan od najbogatijih Šveda, Tommy Jacobson, investitor koji je ujedno i predsjednik švedskog kluba Djurgarden.

HNS prihvatio švedsku ponudu

U sjedištu Hrvatskog nogometnog saveza održana je sjednica Izvršnog odbora HNS-a na kojoj je, između ostaloga, donesena odluka o prodaji televizijskih i povezanih prava kojima je vlasnik HNS.

Sastanku Izvršnog odbora prethodio je sastanak rukovodstva Saveza s predstavnicima klubova HT Prve lige, na kojem su klubovima predstavljeni tijek i rezultati pregovora s tvrtkama koje su iskazale interes za kupnju TV prava. Osam od devet prisutnih klubova izrazilo se pozitivno prema predloženoj opciji kao najboljoj.

Rezultati pregovora, kao i stav klubova, predstavljeni su potom i Izvršnom odboru HNS-a koji se jednoglasno odlučio za predloženu najbolju opciju te će se pristupiti dogovaranju detalja i potpisivanju ugovora s odabranom tvrtkom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 23:45